Epidemia de Covid continuă să ia viteză în București, care vineri a trecut în premieră de plafonul 7 îmbolnăviri /1.000 de locuitori, ceea ce plasează orașul pe primul loc în România ca incidență a cazurilor de infectare.
Chestionați pe această temă, primarul Nicușor Dan și prefectul Traian Berbeceanu au spus că nu sunt motive să ia în calcul o carantină a Capitalei. Nicușor Dan a refuzat să detalieze, spunând că discută doar despre termoficare. Traian Berbeceanu a spus că “nu avem creștere a numărului de cazuri în fiecare zi, suntem în zona de platou” și, prin urmare, nu se impune carantina.
Din cele 6.460 de cazuri noi de infectare cu coronavirus raportate vineri în România, 1.867 (aproape 29%) au avut loc în București. Capitala a urcat în premieră la o incidență de 7,04 cazuri/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, fiind lider pe țară la acest capitol.
Berbeceanu spune că suntem pe platou, Nicușor Dan nu vrea să detalieze
În fața acestei ascensiuni de neoprit a pandemiei, primarul, prefectul și DSP București spun că nu se impun alte măsuri și nu e nevoie de carantină totală.
Traian Berbeceanu, prefectul orașului, a menționat: “Analiza specialiștilor de la DSP și INSP ia în calcul mai mulți indici atunci când se ia această măsură. Apreciem că nu este nevoie de alte măsuri. Degeaba iei foarte multe măsuri pe hârtie dacă nu le respecți. Credem că putem limita răspândirea pandemiei. Nu avem creștere a numărului de cazuri în fiecare zi, suntem în zona de platou, avem în jur de 1.700 de cazuri noi pe zi de o bună perioadă de timp. O eventuală carantinare se ia în funcție de mai mulți indicatori, nu suntem în situația să discutăm despre această măsură“.
Nicușor Dan, noul primar al Bucureștiului, a menționat că exclude și el izolarea, dar a refuzat să explice de ce: “Carantinarea nu este, în momentul de față, o ipoteză pe care o luăm în calcul”. Apoi a spus că nu mai răspunde pe acest subiect pentru că a venit la conferința de presă ca să discute despre termoficare.
Vineri s-au raportat 168 de noi decese din cauza Covid și 1.299 (record) de pacienți în stare gravă la terapie intensivă.
Din cauza faptului că sistemul medical a cedat în București, pacienții în stare critică sunt acum transferați în alte spitale din țară, unde încă mai e loc la terapie intensivă.
În București, tot personalul medical e la capătul puterilor. Medicii de familie sunt copleșiți, ei trebuind să țină legătura zilnic cu zeci și sute de oameni infectați și aflați în izolare acasă. În spitalele Covid nu mai e loc la terapie intensivă și managerii au făcut deja mai multe apeluri ca să se instituie carantina, pentru a reduce presiunea și fluxul masiv de cazuri foarte grave care ajung la poarta unităților medicale.