Incredibilul scandal provocat de senatoarea Diana Șoșoacă vineri, când a sechestrat o echipă a postului TV Rai Uno, se dezvoltă într-o direcție absolut neașteptată: polițiștii veniți la fața locului au reținut abuziv timp de 8 ore jurnaliștii agresați de senatoare, dându-le drumul abia după intervenția expresă a ambasadorului Italiei la București!
Presa din Italia vuiește pe acest caz în timp ce, în România, televiziunile Puterii încearcă să pună batista pe țambal. La Antena 3, Mugur Ciuvică a pretins că era normal ca jurnaliștii de la Rai Uno să fie „cercetați măcar un pic”, spunând că nu e credibil că aceștia au fost reținuți 8 ore de polițiști la secție. În aceeași notă a fost și Victor Ponta: „Dacă eşti jurnalist în Italia, sigur că e bine să înjuri românii. Dacă pleacă 2 milioane de români dintr-o dată, se închide Italia“. Știripesurse.ro, site-ul afiliat PSD al lui Iosif Bubble, titrează: „Lucia Goracci, jurnalista Rai 1 care a făcut circ cu Diana Șoșoacă”. Aceeași publicație insinuează că jurnalista româncă Delia Marinescu ar fi lovit-o pe senatoare!
Însă mărturiile sunt dincolo de orice îndoială. De fapt, tocmai comportamentul Poliției Române este unul din motivele pentru care Italia a reacționat la nivel de stat. Secretatul de stat Benedetto Della Vedova, de la Ministerul Afacerilor Externe din Italia, l-a contactat pe ambasadorul român George Bologan pentru a protesta față de ce a pățit jurnalista Lucia Goracci.
Pentru jurnaliști, coșmarul nu s-a terminat după ieșirea din casa senatoarei. Polițiștii i-au momit la secție, unde i-au percheziționat și le-au spus că sunt acolo pentru că au intrat peste senatoare fără voia ei!
Venită în România pentru un reportaj despre pandemia de Covid în țara UE aflată pe penultimul loc la vaccinare și pe primul loc la decese în valul 4 epidemic, Lucia Goracci a avut nefericita idee să creadă că poate discuta normal cu Diana Șoșoacă, senatoare conspiraționistă.
A fost invitată acasă la aceasta, dar Șoșoacă s-a „opărit“ când a constatat că Goracci nu crede în ideea că autoritățile omoară oamenii și că e convinsă de existența pandemiei. Parlamentara s-a alarmat auzind că jurnaliștii comunică între ei în engleză (în echipă erau reportera italiană, traducătoarea română, operatorul sârb și editorul turc), ceea ce a dus-o la concluzia că totul este o înscenare pusă la cale de Serviciul de Informații Externe (SIE)! I-a sechestrat pe cei 4 și a sunat la Poliție, în timp ce soțul senatoarei a blocat ușa. Lucia Goracci a reușit să fugă din casă când a intrat un al doilea bărbat, chemat în ajutor de familia Șoșoacă.
La sosirea polițiștilor a ieșit o încăierare, Silvestru Șoșoacă a atacat-o pe jurnalista italiană care revenise cu forțele de ordine și a mușcat-o de mână, lovindu-l pe unul dintre polițiști.
Pentru jurnaliști, situația aberantă s-a perpetuat însă după ce au părăsit blocul alături de polițiști. Jurnalista Delia Marinescu, traducătoarea grupului, a relatat că echipajul i-a întrebat, la ieșire, dacă doresc să depună plângere împotriva senatoarei. Jurnalista Lucia Goracci a fost de acord și toată lumea a plecat la secție.
Însă, odată ajunși acolo, s-a dovedit că, de fapt, jurnaliștii fuseseră atrași într-o capcană de polițiști! Din persoane vătămate, ei au devenit suspecți. Șoșoacă îi acuzase că i-au furat din casă, că au intrat ilegal (deși chiar ea îi invitase acolo) și că, de fapt, n-ar fi jurnaliști. Polițiștii s-au lămurit imediat despre ce e vorba și, cu toate acestea, au preferat să-i trateze ca pe infractori.
„La secție ne percheziționează minuțios pe toți, ne caută în genți și în buzunare, ne întreabă dacă avem arme sau droguri. Ne spun că am fost conduși acolo pentru că Diana Șoșoacă a reclamat că am intrat peste ea fără voia ei. Nu, le zice Goracci. Ea a venit de bună voie ca să facă plângere pentru că a fost agresată în timpul muncii ei de jurnalist. Nu a fost adusă la secție, cum pretind acum polițiștii. Le zice că vrea să plece. Polițiștii nu ne lasă. Apare consulul Italiei. Într-un final, după opt ore în secția de poliție, putem pleca. E miezul nopții“, a relatat Delia Marinescu.
Aceleași lucruri le spune și Lucia Goracci, între timp ajunsă înapoi, acasă, după ce a reușit totuși să finalizeze reportajul din România în condiții normale, stând de vorbă în mod civilizat cu ceilalți oameni pe care-i căuta: un medic de la Institutul Balș, un fotograf care a pozat la ATI, un preot, un medic sudanez care face muncă de lămurire prin satele din Dolj cu românii, să se vaccineze. „Nu este treaba mea să îndemn (să se facă justiție – n. red.). Am nevoie doar ca colega mea (Delia Marinescu – n. red.) să fie în siguranță și ca plângerea să fie soluționată. Episoadele de acest fel sunt intolerabile într-o țară din UE“, a spus Goracci pentru Corriere della Sera. „Nu voi face generalizări despre țară, despre popor sau despre poliție, dar tocmai din acest motiv aș vrea ca plângerea mea să-și urmeze cursul.“
Toată presa italiană relatează despre sechestrarea jurnaliștilor și despre comportamentul poliției române, la fel ca și despre felul în care s-a purtat familia senatoarei Șoșoacă.
Statul român reacționează clasic, în comunicate cu limbaj de lemn, care nu spun, de fapt, nimic
În fața scandalului, statul român – care de peste un an privește cu pasivitate la abuzurile și scandalurile făcute de Diana Șoșoacă și alți conspiraționiști – a reacționat. Poliția Capitalei a emis un comunicat în limbaj de lemn, prin care suntem informați că „toate aspectele, așa cum sunt formulate în actele procesual penale, au fost înaintate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, structura competentă material“.
În comunicat se mai scrie și că „reprezentanții Ambasadei Republicii Italia în România au fost prezenți la demararea activităților de cercetare și au sprijinit demersurile legale prin asigurarea translatorului care a participat la activități, așa cum este prevăzut în materia legislației penale. Orice alte opinii ar fi de natură a afecta cercetările, fapt pentru care menționăm că au fost respectate procedurile în vigoare, proceduri prevăzute de legislația țării noastre“.
Marți a reacționat și premierul României, Nicolae Ciucă, tot cu un comunicat în care nu se spune, de fapt, nimic: „Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor. Libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informație sunt garanții ale unei democrații consolidate și ale funcționării statului de drept. Premierul Nicolae Ciucă consideră inacceptabil acest incident și respinge categoric manifestarea diferențelor de opinii prin violență. Prim-ministrul României este preocupat de acest caz care trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului român“.
Acest scandal este doar cel mai recent dintr-o serie interminabilă de reacții inadecvate ale Poliției Române, care demonstrează constant incapacitatea instituțională de a apăra legea și cetățenii. De la bătăile în stradă între clanurile mafiote la cazul Caracal, de la întâlnirile în miez de noapte între șefii Poliției și liderii interlopilor la scandalul ignorat de la Strehaia, de la atacurile lansate de conspiraționiști – uneori conduși chiar de Șoșoacă – asupra centrelor de vaccinare până la scenele de vineri, totul arată prăbușirea instituțională.
Pentru că acum sunt implicați și jurnaliști străini, premierul Ciucă își arată atașamentul verbal față de libertatea de exprimare și accesul la informație într-o țară în care o jurnalistă a fost amenințată cu moartea chiar de șefii Academiei de Poliție când a scris despre tezele lor de doctorat plagiate.