Krystsina Tsimanouskaya (24 de ani), sportiva olimpică din Belarus pe care regimul Lukașenko a răpit-o și a încercat s-o repatrieze forțat, a părăsit Japonia, dar nu spre Polonia (așa cum era stabilit inițial), ci spre Austria, relatează Reuters. Destinația atletei a fost schimbată din motive de securitate. Ea va ateriza la Viena, nu la Varșovia.
Krystsina Tsimanouskaya era programată să ajungă la Varșovia cu o cursă directă, fără escală. Guvernul polonez îi oferise o viză umanitară după incidentul de la aeroportul Haneda din Tokyo. În loc de Varșovia, însă, destinația sportivei va fi Viena, unde va ajunge la ora locală 16.05 (17.05 la București).
Un membru al exilului bielorus, care a ținut legătura cu Tsimanouskaya, spune că decizia de a merge la Viena a fost luată din cauza unor „îngrijorări de securitate”.
Acestea ar putea fi de două feluri:
- îngrijorări legate de securitatea zborului (culoarul de zbor Tokyo – Varșovia trece prin spațiul aerian al Belarusului și exista riscul repetării scenariului din cazul Roman Protasevici, când a fost deturnat avionul de pe ruta Atena – Vilnius);
- îngrijorări legate de securitatea din Polonia, dată fiind penetrarea mai mare pe care agenții Belarusului o au în Polonia decât în Austria (Belarus și Polonia au graniță comună).
I-au cerut mamei atletei să-și convingă fiica să se întoarcă în țară
Sprintera Krystsina Tsimanouskaya, care urma să concureze în probele de 100 și 200 metri plat, a ajuns la aeroportul Narita, din apropierea capitalei Tokyo, într-o dubiță escortată de poliția japoneză. Ea nu a dat declarații jurnaliștilor care o așteptau la aeroport.
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat marți că va efectua o investigație formală a cazului și că așteaptă un raport scris de la Comitetul Olimpic Național al Belarusului.
Anterior, autoritățile de la Minsk au intrat în contact cu mama sportivei, căreia i-au cerut s-o convingă pe Tsimanouskaya să se întoarcă în Belarus. Acest mod șantajist de a face presiuni asupra atletei n-a avut succes.
Belarus, o țară de 9,5 milioane de locuitori la o suprafață de 87% față de cea a României, este condusă dictatorial, de 27 de ani, de Aleksandr Lukașenko (66 de ani). Fiul acestuia, Viktor Lukașenko (45 de ani), este președintele Comitetului Olimpic al acestei țări ex-sovietice.
SUA: „Represiune transnațională”
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, l-a acuzat pe dictatorul bielorus Aleksandr Lukașenko de „represiune transnațională”, după situația creată la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
După episodul de duminică, început prin răpirea sa de către oficialii delegației bieloruse, Krystsina Tsimanouskaya a rămas peste noapte într-un hotel la aeroportul Haneda din Tokyo. Ea a dezvăluit că a fost dusă cu forța la aeroport pentru că-i criticase pe antrenorii lotului de atletism al Belarusului.
Oficialii bieloruși susțin că motivul pentru care s-a luat decizia de repatriere forțată a sportivei de 24 de ani este „starea emoțională” a acesteia.
„Solicit ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic. Asupra mea se fac presiuni şi mă forţează sa părăsesc ţara, fără acordul meu. Cer Comitetului Internaţional Olimpic să intervină”, spunea Tsimanouskaya într-un videoclip.
Belarusul lukasenco calca totul in picioare ca in codru…aveam si noi unu asa pana in ’89, belarusii ce asteapta?!?
Nu au verde de la Putin…