Apariția unui caz de ciumă bubonică a dus la măsuri drastice din partea autorităților chineze în orașul Bayannur, unde celor 1,7 milioane de locuitori li s-a interzis, printre alte lucruri, să mai mănânce marmote.
Bayannur este situat în nord, la granița cu Mongolia, iar acum câteva zile un cioban din regiune s-a îmbolnăvit de ciumă bubonică – boală foarte contagioasă și care, în urmă cu sute de ani, a decimat populația planetei.
În urmă cu aproape o săptămână, în provincia Khovd, din Mongolia, aflată la granița cu China și Rusia, alți doi bărbați s-au îmbolnăvit de ciumă după ce au mâncat carne de marmotă.
Luni, tot în Mongolia, încă un om (un băiat de 15 ani) a fost internat, fiind de asemenea suspect de ciumă. Adolescentul a făcut febră după ce a mâncat o marmotă prinsă de un câine.
În ultimii 6 ani, în China au murit de ciumă cel puțin 5 persoane
Ciuma este provocată de o bacterie (Yersinia pestis) care se transmite, în general, prin intermediul puricilor. În urmă cu 670 de ani, un val de ciumă plecat tot din China a străbătut Asia purtat de călătorii de pe Drumul Mătăsii, contaminând toate popoarele pe unde trecea ruta comercială, și a ajuns în Crimeea prin intermediul tătarilor.
De acolo s-a răspândit în Europa. În 7 ani, ciuma a ucis atunci, estimează cercetătorii, între 75 și 200 de milioane de oameni. În Europa au murit de ciumă, între 1347 și 1353, între 30% și 60% dintre locuitori.
În zilele noastre, când se știe că boala e provocată de o bacterie și există tratament, incidența ciumei e mult mai rară, dar încă mai apar cazuri în diverse colțuri ale lumii, iar China este unul dintre acestea – aici periodic se raportează îmbolnăviri. Din 2014 până azi, în această țară au murit cel puțin 5 oameni din cauza ciumei.
Gata cu marmotele pe anul acesta! În Mongolia vecină și în orașul din nordul Chinei, toți cei molipsiți de ciumă mâncaseră aceste rozătoare
O comisie medicală din Bayannur a luat măsuri severe de prevenție pentru ca epidemia de ciumă să nu se întindă. Ciobanul bolnav este într-o stare stabilă, în spital, dau asigurări medicii. S-a interzis vânătoarea și consumul de rozătoare, și mai ales marmote, până la sfârșitul anului.
La sfârșitul anului trecut, în orașul Wuhan, din centrul Chinei, a “explodat” epidemia de coronavirus care a infectat apoi tot globul. Epicentrul ar fi fost identificat într-o piață unde, printre altele, se vindeau și animale sălbatice, iar principala suspiciune planează asupra liliecilor.
Cercetătorii sesizaseră de mai mulți ani – încă de la apariția epidemiei de SARS la începutul anilor 2000 – că liliecii sunt purtătorii unor virusuri care au mari șanse să se transmită la om.
Avertismente au fost lansate și studii puse la dispoziția publicului, dar mare lucru nu s-a făcut. China a permis mai departe consumul animalelor sălbatice precum liliecii, pangolinii, marmotele și alte vietăți purtătoare de boli potențial foarte periculoase pentru om.