joi, martie 28, 2024
AcasăNewsRenumărarea voturilor PMP a fost blocată de reprezentanții din BEC ai celorlalte...

Renumărarea voturilor PMP a fost blocată de reprezentanții din BEC ai celorlalte partide. PMP a ratat Senatul pentru 0,07%

-

Patidul Minșcarea Populară (PMP) a ratat intrarea în Parlament pentru 0,07% din voturi la Senat și 0,18% la Camera Deputaților. Lovitura de grație pentru formațiunea lui Traian Băsescu a fost dată de celelalte partide, ai căror reprezentanți din Biroul Electoral Central (BEC) s-au opus cererii de a se renumăra voturile din unele secții.

PMP a obținut, la alegerile parlamentare din 6 decembrie, 4,93% la Senat și 4,82% la Camera Deputaților, iar pragul electoral este de 5%. Partidul lui Băsescu mai avea nevoie de circa 4.100 de voturi la Senat și 10.600 la Cameră.

Eugen Tomac, președintele demisionar al PMP, și-a asumat înfrângerea și a menționat că nu pune la îndoială rezultatul scrutinului, dar a menționat că reprezentanții partidului au făcut 1.090 de contestații atât la BEC, cât și la Birourile Electorale Județene. Reprezenanții PMP cred că, dacă acestea ar fi fost aprobate, prin îndreptarea unor erori, partidul ar fi putut trece pragul de 5%, de care l-au despărțit atât de puține voturi (circa 4.100 la Senat și 10.600 la Camera Deputaților).

Pe contul de Facebook al PMP a fost postat vineri următorul mesaj:

“Ieri a avut loc ședința Biroului Electoral Central în care au fost discutate și solicitările de renumărare făcute de Partidul Mișcarea Populară. Pentru o informare corectă, solicitările noastre au fost respinse. Le mulțumim magistraților din Biroul Electoral Central care au susținut demersurile noastre, în schimb partidele politice s-au opus. Este lesne de înțeles de ce partidele, fie ele de dreapta sau de stânga, au votat împotriva solicitărilor PMP. Avem convingerea că dacă erau aprobate solicitările noastre, existau șanse ca rezultatul final să fie diferit“.

- Advertisement -

Opoziția celorlalte partide din BEC este explicabilă. Prin dispariția PMP, procentele obținute se redistribuie celor intrați în Parlament, care-și cresc astfel “cota de piață”.

Mai mult decât atât, “cașcavalul” guvernării se va împărți la mai puțini, pentru că se prefigurează o coaliție PNL – USR-PLUS – UDMR. Dacă PMP ar fi intrat în Parlament și s-ar fi alăturat coaliției (așa cum era de așteptat), portofoliile din guvern ar fi trebuit să se împartă la 4 partide, în loc de 3, câte vor fi acum.

Mai exista și varianta guvernării în fomula PNL – USR-PLUS – PMP, care nu ar mai fi expus PNL și USR-PLUS capriciilor și chiar șantajelor UDMR. De exemplu, UDMR nu va vota niciodată organizarea alegerilor locale în două tururi, pentru că nu are interesul. Din acest punct de vedere, cel puțin PNL (dacă nu cumva și USR-PLUS) ar fi avut interesul ca PMP să intre în Parlament. Să nu uităm: cea mai mare „halcă” din voturile PMP, ca și ale celorlalte partide, alianțe și independenți care n-au intrat în Parlament, a fost luată de PSD.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

9 COMENTARII

  1. Ati aflat dvs,stimata redactie SI care partide si-au pus repezentantii din BEC sa blocheze renumararea??Credeti chiar asa,TOT ce spune Basescu sau sluga sa umila ,Tolomac?Pote fi o remarca profund personala,frustrati ca nu au intrat in psrlament!!Putem atunci sa ne uitam pe agentii de stiri,daca nu cautam si altceva,INVESTIGATII ,de exemplu…Eu am vazut ca TOTI liberalii au dorit sa guverneze mai degraba alaturi de pmpisti decat de pluseristi,caci fac parte din aceeasi familie politica europeana! Dar,mi-aduc bine aminte,in 2016,basescu ,reusind tot cu chiu,cu vai sa se strecoare in parlament,ca a promis „OPOZITIE PUTERNICA” la psd,apoi toti am vazut cum a actionat,adica dupa interesele sale de familie!!

  2. Pe data de 8 decembrie 2020, am scris, ca să rămână scris: „În cazul în care PMP nu va intra în parlament, să-i mulțumească domnului Traian Băsescu. Ambiția domniei sale de a o împinge în Parlamentul României pe fiica sa a întors din drum foarte mulți votanți pro-uniune cu Republica Moldova – ideea centrală a Partidului Mișcarea Populară, chiar de la fondarea sa. Lozinca unionistă pe care a exploatat-o și rostogolit-o AUR, până la saturație, i-a adus acestei formațiuni extremiste incredibil de multe voturi, într-un timp foarte scurt. Un număr mare al acestora ar fi putut fi contabilizate de PMP – chiar dacă vorbim de o jumătate de procent electoral- și azi o coaliție de dreapta ar fi fost una mult mai facilă. Din păcate, interesele personale ale fondatorului PMP au primat înaintea celor ale propriului partid. Care este rezultatul? În Parlamentul României au intrat George Simion, Claudiu Târziu, Diana Șoșoacă etc. si s-ar putea să nu-i regăsim pe mult mai echilibrații și experimentații Eugen Tomac sau Cristian Diaconescu. Un fleac, i-ați ciuruit, domnule Traian Băsescu.”. Rămân la aceeași părere.

  3. Domnul Tomac și ceilalți tineri trebuia să se opună șefului onorific, și acum erau în parlament, iar de pnl ar fi bine s-o lase mai moale că pnl le dorea la guvernare până la ultima clipă, nu BEC și restul partidelor sunt de vină, băse le-a fost groparul!

  4. Respect Cristian Diaconescu,Mihai Neamtu, Ioana constantin si multi alti oameni de isprava de pe acolo.
    Ati pierdut cand derbedeul suprem si-a pus loaza pe liste.
    scapati de dementul asta si mai vorbim.

  5. Ce se vaita asta atata? Nu-i ajunge cat a furat echipa PD zece ani pentru Imparatia Sa? Si pentru ei, curtenii. Plange ca un copil de gradinita si bate din picioare. De campi nu mai vorbesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -