Medicul Octavian Jurma, cunoscut pentru predicțiile sale corecte asupra evoluției pandemiei de Covid în România, a avertizat la Digi 24 că următorul guvern, indiferent care ar fi el, va fi obligat să înceapă cu o carantină generală. Impunerea restricțiilor este inevitabilă, iar situația se va agrava din ce în ce mai tare pe măsură ce decizia va fi amânată, arată Jurma.
Specialistul a reamintit că, într-o lună, numărul cazurilor de Covid s-a dublat, iar acum marea bătălie e ca să nu ajungem la o nouă dublare într-un timp foarte scurt.
“La sfârșitul lunii octombrie am ajuns la 240.000 de cazuri în total de când a început pandemia, iar într-o lună am dublat. Noi vom ajunge la 500.000 de cazuri în prima săptămână din decembrie, indiferent ce facem. Întrebarea este ce să facem să nu intrăm în următoarea pedioadă de dublare, care va fi, evident, de la 500.000 la un milion și nu cumva să ajungem acolo“.
Nu există în acest moment nicio altă modalitate de a “îndoi” curba ascendentă a infecțiilor în afara carantinei. Jurma arată cazurile Cehiei și Belgiei, de asemenea scăpate de sub control, care au impus un lockdown dur, fără jumătăți de măsură, iar numărul cazurilor a scăzut spectaculos.
„Dacă am fi intrat și noi în lockdown, am fi ajuns azi la sub 2.000 de cazuri și am fi ajuns sub 1.000 de cazuri de sărbători. Acest lucru este acum un vis frumos pe care nu îl mai putem atinge. Nu am intrat în carantină nici măcar odată cu Franța și cu țările din al doilea grup. A fost un grup care a așteptat să vadă ce se întâmplă cu primele țări și au decis să intre și ele în lockdown. Franța este cel mai spectaculos exemplu, care a coborât de la numărul uriaș de cazuri pe care îl aveau, peste 50.000, acum au coborât sub 30.000, se îndreaptă spre 20.000 de cazuri, într-o perioadă foarte scurtă. Ei au cumulat un soft lockdown cu un lockdown mai agresiv“.
Medicul i-a îndemnat pe oameni să nu-și facă iluzii și să nu-și imagineze că există vreun partid sau vreun politician care, odată ales, pe 6 decembrie, să aibă altă soluție decât declararea carantinei totale în întreaga țară.
“Este inevitabil, că următorul guvern nu are cum să meargă înainte. Este doar o pasare a răspunderii de la acest guvern la următorul. El va trebui să debuteze cu o carantină generală, nu are de ales. Dar această carantină nu este pregătită printr-o campanie de educație, este pregătiră doar printr-o campanie a negaționiștilor. Normal că nu vrei să faci o chimioterapie, dacă medicul nu îți explică beneficiile“.
Jurma explică faptul că este preferabilă o perioadă scurtă de restricții dure în locul unor restricții punctuale cu efect scăzut, care nu fac decât să prelungească această criză.
“Trebuie să înțelegem cât de avantajos este să intrăm într-un lockdown scurt și majoritatea experților spun că, cu cât e mai rapid, cu atât e mai scurt, cu cât e mai tardiv, cu atât e mai lung. Dacă vrem să stăm puțin în carantină, trebuie să intrăm mai repede, așa cum a făcut Slovacia. Slovacia a luat aceste măsuri la 1.000 de cazuri. E adevărat că populația ei nu este mare, dar în București sunt 1.000 de cazuri, la o populație pe jumătate și nu se intră în carantină. Când vezi că se iau aceste măsuri punctiforme care au un impact cel mult mediocru asupra curbei, crește și mai mult rezistența populației la o carantină națională, pentru că la Sibiu, de exemplu, vor veni deja după o carantină de 2-3 săptămâni și vor zice ei de ce să mai stea în carantină, dacă au stat deja? Și atunci, această lipsă de sincronizare va crea și mai mari probleme în privința respectării acestor reguli“.