Comisia de vaccinare din Germania a recomandat joi ca persoanele sub 60 de ani care au primit prima doză de la AstraZeneca să fie vaccinate la rapel cu Pfizer sau Moderna, informează Reuters. Germanii au suspendat marți vaccinarea cu AstraZeneca după ce s-au documentat 31 de cazuri de tromboembolie la cei 2,7 milioane de cetățeni imunizați cu acest ser.
Rapelul cu Pfizer sau Moderna se va face la 12 săptămâni după ce oamenii au fost vaccinați, inițial, cu AstraZeneca. Specialiștii comisiei din Germania (STIKO) au comunicat: “Până când datele corespunzătoare vor fi disponibile, STIKO recomandă pentru persoanele sub 60 de ani ca, în loc de a doua doză de AstraZeneca, să se administreze o doză de vaccin mRNA la 12 săptămâni de la prima vaccinare“.
Cazurile de cheaguri de sânge apărute după vaccinarea cu AstraZeneca au o frecvență de 1 la 100.000 până la 1 la 600.000
Discuțiile despre cazurile de tromboembolie provocate de AstraZeneca sunt de peste o lună. Acum câteva săptămâni, 13 țări din UE au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca după ce au apărut cazuri de persoane decedate în urma unor cheaguri de sânge apărute după vaccinare.
Frecvența cazurilor de tromboembolie este rară – în Germania, la 2,7 milioane persoane vaccinate, au fost 31 de cazuri, din care 9 decese, adică mai puțin de 1 la 270.000. Dar ea există și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a decis, după o reuniune de urgență, că vaccinul e eficient și sigur.
Între timp, și în Marea Britanie s-a comunicat că se studiază 30 de cazuri de tromboembolii apărute la cele 18 de milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca.
În România, autoritățile n-au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca și nici nu intenționează acest lucru, deși încrederea oamenilor în acest produs s-a prăbușit
În România, autoritățile n-au suspendat nicio clipă vaccinarea cu AstraZeneca. În ciuda faptului că încrederea în vaccin s-a prăbușit și oamenii îl evită – este singurul la care sunt locuri disponibile în numeroase județe din țară –, comitetul de vaccinare condus de colonelul Valeriu Gheorghiță dă asigurări că beneficiile depășesc riscurile.
Nici rezultatele cercetărilor făcute de cercetătorii germani și măsurile luate în această țară nu au impresionat autoritățile din România, care refuză deocamdată să discute despre posibilitatea de a face rapelul, la persoanele sub 60 de ani, cu alte vaccinuri.
Medicul Adrian Marinescu, doctor infecționist și director medical la Institutul Matei Balș din București, a declarat, citat de Ziare.com, că nu se pune problema ca rapelul la AstraZeneca să fie făcut cu alt vaccin, dacă persoanele imunizate cu prima doză: “După părerea mea, dacă nu vor să facă rapelul, vor rămâne cu o singură doză. În situația în care au trecut prin infecție, nu e o problemă. Pot foarte bine să aibă un titru de anticorpi care să fie protector. Dacă nu, sigur vor avea un răspuns imun mai scăzut decât ar fi putut obține în mod normal și cu a doua doză. Deci trebuie să se gândească foarte bine, după părerea mea, mai ales cei vulnerabili. Legat de Astra Zeneca, ne aducem aminte că, la început, aceasta a fost discuția, cei care au peste 65 de ani nu se vaccinează, nefiind suficient de multe date. Ulterior s-a revenit și acum poate fi făcută vaccinarea și la această categorie de vârstă. Dar de aici și până la momentul la care tânărul să nu dorească să vină la rapel, neavând nicio susținere științifică privind vreo problemă, cred că e distanță mare“.
Teoretic, cine nu mai vrea să facă rapelul cu AstraZeneca trebuie să aștepte o perioadă mai lungă, apoi să se vaccineze din nou cu alt produs, spune doctorul Marinescu, de la „Matei Balș”
Doctorul infecționist a spus că, teoretic, cei vaccinați cu AstraZeneca la prima doză ar putea aștepta o perioadă mai lungă de timp și să facă din nou vaccinul cu alt ser, dar că acest lucru n-ar fi eficient din perspectiva campaniei în ansamblul său: “Teoretic, se poate, da, dar nu uitați că este o campanie de vaccinare care trebuie să se desfășoare într-un timp rezonabil. Pentru a fi într-adevăr eficientă, trebuie să avem o imunizare la nivel de masă. Dacă mergi pe principiul că ne vaccinăm mai tarziu, nu vom atinge acest nivel. Trebuie să ne gândim la nivel național, nu să gândim individual. În momentul de față trebuie să ne concentrăm pe actuala campanie de vaccinare, nu m-aș gândi ce va fi în viitor. Mă interesează să imunizez cât mai mult acum, dacă vreau să închid pandemia. Nu există altă variantă. Cine s-a vaccinat cu AstraZeneca va face rapelul la fel“.
Simptomele care trebuie urmărite: sângerări care nu se opresc, dureri de cap, dificultăți în respirație, durere în piept, dureri abdominale
Marius Geantă, medic și președinte al Centrului pentru Inovație în Medicină, a spus că persoanele vaccinate cu AstraZeneca trebuie să fie atente la simptome în primele 7-14 zile după imunizare, iar dacă apar reacții adverse suspecte, să contacteze medicul: “Persoanele care se vaccinează cu Oxford/AstraZeneca trebuie să fie informate cu privire la riscul apariției acestor fenomene foarte rare și, în cazul în care prezintă simptome în primele 7-14 zile după vaccinare, trebuie să se adreseze imediat medicului. Aceste simptome pot fi (fără a se limita la): durere de cap, sângerări care nu se opresc, dificultăți în respirație, durere în piept, dureri abdominale care persistă“.
Persoanele care iau medicamente contraceptive, cele cu boli autoimune sau care au avut în trecut suferințe tromboembolice, trebuie să fie evaluate temeinic înainte de vaccinarea cu AstraZeneca, spune Geantă.
„ASTRA-ZENECA” este cel mai… CALOMNIAT (!!!!) vaccin-anti-Covid în Uniunea Europeană, mai ales în țara… conducătoare-„DE-FACTO” a U.E., Germania, pentru căăă… este inventat de către BRITANICI (care au părăsit Uniunea tocmai pentru că nu le convenea să mai stea… sub-papucul-nemților!!!!!!!), la Universitatea Oxford!!!
URÂT, FOARTEEEE URÂT, din partea nemților!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!