Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a anunțat că la bordul navei comerciale olandeze Davide B, sub pavilion maltez, care pe 11 martie a fost atacată de pirați în Golful Guineei, nu se aflau români. Dramaticul incident s-a produs la 210 mile marine (x km) sud de portul Cotonou, fosta capitală și principalul oraș al statului vest-african Benin (fost Dahomey).
Cei 9 pirați înarmați au luat ostatici 15 dintre cei 21 de membri ai echipajului. Deși compania armatoare nu a oferit nici până acum date oficiale privind naționalitatea marinarilor de la bord sau măcar a celor sechestrați, s-a presupus că echipajul era format din români, ucraineni și filipinezi.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat însă vineri seara, printr-un comunicat, că nu au existat români la bordul navei Davide B.
„În continuarea precizărilor de presă emise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), cu privire la incidentul produs la data de 11 martie 2021, în largul coastelor statului Benin, în care a fost implicată nava Davide B, MAE face următoarele precizări. Celula de Criză interinstituțională, convocată de către ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a efectuat în regim de urgență o serie de demersuri complexe pe mai multe canale specifice, inclusiv diplomatice, pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor potențial implicate și întreprinderea acțiunilor necesare în astfel de cazuri. Conform datelor și informațiilor obținute, MAE precizează că la bordul navei menționate nu s-au aflat cetățeni români. Prin urmare, nu au existat cetățeni români victime ale unei acțiuni de răpire de persoane”, arată comunicatul.
De la Constanța, Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN), condus de Adrian Mihălcioiu, anunțase vineri un nou atac pirateresc, cu luare de ostatici, în Golful Guineei din Atlanticul de Est (Africa central-occidentală). Este o zonă care, în ultimii ani, a luat locul coastei somaleze din Africa nord-orientală, ca “rai al piraților”, cu frecvente răpiri brutale de echipaje, care sunt răscumpărate apoi cu sume mari.
Numai luna trecută au fost raportate (căci mai sunt și incidente neanunțate autorităților) 5 atacuri, unul încheindu-se cu sechestrare de marinari.
Inclusiv un navigator român s-a numărat, relativ recent, printre cei răpiți acolo, în largul coastei statului Togo, la sfârșitul lui noiembrie 2020, și eliberați în prima jumătate a lunii ianuarie 2021.
Noul act de piraterie are ca victimă echipajul tancului olandez de produse petroliere și chimice Davide B, înregistrat sub pavilion (“de complezență”) maltez, cu 21 de marinari la bord, dintre care 15 au fost luați ostatici.
Armatorul nu a anunțat oficial nimic despre cetățenia membrilor echipajului, dar se presupunea că ar fi și români
În momentul incidentului, vaporul se afla în marș (cu o viteză de croazieră inițială de 10 noduri), la 210 mile marine depărtare-sud de fosta capitala a Republicii Benin, Cotonou, unul dintre cele mai mari porturi din Africa de Vest. Tancul-chimical venea de la Riga (Letonia) și se îndrepta spre Lagos (Nigeria), față de care se afla la o depărtare de 220 de mile marine, înspre sud.
Atacul s-a produs joi, 11 martie, începând cu ora 15.15 UTC („Ora Universală Coordonată” / „Timpul Universal Coordonat”), și la el au participat 9 pirați înarmați, care au reușit să abordeze nava și să urce pe ea.
De Poli Shipmanagement (Barendrecht, Olanda), compania care deține și manageriază/armează cargoul, a făcut public doar faptul că, din cei 21 de navigatori de la bord, pirații au reușit să captureze 15 persoane, iar celelalte 6 au apucat să se închidă în “citadela de siguranță” a navei (o cameră de refugiu, etanșă și impenetrabilă) și, astfel, să scape cu bine din acel atac.
Acum, nava și cei 6 marinari rămași la bord sunt în deplină siguranță, după sosirea la fața locului a unor forțe de securitate adecvate situației, cum ar fi Garda de Coastă din Nigeria.
Se presupunea că echipajul era format din români, ucraineni și filipinezi, dar comunicatul MAE român ne liniștește: nu au existat compatrioți de-ai noștri la bordul navei atacate.
Armatorul asigură că a luat legătura cu toate autoritățile competente, din zonă sau nu, pentru a se face tot ceea ce este posibil pentru a fi contactat urgent echipajul răpit și a se realiza eliberarea rapidă a acestuia, în deplină siguranță.
Nava commercială Davide B (indicativ IMO: 9721750) este un tanc petrolier și chimical cu o capacitate-cargo de 19 800 dtw, lansat la apă în anul 2016.
Are o lungime de 155,89 metri și o lățime de 25 de metri.