vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNewsDramatica operațiune de salvare din Marea Neagră. Marinarii români au scăpat de...

Dramatica operațiune de salvare din Marea Neagră. Marinarii români au scăpat de la înec 10 ucraineni din 13

-

Marinarii militari români continuă și astăzi – sâmbătă, 13 martie – căutarea persoanei dispărute de pe cargoul ucrainean scufundat  în apropierea coastei  noastre de la Marea Neagră. O navă a petroliștilor marini i-a salvat pe 10 dintre cei 13 membri ai echipajului.

Trei nave românești continuă căutarea unei persoane dispărute și a unui cadavru în Marea Neagră, ca urmare a scufundării navei-cargo de mărfuri generale ucrainene Volgo Balt 179, sub pavilion Insulele Comore, pe 11 martie, la distanța de peste 76 mile marine (140 de kilometri) travers Constanța.

Cele trei nave românești care participă la operațiunea de salvare:

  • fregata „Regina Maria” (număr de bordaj F 222), din cadrul Forțelor Navale Române (FNR);
  • o navă a Agenției Române pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM);
  • o navă a Gărzii de Coastă din cadrul MAI (Poliția de Frontieră).

Din echipajul de 13 marinari, nava “Falcon” – apaținând Grup Servicii Petroliere (GSP) -, care a recepționat SOS-ul și se afla în zonă, a salvat 10 marinari (inclusiv o femeie). Două persoane, inclusiv comandantul, au murit (dar un cadavru nu este încă găsit și recuperat din mare), iar una rămâne dispărută.

- Advertisement -

Vasul ucrainean, vechi de 48 de ani și încărcat cu cărbuni, părăsise portul rusesc Rostov pe Don, pe 6 martie, şi se îndrepta spre portul Constanţa, unde urma să ajungă în cursul serii de joi, 11 martie.

Ultima poziţia comunicată de Volgo Balt 179, la momentul emiteririi SOS, a fost la peste 76 de mile marine (peste 140 km) în largul Mării Negre, travers Constanța.

Perațiunea dramatică de salvare

A fost identificată o plută gonflabilă goală: poate fi  a persoanei dispărute

Raionul de căutare a fost extins, pe parcursul nopții de 11 spre 12 martie, din cauza condițiilor hidro-meteorologice din zonă, iar vineri, 12 martie, în jurul orei 9.00, nava militară a descoperit un punct de contact pe suprafața mării, cel mai probabil o plută de salvare aflată în derivă necontrolată. Ulterior, aceasta a fost ridicată la bordul fregatei, dar era goală.

- Advertisement -

În conformitate cu planurile de căutare, emise de Centrul Maritim de Coordonare (MRCC), din subordinea  Autorității Navale Române (ANR), cercetarea continuă cu: elicopterul „Puma Naval”- 141, de la bordul fregatei “Regina Maria” (F 222) a FNR, care survolează raionul maritim, cu nava „Artemis” a Agenției Române pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM) și cu nava Gărzii de Coastă din cadrul Poliției de Frontieră  MAI 0201.

Cele trei nave românești și elicopterul Puma Naval acționează în comun, investighând și alte plute de salvare identificate în raion.

Elicopterul Puma Naval este dotat cu echipamente speciale de salvare şi supravieţuire (troliu electric, targă şi coş de salvare, instalaţie de flotabilitate, far de căutare, barcă, veste de salvare cu kit de supravieţuire, baliză de urgenţă).

La bordul fregatei „Regina Maria” se află și o grupă de scafandri pregătită pentru intervenție.

La locul producerii catastrofei au sosit și două nave de căutare-salvare ucrainene.

Cum a fost recepționat SOS-ul marinarilor de pe nava scufundată

Militarii au preluat conducerea operațiunilor de căutare

Centrul Maritim de Coordonare a transmis joi, 11 martie, către Statul Major al Forțelor Navale o solicitare de intervenție, pentru căutarea și salvarea unei persoane dispărute în Marea Neagră. Alerta a fost dată ca urmare a scufundării navei ucrainene „Volgo Balt 179”, cargou de mărfuri generale cu pavilion Insulele Comore, la aproximativ 77 mile marine nord-est de capul Digului de Sud al Portului Constanța.

Contraamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, a dispus, imediat, măsuri pentru deplasarea fregatei „Regina Maria” la locul producerii scufundării navei „Volgo Balt 179” și pentru participarea navei militare la operațiunile de căutare și salvare a unei persoane dispărute în apa mării.

Fregata „Regina Maria” are la bord un elicopter Puma Naval, dotat cu echipamente speciale de salvare şi supravieţuire (troliu electric, targă şi coş de salvare, instalaţie de flotabilitate, far de căutare, barcă, veste de salvare cu kit de supravieţuire, baliză de urgenţă), precum și o grupă de scafandri pregătită pentru intervenție.

Forțele Navale Române sunt în măsură să execute misiuni de căutare și salvare a vieților omenești pe mare, în condiții deosebite și în cazul producerii unor catastrofe, la solicitarea autorităților publice cu atribuții în domeniu.

Salvarea celor 9 marinari

O navă a Grup Servicii Petroliere a salvat 10 marinari din cei 13 aflați la bordul cargoului scufundat

Reprezentanţii Grup Servicii Petroliere (GSP) au anunţat joi seară că au sistat acţiunea de căutare a marinarului dispărut în Marea Neagră, după scufundarea cargoului „Volgo Balt 179”, precum și a cadavrului unuia dintre cei doi navigatori (unul fiind chiar comandantul navei) despre care cei salvați au informat că au murit.

GSP este firma privată de foraj marin (off-shore) care deține nava “Falcon”, ce a recepționat apelul SOS al naufragiaților și, aflându-se în zona tragediei, a reușit salvarea a 10 marinari ucraineni (printre care și o femeie) de pe plutele gonflabile de salvare.

Tot GSP a precizat, atunci, că 9 dintre cei 10 membri ai echipajului salvaţi vor fi să transportaţi la Dana de Pasageri a Portului Constanţa, operațiune ce s-a și finalizat, vineri dimineață.
Cele 10 persoane au primit îngrijirile necesare la bordul “GSP Falcon”, femeia salvată fiind, la scurt timp, evacuată spre un spital din Constanța, cu un elicopter GSP, după ce starea ei de sănătate s-a agravat.

Comunicatul Grup Servicii Petroliere (GSP)

„Joi, la 4.40 dimineaţa, GSP Falcon a recepţionat un mesaj de urgenţă de la nava «Volgo Balt 179». Operaţiunea de salvare a început fără întârziere, în nu mai mult de 10 minute începând deplasarea înspre vaporul aflat în dificultate, la o distanță de 18 mile marine, în condiţii meteo deosebit de dificile: vânt de 50 km/h şi valuri de 4 metri. Ultimul mesaj transmis de «Volgo Balt 179» a fost de «Abandon-Navă». 

La comanda navei GSP «Falcon» se află, de un an, Victor Marina. După absolvirea Institutului de Marină Civilă din Constanța, Victor Marina a navigat 24 de ani, dintre care 9 pentru Grup Servicii Petroliere. Comandantul este în vârstă de 47 de ani, locuiește în Constanța și are trei copii.”

GSP Falcon

Date despre nava scufundată

Cargobotul maritim-fluvial de mărfuri-generale «Volgo Balt 179» (indicativ IMO 8231019) aparținea firmei SEATRANS NIKOLAYEV, din Nikolayev, Ucraina, la fel ca și numeroasele sale surate omonime (doar numărul diferă), care străbat  de decenii mai ales Marea Neagră și Marea Baltică, precum și fluviile din bazinul acestora.

  • Pavilion: Comoros / Insulele Comore (a mai fost și sub pavilion Sierra Leone).
  • Port de înregistrare: Freetown (Sierra Leone).
  • Lansare la apă: anul 1973,
  • Constructor: Zavody Tazkeho Strojarstva (din Komarno, Slovacia; în 1973 – Cehoslovacia).
  • Capacitate: 3.506 tdw (Deadweight ) și 2.457 Cargotones (Gross-tonnage).
  • Dimensiuni: lungime (prova-pupa) – 14 metri; lățime (babord-tribord) – 13 metri.
Volgo Balt 179 – nava scufundată

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Gabriel Liiceanu îl face praf pe Mircea Dinescu: „Un claun isteric, locuit de patima căpătuielii”, „pușlama ordinară”, „cultivă vulgaritatea, țopenia obraznică și infatuată”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -