vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsEfectul Dragnea: 88,5% din primării nu mai au bani pentru salariile mărite...

Efectul Dragnea: 88,5% din primării nu mai au bani pentru salariile mărite ale angajaților. Guvernul dă 1,33 miliarde de lei pentru 2.858 de localități intrate în colaps financiar

-

Nu mai puțin de 2.858 din totalul de 3.228 de localități din România (adică 88,5%) sunt, în acest moment, în incapacitate de plată, scrie G4Media.ro. Guvernul Orban a plătit până acum 1,3 miliarde de lei pentru ca primăriile din aceste așezări să aibă bani pentru salariile mărite ale angajaților, pentru facturile curente și pentru micile proiecte locale.

Colapsul este generalizat, acum petrecându-se ceea ce specialiștii au vertizat în 2017, când Liviu Dragnea, căutând să-și asigure fidelizarea administrației publice – și mai ales cea locală –, a dat liber la majorările de salarii. Guvernul PSD a lăsat atunci la latitudinea primarilor să decidă cât vor fi retribuțiile în instituțiile publice din subordine.

Guvernul trebuie să scoată acum bani pentru a plăti salariile uriașe pe care primarii și le-au dat singuri lor și pilelor angajate în administrația locală

Așa s-a ajuns ca unii primari din diverse comune să-și mărească singuri salariile la sume imposibil de susținut. Alții au angajat, pe de o parte, o grămadă de neamuri și membri de partid, iar pe de alta au făcut salarii halucinante, 90% din bugetul localității ducându-se pe retribuțiile oamenilor din administrație.

Presa a scris, la vremea respectivă, despre femei de serviciu și șoferi de primărie cu 3.500-4.000 de lei net, sau de “șefi de serviciu” cu 6.000 de lei net în comune cu câțiva locuitori. Pe lângă salariile mult peste cele din mediul privat, tot în urma inițiativelor regimului PSD, pentru angajații de la stat au început să curgă sporuri, bonuri, vouchere de vacanță, stimulente etc.

- Advertisement -

Tot pentru angajații primăriilor și ai instituțiilor locale s-au cheltuit sume exorbitante pentru vacanțe disimulate în „cursuri de perfecționare”. Presa a publicat nenumărate anchete despre sejururi la munte, la mare, în Deltă și chiar în străinătate, unde angajații își luau și familia, pe banii publici, pentru a se „perfecționa”.

Toate acestea, fără ca serviciile oferite cetățenilor să înregistreze vreo înbunătățire cât de mică – ba, dimpotrivă.

Timp de 3 ani, lucrurile au mers foarte prost, dar n-au explodat pentru că primarii au rostogolit datoriile, au tăiat de la investiții și au cerut bani suplimentari de la Guvern, pentru a acoperi deficitul.
În 2020, însă, odată cu apariția epidemiei, încasările autorităților locale s-au prăbușit. Nici Guvernul, strâns cu ușa de un deficit major (circa 10% din PIB), nu mai are de unde să finanțeze schemele de personal stufoase, pline de pile și cu salarii imposibil de susținut economic.

- Advertisement -

Potrivit G4Media, cei circa 1,33 miliarde de lei dați până acum de Guvern autorităților locale s-au dus pe salarii, facturile curente precum iluminatul și telefoanele, dar și pentru instituțiile publice din subordine, ca învățământul și poliția locală.

O soluție la acest dezastru administrativ absolut ar fi reorganizarea teritorială. O alta presupune restructurarea administrației publice, prin reducerea schemei de personal uriașe.

În 1990, la 23 de milioane de locuitori, România avea circa 600.000 de angajați ai administrației publice. În 2020, la circa 19 milioane de locuitori și în plină eră digitală, țara noastră are peste 1,3 milioane de funcționari.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Delir conspiraționist la Antena 3. “Virusul este un plan. E o ordine bine stabilită a butoanelor. Copiii sunt ținta!“

3 COMENTARII

  1. Nu am înțeles niciodată cum se face că cineva își pune de la sine un salar si guvernul e obligat să plătească, de unde vine că un salar obținut nu se poate tăia de la bugetari, că la privat se poate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -