Liberalul Ilie Bolojan, fostul primar al Oradei ales pe 27 septembrie președinte al Consiliului Județean Bihor, a anunțat într-o conferință de presă că, de la 1 decembrie, demarează o amplă operațiune de reorganizare a instituției, în urma căreia va concedia jumătate din personal, relatează ebihoreanul.ro.
Recunoscut la nivel național pentru eficicența cu care a reorganizat orașul Oradea, din care a făcut un exemplu pentru întreaga țară, Bolojan e pregătit acum să aplice rețeta la nivelul întregului județ.
Noul șef al județului a explicat că va aborda activitatea pe două fronturi simultan: eficientizarea și reorganizarea Consiliului Județean, pe de o poarte, și dezvoltarea economică și a nivelului de trai pentru locuitorii din Bihor, pe de altă parte.
În ultimii 4 ani, Consiliul Județean Bihor a fost condus de alianța UDMR – PSD – ALDE, cu Pastor Sandor (UDMR) președinte, Ioan Mang (PSD) și Traian Bodea (ALDE) vicepreședinți.
Salarii de 270.000 de euro lunar, plus sporuri de 50%
Depolitizarea și profesionalizarea instituției este o provocare majoră. Bolojan spune că a găsit atât de mulți angajați, încât unii nici nu încăpeau fizic în birouri. Departamente întregi n-au obiectul muncii. În schimb, salariile erau mari, iar CJ Bihor cheltuiește 270.000 de euro lunar pentru plata celor 174 de funcționari. La acești bani se adaugă și sporurile care merg până la 50% din salariul de bază.
De la 1 decembrie, la CJ Bihor vor rămâne 88 de angajați, restul de 86 urmând a fi disponibilizați.
Restructurarea va fi masivă și începe chiar “de sus”: Bolojan spune că va reduce de la 6 la 3 numărul angajaților la cabinetul președintelui CJ. Vicepreședinții CJ rămân cu un secretar în loc de doi. Unele direcții vor dispărea cu totul, pentru că n-au obiectul muncii. Direcția Patrimoniu dispare și devine simplu compartiment, Direcția Generală Economică se reduce de la 52 la 27 de salariați, Direcția Arhitectului Șef scade de la 21 la 16, iar Direcția Tehnică – de la 37 la 20. Dispare Biroul de Presă și Imagine.
Bolojan a găsit două direcții de turism, departamente camuflate, să li se piardă urma, și secții care n-au obiectul muncii
Bolojan a arătat că, în timp ce un jurist de la Primăria Oradea gestiona fără probleme 200 de dosare, cei de la Consiliul Județean au doar câte 30 de om. O structură se ocupa, pe hârtie, de gestionarea ariilor protejate, dar în realitate de doi ani nu făcea nimic, pentru că această atribuție cade acum în sarcina unei alte autorități a statului. Noul șef al CJ Bihor a găsit și departamente-fantomă, dublate: “o direcție de turism vizavi de teatru și o alta vizavi de Primărie!”. El a spus că a identificat și departamente “care au fost scoase din aparatul propriu al CJ pentru a li se pierde urma”.
În timp ce, la Primăria Oradea, echipe restrânse de funcționari lucrau pe proiecte majore cu bani europeni nerambursabili și primeau bonus de maximum 30% din salariu, la CJ Bihor se lucra în echipe numeroase, pe proiecte cu mize și valori mici, de pe urma cărora funcționarii primeau bonus de 50%.
Actuala organigramă a Consiliului Județean Bihor fusese pusă la punct în 2018 de UDMR-istul Pasztor Sandor, precedentul președinte al instituției.
Bolojan înțelege că vor fi nemulțumiri, dar garantează că “nu va fi adusă altă clientelă politică” în locul celor dați afară: „Nu vom înlocui politrucii altora cu politrucii noștri”. Cei 88 de oameni care rămân în Consiliul Județean vor fi aleși în urma unor teste de evaluare, iar unde vor fi mai mulți pe un loc se va da examen.