vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăJustițieCondamnare la închisoare pentru o doctoriță-vedetă a pandemiei și pentru soțul ei....

Condamnare la închisoare pentru o doctoriță-vedetă a pandemiei și pentru soțul ei. Au luat șpagă de la 124 de studenți pentru a-i promova examene la Medicină

-

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a fost condamnată vineri de Curtea de Apel Iași la 3 ani de închisoare cu suspendare, potrivit portalului instanței. Decizia este definitivă.

Carmen Dorobăţ şi soţul ei, prof. dr. Gheorghe Dorobăț, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare: 3 ani, respectiv 2 ani și 3 luni. Ei au fost acuzaţi de procurori – și instanța a confirmat – că au primit mită de la 124 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, pentru a-i promova la examene.

În plus, cei doi nu vor mai avea dreptul să predea la Universitatea de Medicină din Iași.

Gheorghe Dorobăț este şef al Catedrei de anestezie generală de la UMF Iaşi.

- Advertisement -

Carmen Dorobăț a fost o prezență constantă în mass-media după declanșarea pandemiei de coronavirus, grație faptului că se află la conducerea celui mai mare spital de boli infecțioase din Moldova.

După pronunțarea sentinței, Carmen Dorobăț a declarat: „Am luat act de decizia justiției, sigur cu tristețe. Cu aceeași sinceritate voi sta la dispoziția pacienților ca și până acum, cu aceeași implicare în momentele acestea de pandemie”.

Soluția pe scurt

„În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a din Codul de procedură penală, admite apelurile declarate de P.Î.C.C.J. – D.N.A. – Serviciul Teritorial Iaşi şi de inculpaţii Dorobăţ Carmen Mihaela şi Dorobăţ Gheorghe împotriva sentinţei penale nr. 917/12.07.2019, pronunţate de Tribunalul Iaşi în dosarul nr. 1747/99/2015.

- Advertisement -

În temeiul art. 423 din Codul de procedură penală, desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi în rejudecare:

1. Modifică dispoziţiile privind aplicarea pedepsei complementare inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, în sensul că interzice exercitarea dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, respectiv dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat.

– Majorează durata pedepsei complementare aplicată atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, la 5 ani.

– Modifică dispoziţiile privind aplicarea pedepsei accesorii inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela atât pe lângă fiecare pedeapsă principală, cât şi pe lângă pedeapsa principală rezultantă, în sensul că interzice exercitarea dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, respectiv dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat.

– Majorează durata termenului de supraveghere, potrivit art. 92 alin. 1 din Codul penal de la 3 ani, la 4 ani. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b din Codul penal, pe durata termenului de supraveghere, inculpata are obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de Serviciul de probaţiune Iaşi sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

– Înlătură dispoziţia privind deducerea duratei măsurilor preventive din durata pedepsei aplicate inculpatei Dorobăţ Carmen Mihaela.

– Constată că inculpata Dorobăţ Carmen Mihaela a fost reţinută, arestată preventiv şi arestată la domiciliu în prezenta cauză în perioada 30.01.2015 – 08.05.2015, inclusiv.

2. Modifică dispoziţia privind aplicarea pedepsei complementare inculpatului Dorobăţ Gheorghe pe lângă pedeapsă principală stabilită pentru infracţiunea de luare de mită în sensul că interzice exercitarea dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, respectiv dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat.

– Majorează durata pedepsei complementare aplicată atât pe lângă pedeapsa principală stabilită pentru infracţiunea de luare de mită, la 5 ani.

– Modifică dispoziţia privind aplicarea pedepsei accesorii inculpatului Dorobăţ Gheorghe pe lângă pedeapsă principală stabilită pentru infracţiunea de luare de mită în sensul că interzice exercitarea dreptului prev. de art. 66 lit. g din Codul penal, respectiv dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat.

– În temeiul art. 67 alin. 1 din Codul penal, aplică inculpatului Dorobăţ Gheorghe, pe lângă pedeapsa principală de 9 luni închisoare stabilită pentru infracţiunea de fals intelectual, pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute în art. 66 alin. 1 lit. a, b, g și k din Codul penal, respectiv: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o perioadă de 5 ani.

– În temeiul art. 65 alin. 1 din Codul penal, aplică inculpatului Dorobăţ Gheorghe, pe lângă pedeapsa principală de 9 luni închisoare stabilită pentru infracţiunea de fals intelectual, pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute în art. 66 alin. 1 lit. a, b, g și k din Codul penal, respectiv: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

– În temeiul art. 45 alin. 3 lit. a din Codul penal, aplică inculpatului Dorobăţ Gheorghe, pe lângă pedeapsa principală rezultantă de 2 ani şi 3 luni închisoare, pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute în art. 66 alin. 1 lit. a, b, g și k din Codul penal, respectiv: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o perioadă de 5 ani.

– În temeiul art. 45 alin. 5 din Codul penal, aplică inculpatului Dorobăţ Gheorghe, pe lângă pedeapsa principală rezultantă de 2 ani şi 3 luni închisoare, pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute în art. 66 alin. 1 lit. a, b, g și k din Codul penal, respectiv: dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a ocupa funcţia de cadru didactic în învăţământul public şi privat și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

– Majorează durata termenului de supraveghere, potrivit art. 92 alin. 1 din Codul penal de la 3 ani, la 4 ani. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b din Codul de procedură penală, pe durata termenului de supraveghere inculpatul are obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de Serviciul de probaţiune Iaşi sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

– Înlătură dispoziţia privind deducerea duratei măsurilor preventive din durata pedepsei aplicate inculpatului Dorobăţ Gheorghe. Constată că inculpatul Dorobăţ Gheorghe a fost reţinut şi arestat preventiv în prezenta cauză în perioada 31.01.2015 – 16.03.2015 inclusiv.

3. Reduce măsura asiguratorie a sechestrului instituită prin Ordonanţa nr. 18/P/2015 din data de 10.03.2015, filele 449-451 vol. 1 ds.u.p., la suma de 12.200 de euro.

– În temeiul art. 404 alin. 4 lit. f din Codul de procedură penală, dispune restituirea către inculpaţii Dorobăţ Carmen Mihaela şi Dorobăţ Gheorghe a sumei de 200 de euro ridicată cu ocazia efectuării percheziţiei din data de 30.01.2015, consemnată la B.C.R. – Sucursala Iaşi, conform chitanţei de depunere numerar nr. 2015031100011345/11.03.2015.

– Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu sunt contrare prezentei decizii.

– În temeiul art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare efectuate pentru soluţionarea apelurilor rămân în sarcina statului.

– În temeiul art. 275 alin. 6 din Codul de procedură penală, suma de 300 de lei reprezentând onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul apelant Dorobăţ Gheorghe, av. Mîţă Baciu Cezar, conform delegaţiei nr. 2256/14.01.2020, rămâne în sarcina statului şi se avansează Baroului Iaşi din fondul Ministerului Justiţiei.

Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20.11.2020.”

Carmen Dorobăț

20 de studenți x 100 de euro, ca să treacă examenul de „Anestezie Generală”

La sfârşitul lunii ianuarie 2015, şeful Catedrei de „Anestezie generală” din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, Gheorghe Dorobăţ, a fost acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi de luare de mită.

Gheorghe Dorobăţ, care la acea vreme era şi şeful Secţiei Anestezie Terapie Intensivă (ATI) din Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu”, a intrat în atenţia procurorilor DNA după ce a primit, prin intermediul soţiei sale, suma de 2.000 de euro.

Conform unui comunicat DNA, banii proveneau de la 20 de studenţi care au livrat câte 100 de euro în carnetele de student, pentru ca astfel să li se acorde nota 9 la disciplina „Anestezie Generală”, la un examen ce se desfăşura în aceeaşi zi.

Potrivit rechizitoriului DNA, mita a fost dată pentru că majoritatea celor 20 de studenţi nu obţinuseră nota de trecere la examenul practic, condiţie obligatorie pentru a fi primiţi să susţină, conform regulamentului, proba scrisă.

Procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Ei au dispus, prin ordonanţă, schimbarea încadrării juridice în cazul medicului Carmen Dorobăţ de la trafic de influenţă în complicitate la luare de mită.

Ulterior, anchetatorii au demonstrat că numărul studenților care le-au dat mită soților Dorobăț era mult mai mare. Cei doi construiseră o adevărată „fabrică de șpagă”.

57 de șpăgi ea + 67 de șpăgi el = 124 de șpăgi în familie

Sentința din primă instanță, pronunțată de Tribunalul Iași în iulie 2019, prevedea confiscarea a 5.550 de euro de la Carmen Dorobăţ, respectiv 6.700 de euro de la soţul acesteia. Suma de 2.000 de euro, găsită în timpul percheziţiei de pe 30 ianuarie 2015, rămânea indisponibilizată. La fel şi o altă sumă, de 10.000 de euro, ce a fost găsită de anchetatori în apartamentul celor doi.

Sentința definitivă, pronunțată astăzi de către Curtea de Apel Iași, a menținut – cu modificări nesemnificative – aceste măsuri.

Arestați în ianuarie 2015, Carmen şi Gheorghe Dorobăţ au fost trimişi în judecată de DNA în același an, după ce, timp de câteva luni, au stat în arest preventiv şi arest la domiciliu. Doctoriţa a fost eliberată mai târziu decât soțul ei, în mai 2015, după 3 luni şi o săptămână de privare de libertate. Ulterior, a revenit şi în funcţia de manager al Spitalului de Boli Infecţioase.

Potrivit rechizitoriului, în perioada iunie – iulie 2014, Carmen Dorobăţ ar fi cerut şi primit suma totală de 5.400 de euro, de la 57 de studenţi de la Facultatea de Medicină Dentară. „Această sumă de bani a fost remisă inculpatei în mod direct de către studenţi sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), pentru a-i promova pe aceştia la probele practice şi teoretice ale examenului respectiv şi pentru a le acorda note de promovare de 8 şi 9, în absenţa unei evaluări obiective a tezelor de examinare şi a acordării calificativelor pe baza evaluării obiective“, au precizat procurorii.

Aceste informaţii au fost obţinute de anchetatori ulterior reţinerii celor doi soţi, în baza unor denunţuri şi declaraţii semnate de foştii studenţi ai soţilor Dorobăţ.

În ceea ce priveşte sesiunea din ianuarie 2015, anchetatorii au precizat că între 6 şi 30 ianuarie, Gheorghe Dorobăţ ar fi pretins direct sau prin intermediul soţiei câte 100 de euro de la 67 de studenţi de ai săi, din anul III. „Aceşti bani au fost pretinşi şi primiţi de către inculpat pentru a-i promova pe aceştia la probele practice şi teoretice ale examenului de la materia Anestezie Generală şi a le acorda note de promovare de 8 şi 9 fără a ţine seama de calificativele acordate pe baza evaluării obiective“, au arătat anchetatorii.

Aceştia au mai precizat că banii au fost acordaţi la biroul lui Carmen Dorobăţ, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Zeci de studenţi au fost audiaţi de Tribunal, acesta fiind unul dintre principalele motive ale duratei întinse a procesului.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

  1. NU ESTE NIMIC SURPRINZĂTOR , DIN CE AI VREI SĂ AI MAI MULT . NENOROCIREA ESTE CĂ FAPTELE LOR POT FI ASIMILATE CU ZĂDĂRNICIREA COMBATERII BOLILOR . CÂND LAȘI SĂ TREACĂ NIȘTE INCOMPETENȚI EXAMENELE ( DACĂ ERAU COMPETENȚI NU DĂDEAU ȘPAGĂ ) ȘI SĂ DEVINĂ MEDICI , CONDAMNI ZECI DE MII DE OAMENI SĂ FIE TRATAȚI DE PROȘTI CU DIPLOMĂ . MAI GRAVĂ ESTE ATITUDINEA PREȘEDINTELUI ȚĂRII , CARE S-A VRUT POPULISTĂ , DE A O DECORA PE DOAMNA DOCTOR .

  2. Important este ca probabil i-a costat si pe ei cam toata suma stransa ca sa ia cu suspendare.. ca nu iti da nimeni suspendare pe gratis.. Am trecut zilele astea pe linga vila cu 40 de camere a unui judecator din Deva si tocmai vorbeam cu prietenii mei din masina… cute pedepse cu suspendare a trebuit ca sa dea pina a reusit ca sa isi construiasca asa palat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -