vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsGermania va mai folosi AstraZeneca doar la persoanele de peste 60 de...

Germania va mai folosi AstraZeneca doar la persoanele de peste 60 de ani. La ce simptome trebuie să fim atenți

-

Guvernul Germaniei se pregătește să ia decizia de a mai folosi AstraZeneca la vaccinarea anti-Covid doar pentru persoanele peste 60 de ani, anunță The Guardian. Măsura este recomandată de experți după ce s-a constatat înmulțirea cazurilor de tromboembolism la persoanele vaccinate cu AZ, scrie Libertatea.

Până acum, în Germania s-au constatat 31 de cazuri de cheaguri în venele cerebrale – tromboze ale sinusului venos cerebral CVST – la cei imunizați cu AZ. În 9 din aceste situații, persoanele respective au murit. Un amănunt important: marea majoritate a celor care au suferit de această reacție erau femei și sub 63 de ani.

Sunt afectate predominant femeile sub 60 de ani

Concret, 29 dintre cei afectați de acest tromboembolism erau femei. Tot 29 dintre victime erau persoane între 20 și 63 de ani. Doar doi bărbați, de 36 și, respectiv, 57 de ani, au făcut cheaguri de sânge, scrie Reuters.

Guvernul de la Berlin va decide că, de acum încolo, doar oamenii peste 60 de ani vor mai fi vaccinați cu AZ. Cei care au apucat să facă însă prima doză vor primi și rapelul, indiferent de vârstă.

- Advertisement -

Și experții canadieni au recomandat o măsură asemănătoare: să nu se mai administreze vaccinul AstraZeneca oamenilor sub 55 de ani până când nu se clarifică de ce apar cheagurile de sânge. Comitetul de vaccinare canadian a anunțat: “Analizând riscul de a face COVID în funcție de vârstă și luând în considerare că sunt disponibile și alte seruri, dezvoltate prin tehnologii noi, am concluzionat că, în cazul celor sub 55 de ani, nu avem siguranța că beneficiile administrării vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile“.

În Europa, 13 țări au suspendat provizoriu folosirea vaccinului AstraZeneca după apariția cazurilor de tromboembolism. Agenția Europeană a Medicamentului a dat asigurări că totul e în regulă și că vaccinul e “eficient și sigur”, așa că vaccinarea s-a reluat în cele mai multe dintre țări.

Totuși, Danemarca a prelungit cu 3 săptămâni suspendarea campaniei de vaccinare cu AZ. Și Norvegia a decis ca, până la 15 aprilie, să nu mai folosească vaccinul AstraZeneca.

- Advertisement -

România n-a suspendat deloc vaccinarea cu AstraZeneca. S-au raportat oficial 4.642 de cazuri de reacții adverse la 353.105 persoane vaccinate

România se numără printre țările unde autoritățile n-au suspendat nicio clipă vaccinarea cu AstraZeneca, dar încrederea populației în acest vaccin s-a prăbușit. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) nu ajută deloc la îmbunătățirea situației oferind foarte puține informații concrete despre acest subiect.

Colonelul Valeriu Gheorghiță a dat asigurări că “beneficiile depășesc riscurile” și a recunoscut cu greutate că sunt investigate și în România niște cazuri de efecte adverse la AstraZeneca (în unele situații, persoanele au murit), dar n-a mai revenit cu detalii.

În ultimul buletin informativ emis de CNCAV se menționează că sunt în curs de investigare 99 de reacții adverse. În total, potrivit cifrelor oficiale, până acum s-au înregistrat 10.360 de reacții adverse la un total de 1.990.392 persoane vaccinate.

Cele mai frecvente reacții adverse s-au întâlnit la AstraZeneca – 4.642 de cazuri din 353.105 persoane vaccinate.

Un număr asemănător, 4.923 de reacții adverse, s-a consemnat la Pfizer, dar la un număr de 1.491.619 persoane vaccinate.

La Moderna sunt raportate 795 de reacții adverse la 145.668 persoane vaccinate.

Aceste cifre sunt însă foarte relative, pentru că nu există un sistem eficient de raportare a cazurilor de reacții adverse și multe dintre acestea rămân neconsemnate în statistici.

Persoanele care constată vânătăi, umflături sau dureri de cap care apar la 4 sau mai multe zile după vaccinare trebuie să raporteze medicului. Luată din timp, afecțiunea se tratează ușor

Între timp, cercetătorii germani spun că au găsit explicația acestei reacții adverse care apare în cazuri rare, dar totuși apare.

Daily Mail scrie, citând un studiu publicat în publicația “Research Square”, că se produce în corpul uman un fenomen asemănător celui care apare, tot în cazuri rare, la cei care folosesc heparină (HIT), adică o trombocitopenie. Uneori, heparina stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi care activează trombocitele.

Sfatul adresat tuturor celor care se imunizează cu AstraZeneca e să fie vigilenți și să urmărească dacă, după 4 sau mai multe zile de la vaccinare, apar vânătăi, umflături sau dureri de cap. Specialiștii spun că situația se tratează cu ușurință dacă se reperează simptomele de la început și persoana respectivă se prezintă la medic.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

„Efectul Șoșoacă la analfabeți”: o pacientă Covid atacă medicul de gardă și urlă că va fi omorâtă de doctori la Terapie Intensivă

* Catanga a murit pentru că n-a vrut să stea în spital, s-a tratat singură acasă cu Ivermectină! „Soțul ei spunea mereu că el nu crede în Covid”

VIDEO. Urlete și spume în Parlament. Deputat AUR: „Te bag în p… mă-tii! Du-te dracu’! Băi, păduche, dispari! Îți ordon să dispari! Marș, mă, de-aici! Boule! Măgarule! Papagalule!”

2 COMENTARII

  1. „The GUARDIAN: este un ziar… „DE-STÂNGA” (!), care, în plus, NU mai este (DE MUUUULT TIMP!) ceea ce a… A FOST ODATĂ (DEMUUUULT!!!), adică publicație SERIOASĂ (!), ci a devenit mai-degrabă… „DE-SCANDAL”!

    Așadar, faptul că „The Guardian” afirmă că a aflat… „PE-SURSE” (Sic!) căăă… „AR INTENȚIONA” (Sic!) Guvenul Germaniei să facă ceva, iar știrea este… „ROSTOGOLITĂ” (!) la-noi de un ziar precum… „Libertatea” (adevărat… SIMBOL – ! – al… „presei-COLORATE” dâmbovițene!!!!), ne facer să avem MARI ÎNDOIELI în legătură cu veridicitatea știrii!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -