Energy Holding, firma lui Bogdan Buzăianu, a intrat în faliment după ce judecătorii au respins planul de reorganizare a companiei, scrie jurnalistul Adi Moșoianu pe site-ul Profit.ro. Decizia nu e definitivă și poate fi contestată în apel.
Compania a devenit celebră, imediat după anul 2000, pentru afacerile colosale cu energie ieftină, sub prețul pieței, luată de la Hidroelectrica.
Treaba a mers și a fost profitabilă cât a fost la putere „cine trebuie”, apoi, când furnizorul de stat Hidroelectrica a rupt contractele păguboase, Energy Holding a luat-o la vale.
Bogdan Buzăianu, patronul Energy Holding, și-a început afacerile cu compania de stat Hidroelectrica în 2004, când la putere era PSD, iar ministrul Industriilor – nașul său, Dan Ioan Popescu
Energy Holding este povestea clasică de succes în România după Revoluție, a celor cu conexiuni în fosta nomenclatură comunistă, devenită apoi FSN/PDSR/PSD. Bogdan Buzăianu, cetățean elvețian și fin al lui Dan Ioan Popescu (ministrul Industriilor din Guvernul Adrian Năstase, 2000-2004), a căpătat, începând cu 2004, contracte uriașe prin care cumpăra energie electrică ieftină de la compania de stat Hidroelectrica.
Energia era apoi comercializată la prețul pieței. Hidroelectrica vindea în pierdere, acumulând datorii tot mai mari, în timp ce Energy Holding și alte companii asemănătoare, ale “băieților deștepți” cu conexiuni politice, înregistrau un profit colosal.
Scandalul a izbucnit în 2007, când președintele de atunci al României, Traian Băsescu, l-a acuzat pe Călin Popescu Tăriceanu – la acea dată premier – că protejează afacerile lui Bogdan Buzăianu.
În perioada 2006-2012, contractele păguboase cu Energy Holding au adus companiei Hidroelectrica pierderi de 1,4 miliarde de lei, conform administratorului judiciar
În 2012, Hidroelectrica n-a mai putut rezista pierderilor provocate de firmele-căpușă și a intrat în insolvență, apoi a reziliat contractele păguboase, stârnind o adevărată furturnă din partea celor rămași fără energie ieftină. Energy Holding a dat în judecată compania de stat, solicitând despăgubiri de 250 de milioane de euro pentru rezilierea contractului, dar a pierdut procesele.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica a explicat, la momentul respectiv, că această companie a pierdut, în perioada 2006-2012, 1,4 miliarde de lei din cauza faptului că era obligată să vândă către Energy Holding energie sub costul pieței, dar și din cauza altor clauze dezavantajoase.
Din momentul rezilierii acestui contract cu Hidroelectrica, Energy Holding a intrat pe pierdere. În luna mai 2017 a cerut, din proprie inițiativă, intrarea în insolvență, pentru a se pune la adăpost de creditori.
În iulie 2020, tribunalul a declarat falimentul. Dacă apelul va fi respins, acesta este sfârșitul celei mai profitabile dintre afacerile “băieților deștepți” născuți de guvernarea PSD a lui Adrian Năstase, sub bagheta celebrului DIP (Dan Ioan Popescu).