DIICOT a descoperit la Brașov o fabrică de bani falși care producea bancnote de 20, 50, 100 de euro și 100 de lei. Banda care fabrica banii i-a distribuit în cel puțin 10 state europene. E vorba de sute de mii de euro, în cel mai bun caz, se arată într-un comunicat.
Bancnotele false au ajuns în Austria, Belgia, Germania, Spania, Italia, Grecia, Olanda, Lituania, Slovacia și România.
Perchezițiile s-au derulat miercuri la 28 de adrese din 4 județe: Brașov, Dolj, Prahova și Alba. Captura: 445.770 de euro contrafăcuți, precum și o sumă de bani reali: 11.670 de euro, 800 de dolari, 42.780 de lei. DIICOT scrie că “falsificatorii aveau cunoștințe temeinice de chimie, de inginerie mecanică, de tipografie. Bancnotele au fost realizate la un nivel superior, astfel încât să poată fi tranzacționate prin plasarea acestora în tranzacții cu persoane fizice“.
DIICOT spune că la adresele percheziționate s-a găsit și un kilogram de canabis. La audieri au fost aduși 21 de oameni.
Astă-vară, DIICOT a prins un alt grup care s-a dovedit a fi cel mai mare falsificator de bani de plastic din lume.
Comunicatul DIICOT
„În această dimineaţă, procurorii DIICOT-S.T. Braşov împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov au efectuat un număr de 28 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Brașov, Craiova, Ploiești și a judeţului Alba, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, deținere de instrumente în vederea falsificării de valori, trafic de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc.
În fapt s-a reținut că, începând cu luna august 2020, un număr de 3 suspecţi, au constituit pe raza municipiului Brașov, un grup infracțional organizat având ca principal obiectiv obținerea unor sume mari de bani din falsificarea de monedă străină, respectiv euro, de diferite cupiuri.
Din investigațiile efectuate în cauză, a rezultat faptul că o parte dintre membrii grupului au întrevăzut o oportunitate și din contrafacerea de bancnote emise de către statul român, respectiv bancnote din cupiură de 100 de lei, sens în care au desfășurat mai multe activități, în vederea obținerii unei calități a bancnotei cât mai apropiată de original.
Un alt palier abordat a fost reprezentat de implicarea în activități de trafic de droguri de risc și de mare risc, sens în care membrii grupului au oferit/vândut droguri de risc și de mare risc (cannabis și cocaină), mai multor persoane.
S-a reţinut faptul că, în perioada 25 – 31 ianuarie 2021, membrii grupării au intenționat să pună în circulație suma de 50.000 de euro, compusă din bancnote din cupiură de 50 de euro falsificate.
În urma perchezițiilor efectuate, a fost identificată aparatura folosită în activitățile de falsificare (imprimante, scanere, calculatoare, cerneluri speciale), documente de identitate ce par a fi contrafăcute, suma de 445.770 de euro, formată din bancnote de diferite cupiuri, susceptibile a fi falsificate, aproximativ 1.250 de grame de cannabis, 10 grame de cocaină, precum și sumele de 11.670 de euro, 800 de dolari și 42.780 de lei.
La sediul DIICOT- S.T.Braşov au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 21 de persoane.
Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate Craiova, Ploiești, Alba și București, şi al jandarmilor din cadrul G.M.J. Burebista Brașov.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.“