duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăNewsInterviu excepţional cu un medic român din Londra despre Covid-19. "E un...

Interviu excepţional cu un medic român din Londra despre Covid-19. „E un fel de loterie macabră. Nu poți prezice, nu poți spune nici dintre cei internați care sunt cei care se vor deteriora”

-

Petru Clej

Petru Clej – corespondenţă de la Londra pentru RFI 

Londra este orașul din Marea Britanie cu cele mai multe cazuri de Coronavirus. Un medic român din capitala britanică a vorbit în exclusivitate cu reporterul RFI din Regatul Unit, Petru Clej, despre concluziile la care a ajuns el din experiența tratării pacienților infectați.

Interviul este unul excepţional, pentru că pe de o parte oferă informaţii foarte concrete despre cauzele şi efectele infectării cu temutul virus care a dat lumea peste cap.

Pe de altă parte, afirmaţiile specialistului român dărâmă tone de „fake news” demontând cu subiect, predicat şi surse ştiinţifice indubitabile teorii ale conspiraţiei de tipul „virusurile au fost create în laborator” sau „Polidinul ne-ar fi salvat de Coronavirus”.

- Advertisement -

Tudor Toma este medic specialist de medicină respiratorie și lucrează la un spital din sud-estul Londrei. Petru Clej l-a întrebat cum se potrivesc datele generale cunoscute cu privire la vulnerabilitate și mortalitate în cazul Coronavirus (Covid-19) cu experiența sa personală din ultima perioadă.

„Sunt mulți pacienți tineri care au forme severe de boală, deși nu au comorbidități”

Dr. TUDOR TOMA: Cele mai vulnerabile sunt persoanele în vârstă și cele care au co-morbidități, practic când ajungi la o vârstă ajungi să aduni tot felul de alte probleme cum ar fi diabet, probleme cardiace, probleme respiratorii mai vechi și atunci rezistența organismului este slăbită.

Însă, din păcate, din experiența scurtă pe care o avem noi în Londra cu pacienții cu Coronavirus, ce ne impresionează pe mine și pe colegii mei este că sunt mulți pacienți tineri care au forme severe de boală, deși nu au comorbidități, deci nu au alte afecțiuni pre-existente.

- Advertisement -

Într-un fel, stai și te întrebi, cu ce au greșit acești pacienți de au ajuns așa de bolnavi? Iar senzația ea este că e un fel de loterie macabră. Nu poți prezice, nu poți spune nici dintre cei internați care sunt cei care se vor deteriora, care vor trebui să ajungă la terapie intensivă sau cei care vor face o formă ușoară de boală, și asta e o particularitate care impresionează. Este diferită de ideea că e o formă ușoară, că o fac numai cei în vârstă și așa mai departe.

REPORTER: În legătură cu tratamentele, mă refer la vaccinuri, anticorpi, sunteți optimist în această privință?

Dr. TUDOR TOMA: Eu nu sunt virolog, nu pot să mă pronunț, toți suntem optimiști, ar fi soluția cea mai simplă pentru rezolvarea problemei, dacă ar fi un vaccin care ar aboli complet riscul de boală, dar deocamdată nu există un astfel de vaccin.

Dacă ne uităm la vaccinurile anti-gripale, se poate face un vaccin relativ repede, pe de altă parte sunt necesare tot felul de cerințe de omologare, de testare, care fac în general ca un vaccin nou să treacă printr-un proces de durată, deci nu este ceva care se poate face de la o săptămână la alta.

Cu siguranță însă un vaccin ar ajuta foarte mult și poate că sistemul administrativ va reduce din întârzierile cauzate ca să poată fi aprobat un astfel de vaccin care nu este necesar să ofere 100% protecție, dar oricum să ofere ceva protecție.

Mitul Polidin 

REPORTER: Poate ați observat dacă v-ați uitat pe internet cum circulă tot felul de știri false, teorii ale conspirației despre originea Coronavirus, despre tot felul de leacuri. Când vedeți aceste informații false care circulă, ce reacție aveți?

Polidin
Pe Facebook circulă informații false cu privire la Polidin și Coronavirus / Sursa foto: Facebook

Dr. TUDOR TOMA: Suntem asaltați, avem acum acces nelimitat la informație și depinde cum suntem educați să preluăm și să analizăm informația. De exemplu, cu privire la originea Coronavirus, în revista „Nature” – una dintre cele mai prestigioase reviste științifice – a apărut recent un articol care arată foarte clar, printr-o analiză genetică, faptul că nu are cum să fie un virus făcut în laborator.

În momentul când știi din școală, din educație un pic de știință, nu ai cum să nu filtrezi informațiile. Din păcate, suntem în epoca în care toată lumea își ia informația de pe Facebook, toată lumea se pricepe la orice, inclusiv la virologie și atunci suntem în situația în care suntem.

REPORTER: Poate ați văzut pe Facebook – mă refer la aceasta în mod specific – o postare foarte, foarte frecventă, care vehiculează ideea că Polidin – vestitul vaccin dinainte de 1990 – e un leac sigur împotriva Coronavirus și că niște forțe obscure au distrus capacitatea României de a-l produce și uite de asta sunt românii expuși.

Dr. TUDOR TOMA: Polidin-ul a fost considerat la vremea respectivă un medicament care stimulează imunitatea, dar aceasta era o imunitate nespecifică.

Deci, Polidin nu are cum să fie vaccinul care rezolvă problema Coronavirus-ului. În momentul de față știm foarte bine modalitățile prin care se poate obține un vaccin, știm foarte bine ce fel de virus este, deci nu este la fel de simplu să spui că dai un Polidin și acesta rezolvă tot ce se poate.

Distanțare socială

REPORTER: În final aș vrea să vă întreb cât de optimist sunteți că această pandemie poate fi stăpânită și să aibă o durată cât mai redusă?

Stradă din Londra
Distanțarea socială ar ajuta reducerea infectării cu Coronavirus / Sursa foto: EPA

Dr. TUDOR TOMA: Metodele care sunt acum de distanțare socială sunt singurele care în mod clar ajută la limitarea transmiterii virusului.

Dar metoda trebuie aplicată de toată lumea și trebuia aplicată probabil mult mai devreme.

Probabil că într-un timp foarte scurt vom avea și un medicament care ajută la tratamentul pacienților care sunt mai gravi, iar în momentul în care apare un vaccin cu siguranță se rezolvă complet problema epidemiei, dar până atunci…

REPORTER: Ce perioadă de timp ar însemna asta, aproximativ?

Dr. TUDOR TOMA: Dacă aș ști… Nu vă pot spune, dar sper ca până în iunie să fie mult mai calmă situația decât este acum, dar depinde foarte mult de cum înțelegem distanțarea socială. Din păcate, vedeți și dumneavoastră la Londra nu există o distanțare socială care să fie cât de cât eficientă.

Deci, depinde și cum aplică fiecare țară, tratamentele sau metodele astea de combatere a epidemiei, pentru că lumea e globalizată, nu mai poți spune că Marea Britanie aplică o metodă, iar în Franța aplicăm altă metodă și o să fie lucrurile bine până la sfârșit.

Interviul complet, AICI.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Nicușor Dan mai are avans 2,5% în fața Gabrielei Firea. Traian Băsescu rupe 9% de la candidatul PNL & USR-PLUS

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -