Camera Deputaților a respins marți definitiv, în calitate de for decizional, proiectele de modificare a Condului Penal și Codului de Procedură Penală inițiate de Comisia Iordache în timpul guvernării PSD. Modificările fuseseră deja declarate neconstituționale de CCR.
Adoptat inițial în 2018 de Camera Deputaților în guvernarea PSD-ALDE din regimul Dragnea, Codul de Procedură Penală a fost atacat la CCR, la momentul respectiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, de PNL și de USR. Și președintele României, Klaus Iohannis, a depus atunci sesizare la CCR.
Curtea Constituțională a declarat neconstituționale mai multe prevederi care încălcau atât Constituția României, cât și directive ale UE.
PSD a reluat în viteză toată procedura și, pe 24 aprilie 2019, trecea din nou prin Parlament proiectul de lege. Din nou, modificările la Codul de Procedură Penală, care favorizau în mod scandalos infractorii (și mai ales persoanele care săvârșeau infracțiuni de corupție), au fost atacate la CCR de PNL, USR și Iohannis.
Scenariul s-a repetat și Curtea Constituțională a admis obiecțiile, declarând încă o dată legea neconformă.
Ulterior, Dragnea a intrat la pușcărie, PSD a pierdut alegerile europarlamentare, Guvernul și prezidențialele, iar proiectul de modificare a legii n-a mai ajuns și a treia oară pe ordinea de zi. Eliminarea acestor prevederi a fost promisă de președintele Iohannis și de PNL încă din prima zi după venirea la guvernare, în noiembrie 2019.
Același lucru s-a întâmplat și cu modificările la Codul Penal gândite de Comisia Iordache.
Acum, noua majoritate parlamentară a respins definitiv modificările, punând capăt acestei povești care a măcinat România din 2017 încoace.
„Ne-au impus aberaţia toxică a unor legi strâmbe, în folosul infractorului care trebuie protejat mai abitir decât victima. Ar fi trebuit denumite Codul Penalilor şi Codul pentru Protecţia Penalilor“
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a salutat pe contul său de Facebook sfârșitul coșmarului:
„Scurtă istorie:
– 4 iunie 2018: Parlamentul adoptă proiectul de modificare a Codului penal;
– 19 iunie 2018: Parlamentul adoptă proiectul de modificare a Codului de procedură penală;
Ambele – nişte calamităţi juridice, făcute după gustul şi interesul unor indivizi care, desi erau la putere, trăiau cu spaima că vor răspunde în faţa justiţiei pentru fărădelegile lor. Ne-au impus atunci aberaţia toxică a unor legi strâmbe, în folosul infractorului care trebuie protejat mai abitir decât victima. Ar fi trebuit denumite Codul Penalilor şi Codul pentru Protecţia Penalilor.
– 23 martie 2021: cele două legi care ne-ar fi transformat în paradisul infractorilor sunt respinse de Camera Deputaţilor, for decizional.
După mai bine de doi ani, produsul unei comisii odioase, care n-ar fi trebuit să existe niciodată, ajunge la gunoi.
Astăzi am făcut cu adevărat #dreptate.
«Fiat Justitia, ne pereat mundus» (Să se facă dreptate ca să nu piară lumea – Hegel)“.
“Ne despărţim de două calamităţi juridice, moştenite din epoca Dragnea. Infractori din PSD ajunseseră să-şi croiască Codurile penale după cum le conveneau“
Mihai Alexandru Badea (USR-PLUS), președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a spus și el: “Ne despărţim de două calamităţi juridice, moştenite din epoca Dragnea. Infractori din PSD ajunseseră să-şi croiască Codurile penale după cum le conveneau. (…) Am redactat personal o parte din sesizările la CCR asupra acestor proiecte. CCR ne-a dat dreptate pentru aproape 100 de articole. Domnilor de la PSD, eraţi pe punctul de a arunca România în haos! Am fi devenit raiul penalilor, chiar şi după adoptarea recursului compensatoriu, când au fost eliberaţi criminali care au recidivat“.
BRAVOOOOOOOOO!!!!!!
Cât ne-a mai mâncat nouă ficațiiiii… și comisia aia NENOROCITĂ!
Ne închipuim ce BUCURIE poate să fie în sufletul actualului ministru al Justiției, Stelian Ion, care (alături de Iulia Scântei, Cătălin Predoiu și alți doi-trei numai…) s-a CHINUIT, ca un ADEVĂRAT-luptător, să FRÂNEZE procesul de DISTRUGERE a Justiției de către P.S.D. și aliații săi!
Mai copii,
Ce va spun eu de ceva timp pe aici?
Rabdare. Si eu as vrea ca tara mea sa fie ca Elvetia.
Rabdare, rabdare si iar rabdare.Usor, usor o sa ajungem si ca Elvetia.
Important este Parlamentul. Acolo avem majoritate.
Si mai important este Tartorul Suprem care vad ca stie sa dea cu biciul in ei. Nu chitaie unul.