vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsTeza trecerii virusului de la liliac la om, tot mai contestată. Antropolog:...

Teza trecerii virusului de la liliac la om, tot mai contestată. Antropolog: „E o ipoteză în care credem din ce în ce mai puţin. Piața de animale ori o scăpare a virusului din laborator?“

-

În preajma momentului când va începe, în sfârșit, investigația oficială a OMS la Wuhan, pentru a se descoperi sursa primară a pandemiei de coronavirus care afectează acum lumea, specialiștii au tot mai multe rezerve față de ipoteza trecerii virusului de la liliac la oameni.

Subiectul a mai fost dezbătut și până acum, au apărut inclusiv rapoarte secrete ale serviciilor speciale, iar Donald Trump a acuzat deschis China că ar fi la originea pandemiei de Covid-19. Dar experții – mai ales cei de prestigiu mondial – au fost reținuți în aprecieri.

China însăși a oscilat. Inițial, autoritățile comuniste au pretins că e vorba de un focar din piața de animale sălbatice din Wuhan, iar virusul Sars-CoV-2 a trecut de la liliac la om printr-o gazdă intermediară, pangolinul.

„Rămân în continuare multe dubii în ceea ce priveşte originea virusului – dacă este vorba de piaţa de animale ori de o scăpare a virusului din laborator“

Ulterior, chinezii au revenit și au spus că, de fapt, sursa primară a infecției n-a fost la ei în țară. De aici s-au ramnificat mai multe teorii conspiraționiste puse în circulație de oficialii de la Beijing: fie că soldații americani participanți, în noiembrie 2019, la jocurile olimpice militare de la Wuhan au adus virusul, fie că acesta circula deja în alte țări și a fost “importat”, ba chiar și că ar fi fost un atac biologic asupra Chinei.

- Advertisement -

Acum, antropologul francez Frédéric Keck, directorul de cercetare al Laboratorului de Antropologie Socială (CNRS-College de France-EHESS) din Paris, afirmă pentru RFI: „Există această coincidenţă între apariţia virusului la Wuhan şi construcţia tot aici a unui laborator securizat, încă din 2003, tocmai pentru a studia virusurile ce pot cirula între lilieci. Laboratorul a fost realizat în timpul epidemiei SARS (n.r. – Sindromul Acut Respirator Sever), din 2002-2003, cauzată tot de un coronavirus. Acum, China a mediatizat faptul că primul focar a fost descoperit într-o piaţă de animale din Wuhan şi că s-a repetat scenariul SARS – al unui animal gazdă intermediar, ce ar fi fost în acest caz pangolinul. Dar este o ipoteză în care credem din ce în ce mai puţin. Deci, iată, rămân în continuare multe dubii în ceea ce priveşte originea virusului – dacă este vorba de piaţa de animale ori de o scăpare a virusului din laborator. Ori, poate, este un vírus ce circula, fără zgomot, în alte regiuni din China ori din lume şi care s-a concentrat în oraşul Wuhan – toate acestea va trebui să le elucideze ancheta OMS“.

Experții OMS, cărora China le-a interzis un an să intre în țară și să investigheze la fața locului, ar urma să sosească joi, 14 ianuarie. Chinezii nu sunt încântați de vizită și deja au avut loc primele obstrucții. Doi specialiști ar fi trebuit să vină de săptămâna trecută, dar au fost blocați în ultima clipă “pentru că nu erau toate actele gata”, deși guvernul chinez își dăduse, oficial, acordul.

O altă delegație a OMS, primită anul trecut, a fost purtată de chinezi pe niște rute prestabilite, care au ocolit Wuhan și alte puncte-cheie. Invitații n-au avut voie să se abată de la traseu, astfel că au văzut doar ceea ce au vrut chinezii să-i lase să vadă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Beizadeaua lui Bădălău petrece în Dubai cu Bianca Drăgușanu, „transferată” de la interlopul Alex Bodi. Soția îl aștepta la o ședință de consiliere parentală. Ei au doi copii și se află în proces de divorț

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -