vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsVIDEO. Poliția de Frontieră a prins braconieri din Isaccea care cărau în...

VIDEO. Poliția de Frontieră a prins braconieri din Isaccea care cărau în căruță un morun de 140 de kilograme! Peștele, încă viu, a fost eliberat în Dunăre

-

Polițiștii au prins săteni din Isaccea, braconieri care capturaseră și cărau în căruță un morun de 140 de kilograme. Morunul, ca și toți ceilalți pești din familia sturionilor, este animal protejat, pentru a cărui supraviețuire ca specie statul român și numeroase organizații internaționale duc o luptă grea și costisitoare. Pescuirea acestor pești este strict interzisă.

Acest lucru nu-i împiedică pe locuitorii satelor din zona Dunării să braconeze sălbatic, prin metode cel mai adesea barbare – inclusiv cu curent electric.

În acest caz, polițiștii de frontieră din Tulcea i-au prins joi pe doi băștinași care tocmai braconaseră, în dimineața respectivă, un morun de 2,5 metri și 140 de kilograme. Ca să ajungă la aceste dimensiuni, un astfel de pește are nevoie de minimum 20 de ani!

Dosar penal pentru cei doi braconieri

Raportul Poliției de Frontieră menționează că cei doi braconieri erau bărbați de 41 și, respectiv, 61 de ani: „Poliţiştii de frontieră tulceni au depistat în zona de competență doi cetăţeni români care transportau, într-un atelaj hipo, un morun de 140 kilograme. În data de 04.03.2020, în jurul orei 13.00, poliţiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Isaccea, județ Tulcea, acționând în baza unei informaţii, au oprit pentru control, pe raza localităţii Grindu, un atelaj hipo în care se aflau două persoane de sex masculin, în vârstă de 41, respectiv 61 ani, domiciliaţi pe raza judeţului Tulcea. În urma controlului, polițiștii de frontieră au descoperit, în atelaj, un sturion din specia morun, în stare vie, având greutatea de 140 kilograme şi o lungime de peste 2,50 metri“.

- Advertisement -

Cei doi infractori au recunoscut că-l prinseseră în Dunăre. Uriașul pește a fost eliberat în Dunăre în prezența reprezentanților Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură. Poliția spune că s-a făcut dosar penal: “În cauză polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinerea, transportul sau comercializarea sturionilor capturați pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum și a produselor și subproduselor obținute din aceștia, fără respectarea prevederilor legale în vigoare“.

Morunul are statut critic de specie în pragul dispariției. Pentru a ajunge să se reproducă, are nevoie de până la 15 ani

Morunul, la fel ca și nisetrul și păstruga, sunt printre cele mai vechi specii de pești, iar din cauza braconajului statutul lor este critic: animale amenințate cu extincția.
Din acest motiv, Uniunea Europeană și statul român derulează programe costisitoare de înmulțire a sturionilor, puieții fiind eliberați constant în Dunăre. Toată munca este, în general, zădărnicită de braconieri.

Morunul este cea mai mare dintre speciile de sturioni. Ajunge până la 6 metri și mai poate fi întâlnit în Marea Caspică. Deși în 1890 s-a prins, la Sfântul Gheorghe, un morun de 888 de kilograme, cei din zona României ajung, de obicei, la 150 de kilograme și 2,8 metri lungime.

- Advertisement -

Este un pește foarte longeviv, putând să trăiască și 100 de ani. Dar această caracteristică îl face foarte vulnerabil, pentru că are nevoie de 10-13 ani (masculii) și 13-15 ani (femelele) ca să ajungă la maturitatea sexuală și să se poată reproduce. Deja, la această vârstă, morunii au 1,66-2 metri lungime și 50-80 de kilograme, devenind o țintă predilectă pentru oamenii care-i vânează.

Morunii trăiesc în Marea Neagră și urcă pe Dunăre pentru a-și depune icrele. Acesta este momentul vulnerabil în care braconierii îi capturează.

Prețul unui kilogram de morun, în piețele din București, ajunge și la 80 de lei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

TEROARE LA ONEȘTI. Un individ de 68 de ani a sechestrat și înjunghiat mortal doi meșteri mai tineri, care-i renovau apartamentul. Polițiștii au ratat operațiunea de salvare

4 COMENTARII

  1. Eee… „o-vorbă” (Sic!), „strămoșească” (Sic!), printre lipovenii din Delta-Dunării:

    „NOI, aici, în-Deltă, iarna, CÂND-MURIM-DE-FOAME, mergem în cămară șiii… MAI DESFACEM UN BORCAN DE ICRE-NEGRE!”, daaaaaaaaaaaaaaa?!!!!!

    • Credem că știe toată-lumea: „icrele-NEGRE” (cele ale sturionilor din bazinele Mării-Negre și Mării-Caspice sunt cunoscute – mai ales în Occident! – și sub numele de… „caviar”!) sunt ale „sturionilor” (speciile de la noi din ihtio-familia „Acipenseridae”: morun, nisetru, păstrugă, cegă, viză, șipul)!

  2. Pescarii ăia tocmai executaseră… „OPERAȚIUNEA-MONSTRUL” (!), taman în ziua în care comemoram/DEPLÂNGEAM, ca în fiecare an în TRISTA (!) zi 4 martie, decesul-prematur al „Marelui-Toma”, INEGALABILUL actor Toma Caragiu, la cumplitul cutremur din 1977 !

    Mare…, morunul acela, dar trebuie să precizăm/ADĂUGĂM că… au fost prinși, la Gurile-Dunării, „MONȘTRI”-sturionici… ȘI-MAI-MARI (de… PESTE… 200 de kile!): există DOCUMENTĂRI-SERIOASE/VERIDICE (!) despre astfel de „capturi” (NU-neapărat… recente!)!!!!!

    • Evenimentul ăsta NE-AMINTEȘTE de ceea ce se întâmpla, înainte de 1990,… RELATIV-FRECVENT chiar (!), pe-aici, pe-la-noi, la Constanța, când mai venea câte-unnn… „mare-mahăr” (Sic!), de laaa… „CENTRU” (București), de pe la Partid (P.C.R.), Securitate, Miliție sau chiar Armată (toți: generali cu funcții mari!), în… „vizită-de-lucru”/”delegație” sau cu alte treburi (de exemplu: cu-familionu’, în concediu, la-mare!), șiii… POFTEAU, PORCII-ăia, să CRAPE… sturioni (morun, nisetru, păstrugă, cegă, viză, șipul), iar ăștia, SCȚRBELE de „țucălari-locali”, dacă nu găseau repedeee… să aducă de la Tulcea ceva, „atacau”… ACVARIUL (!!!!!!!!!!!!!!) din fața Cazinoului și luau, din bazinul-cel-mare, din centru, MÂNDRIA-muzeului, adică… MORUNII-IMENȘI (!), ca să-i îngurgiteze ÎMPUȚIȚII ăia!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -