După ce au criticat non-stop Guvernele din ultimii doi ani că se împrumută pentru a acoperi deficitul, PSD-iștii anunță, ca primă măsură după ce au preluat Ministerul Finanțelor în noul Cabinet Ciucă, mărirea deficitului la proiectul de rectificare a bugetului. Soluția găsită de noul ministru de Finanțe, PSD-istul Adrian Câciu, este creșterea deficitului prevăzut inițial de fostul Guvern Cîțu, de la 4,831 miliarde lei la 6,231 miliarde lei. Deficitul bugetului general consolidat e de 7,13% din PIB.
Plecat, la rându-i, din postul de premier, Florin Cîțu cere acum o ședință a noii coaliții PSD-PNL-UDMR pentru a discuta rectificarea bugetară înaintea ședinței de Guvern. Președintele PNL a explicat: „Nu am spus că sunt nemulţumit, am spus că este normal să avem o discuţie în coaliţie despre rectificarea bugetară. Sunt resurse care vor fi alocate“.
Pe parcursul negocierilor cu PSD, Florin Cîțu a încercat să-și convingă partenerii de coaliție să rămână premier. A fost refuzat, moment în care a propus ca el sau prietenul său, Dan Vîlceanu, să fie puși miniștri la Finanțe. S-a lovit de un nou refuz, moment în care a părăsit negocierile și nu s-a mai întors, lăsându-i pe ceilalți colegi din PNL să discute cu PSD-iștii.
Raluca Turcan, fostul ministru al Muncii, l-a acuzat pe Cîțu că i-a ignorat cererile pentru a aloca fondurile necesare plății pensiilor și că pe 26 noiembrie nu vor fi bani să fie achitate. Cîțu i-a replicat că e incompetentă și că, în calitate de ministru, trebuia să se îngrijească să fie bani.
Pentru ca balamucul să fie total, cel care propune acum mărirea deficitului (și, deci, împrumutarea suplimentară a României) este tocmai un așa-zis analist, în fapt om al PSD, care luni în șir a acuzat, de la tribuna Antenei 3, că Guvernul PNL-USR-UDMR se împrumută excesiv și că este gestionat prost bugetul. Adrian Câciu era prezentat drept analist economic independent când spunea că sunt bani și că nu e nevoie de creșterea deficitului.
Nu mai departe de marți, Cristian Ghinea îi ura succes noului ministru PSD de Finanțe în aplicarea practică a teoriilor pe care le susținuse la Antena 3: efectuarea tuturor creșterilor de salarii, pensii și alocații, în valoare de aproape 30 de miliarde de lei, fără a apela la împrumuturi externe.