vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsDiaspora nu se înghesuie la votul prin corespondență. Sub 8.000 de români...

Diaspora nu se înghesuie la votul prin corespondență. Sub 8.000 de români înscriși, cu o săptămână înainte de expirarea termenului

-

La alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 există riscul de a avea o prezență la vot mult mult mai slabă a românilor din Diaspora, față de scrutinele din ultimul deceniu. Cu nici o săptămână înainte de expirarea termenului-limită până la care românii din străinătate se pot înscrie pe liste, nici măcar 8.000 de persoane nu se înregistraseră!

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat luni că pe portalul www.votstrainatate.ro se înscriseseră 6.017 români la votul prin corespondență și doar 1.838 la votul efectiv, în secțiile de votare.

Înregistrarea alegătorilor din Diaspora a început pe 1 aprilie 2020 și va expira, potrivit legislației, pe 21 septembrie, adică în mai puțin de o săptămână. În acest moment, există în Parlament o propunere care prevede ca Legislativul să modifice termenul, prin procedură de urgență, prelungind data-limită cu încă 30 de zile.

E posibil ca autoritățile din unele țări să nu permită votul clasic, la urne, pentru românii din Diaspora. Votul prin corespondență rămâne singura soluție

Pe lângă această aparentă nepăsare (sau lipsă de informare) a românilor din Diaspora, e posibil să mai apară o problemă. Constantin Florin Mitulețu-Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, a avertizat că multe țări nu le vor permite românilor să voteze fizic din cauza pandemiei, așa că singura soluție sigură va fi votul prin corespondență.

- Advertisement -

La cererea USR, Camera Deputaților a adoptat un amendament care le permite românilor din străinătate ca, în acest an, să voteze în două zile la alegerile parlamentare. Această prevedere vizează însă doar organizarea din ambasadele și consulatele României. Autoritățile din țările respective n-au nicio obligație să faciliteze votul la urne pentru românii din Diaspora.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Delir conspiraționist la Antena 3. “Virusul este un plan. E o ordine bine stabilită a butoanelor. Copiii sunt ținta!“

2 COMENTARII

  1. Pe rind, cite una din probleme:
    1. Constitutia Romaniei spune ca pentru a fi ales trebuie sa ai domiciliul in Romania.
    Cum poate reprezenta diaspora unul ce are domiciliul in Romania? Evident printr-un fals. Declara domiciliul acolo in general la parinti, bunici sau alte neamuri, dar sotia/sotul sunt in strainatate.
    Sau unul din Romania candideaza pentru aceasta circumscriptie si spune ca reprezinta diaspora. Cum?
    2. Poate cineva vorbi despre rolul acestor parlamentari? Cu ce sunt ei de folos? Daca cineva de afara are o problema merge la consulat/ ambasada.
    3. Ca vor vota o mie, 10 mii sau 1 milion, in Parlament vor fi tot cei 4 deputati si 2 senatori. Care sunt perfect inutili. Deci votul din diaspora nu are decit valoarea celor 6 parlamentari.
    4. Procedura complicata sa te inscrii la votul prin corespondenta. Votul e un drept. Asa ca in mod normal eu trebuie sa am acces la lista electorala si acolo sa spun unde vreau sa votez si cum vreau sa votez.
    5. De ce in lege pasaportul obisnuit nu este definit ca document de calatorie?
    6. Tarile ne lasa sa votam, dar ambasada/consulatul trebuie sa ia masurile din tara respectiva pentru protectia impotriva COVID.
    7. Citi 19 milioane vor fi anul asta in listele electorale? Ca la fiecare alegere numarul a crescut!!
    M-a pufnit risul ca am dreptate: https://www.roaep.ro/prezentare/stire/numarul-total-de-alegatori-inscrisi-in-registrul-electoral-la-data-de-25-august-2020/. Mai e putin si egalati cu populatia de la recensamint.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -