miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăIstorieMamaia, 1928: trei poze istorice, care arată prietenia Prințului Philip cu vărul...

Mamaia, 1928: trei poze istorice, care arată prietenia Prințului Philip cu vărul său, Regele Mihai

-

Vineri, 9 aprilie, a murit Prințul Philip al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, soțul de-o viață al Reginei Elisabeta a II-a. Peste două luni, Prințul Philip ar fi împlinit 100 de ani. În curând, pe 21 aprilie, Regina Elisabeta a II-a va împlini 95 de ani.

Prințul Philip, duce de Edinburgh, i-a stat alături Reginei Elisabeta a II-a în cei 69 de ani de domnie ai acesteia, cea mai lungă din istoria britanică. Cei doi au fost căsătoriți timp de 73 de ani.

Prințul Philip a fost internat în spital în ultimele sale săptămâni de viață. A fost supravegheat de medici 28 de nopți, cea mai lungă perioadă de spitalizare din viața sa, precizează BBC.

„Ducele de Edinburgh a suferit ieri (miercuri – n. red.) o procedură reuşită pentru a trata o afecţiune cardiacă preexistentă, la Spitalul St Bartholomew. Alteţa sa regală va rămâne în spital pentru tratament, odihnă şi recuperare pentru câteva zile”, a anunțat joi Palatul Buckingham, într-un comunicat. A doua zi avea să treacă la cele veșnice.

Între Prințul Philip și Regele Mihai al României au existat legături puternice:

- Advertisement -
  • au fost prieteni în copilărie;
  • s-au pozat împreună la Mamaia (în 1928);
  • la nunta lui Philip cu Elizabeth, în 1947, s-a întâlnit prima dată Regele Mihai (26 de ani) cu viitoarea lui soție, Ana de Bourbon-Parma;
  • Prințul Philip i-a botezat Regelui Mihai primul copil, pe Principesa Margareta.

Philip și Mihai, născuți în același an: 1921

Prințul Philip a fost un apropiat al Casei Regale din România, fiind vărul primar al Regelui Mihai. Cei doi s-au născut în același an, 1921, la distanță de patru luni. Ei au fost prieteni în copilărie, păstrând o relație foarte bună și ulterior. De altfel, Prințul Philip au botezat-o pe Principesa Margareta, primul copil al suveranului român și al Reginei Ana.

  • Prințul Philip (al Marii Britanii): 10 iunie 1921 – 9 aprilie 2021 (99 de ani)
  • Regele Mihai (al României): 25 octombrie 1921 – 5 decembrie 2017 (96 de ani)

Mărturii ale prieteniei dintre cei doi veri se află în Arhivele Naționale ale României, care păstrează fotografii ale unei vacanțe petrecute de cei doi, în 1928, la vârsta de 7 ani, pe o plajă din Mamaia.

Philip și Mihai (Mamaia, 1928)

În acel moment, Mihai era deja rege al României, exercitându-și atribuțiile prin intermediul unui Consiliu de Coroană.

- Advertisement -

Regele Mihai a avut două perioade de domnie:

  • 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 (avea 5-8 ani);
  • 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947 (avea 18-26 de ani).
Philip și Mihai „în familie”

Întâlnirea Mihai – Ana, la nunta lui Philip cu Elizabeth

Și un alt moment important din viața Regelui Mihai este legat de prințul Philip: căsătoria sa cu Ana, pe care a întâlnit-o prima oară în 1947, la nunta regală dintre Philip și Elizabeth, cea care în februarie 1952 avea să devină Regina Elisabeta a II-a.

Historia amintește că episodul a fost relatat chiar de către fostul suveran, într-unul din interviurile sale. În anii războiului, Regele Mihai obișnuia să primească la palat filme documentare despre acțiunile de pe front. Urmărind un reportaj filmat în Maroc, a observat-o în imagini pe principesa de Bourbon-Parma. L-a rugat pe operator să decupeze fotogramele în care apărea și să le transforme în fotografii. Încă de atunci, tânăra Ana i-a atras atenția regelui României, iar prima lor întâlnire față în față, la Londra, a fost primul pas concret spre o relație serioasă. Până atunci însă, aveau să mai treacă doi ani.

„I-a purtat de grijă” Margaretei „în școală, la liceu și la facultate”

Principesa Margareta, custodele Coroanei în România, a transmis un comunicat la scurt timp după ce a aflat vestea morții Prințului Philip, nașul său de botez.

”Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături de Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române. După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta, Ducele de Edinburg a fost o figură părintească”, a precizat Principesa Margareta.

Nepotul celui mai longeviv rege al Greciei, George I, care a fost împușcat în 1913

Prinț grec, Philip s-a căsătorit cu Elisabeta în 1947, jucând un rol important în modernizarea monarhiei după Al Doilea Război Mondial. Cei doi au avut 4 copii, 8 nepoți și 10 strănepoți.

Prințul Philip s-a născut pe insula Corfu, la 10 iunie 1921. Tatăl său, prințul Andrew al Greciei și Danemarciei, era fiul cel mic al Regelui George I al Greciei. Mama sa, Prințesa Alice, era fiica Lordului Louis Mountbatten și stră-strănepoata Reginei Victoria a Marii Britanii.

Bunicul patern al lui Philip, Regele George I, a avut cea mai lungă domnie din istoria monarhiei elene: 50 de ani (30 martie 1863 – 18 martie 1913). A fost împușcat mortal în timpul primului război balcanic, când se pregătea de aniversarea a 50 de ani de domnie.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. „Gâdea al TVR” își folosește emisiunea-„hazna” pentru a-i ataca pe politicienii care vor să-l lase fără leafa de peste 6.000 de euro pe lună

* Șoșoacă simte ceva: “Eu cu bărbatu-meu și Lazarus – se caută motive să fim internați la spitalul de nebuni! Dacă dispărem, căutați-ne la spitalele de nebuni! E posibil să fim internați acolo!”

* Bendeac: „Am încredere în medici și în cei care iau Nobelul, nu în cei care scriu «miau» ca pisica”. Actorul s-a vaccinat cu AstraZeneca

2 COMENTARII

  1. Doua destine atat de diferite…de admirat si printul Philipp,a luptat si el in razboi,dar ce soarta de invidiat fata de cea a varului sau! Regele care a scurtat razboiul cu cateva luni bune,dar ce a urmat,nu doresti nici macar dusmanilor!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -