sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăDezvăluiriDOCUMENTE. Catastrofa Firea: Bucureștiul a obținut anul trecut, din venituri proprii, mai...

DOCUMENTE. Catastrofa Firea: Bucureștiul a obținut anul trecut, din venituri proprii, mai puțini bani decât Clujul! Administrația Gabrielei Firea a realizat doar 9,4% din cât a estimat!

-

E greu de crezut, dar administrația orașului Cluj-Napoca a reușit să strângă în 2019, la bugetul local, din venituri proprii, mai mulți bani decât București! Capitala, care concentrează un sfert din PIB-ul țării, a avut încasări de 302,35 milioane de lei, în timp ce Cluj-Napoca (cu o populație de 5,7 ori mai mică) a colectat 347,38 milioane de lei. Un alt mare oraș, Timișoara, este și el aproape, cu 270,5 milioane de lei.

Pentru comparație, să vedem cum stau București, Cluj-Napoca și Timișoara la venituri proprii în raport cu populația fiecăruia dintre ele (conform recensământului din 2011).

Cluj-Napoca … 347,38 mil. lei … 0,33 mil. locuitori … 1.052,7 lei/locuitor

Timișoara ……. 270,50 mil. lei … 0,32 mil. locuitori … 845,3 lei/locuitor

- Advertisement -

București …….. 302,35 mil. lei … 1,88 mil. locuitori … 160,8 lei/locuitor

Concluzie: Bucureștiul administrat de Gabriela Firea (PSD) a obținut, din venituri proprii, de 6,55 ori mai puțini bani pe cap de locuitor decât Clujul lui Emil Boc (PNL) și de 5,25 ori mai puțin decât Timișoara lui Nicolae Robu (PNL)!

Ce înseamnă „venituri proprii”

Veniturile proprii reprezintă, în bugetul administrației locale, banii încasați din alte surse decât ce se primește de la guvern și din fondurile europene. Spre exemplu, impozitele pe clădiri, pe terenuri, taxele judiciare de timbru, taxele hoteliere, impozitele pe mașini, venituri din concesiuni și închirieri, amenzi, taxe speciale, taxe pentru eliberarea unor licențe de funcționare etc.

- Advertisement -

O categorie aparte pe care o trecem la veniturile proprii este reprezentată de banii primiți din diverse fonduri europene, în cadrul unor programe.

Veniturile de la bugetul de stat sunt cotele defalcate din impozitul pe venit, cota-parte din TVA, subvențiile pentru finanțarea aparaturii medicale și a sănătății, dar și împrumuturi contractate la trezoreria statului de către autoritățile locale (anul trecut, administrația Firea a împrumutat de la stat 459,66 milioane de lei).

Fiasco total la veniturile proprii: și-au propus încasări de 3,25 miliarde de lei și au realizat 302 milioane

În cazul Bucureștiului asistăm la o veritabilă catastrofă administrativă în materie de estimare a veniturilor proprii. Conform proiectului de buget înaintat de Gabriela Firea, pe 23 aprilie 2019, Consiliului General al Primăriei Municipiului București, veniturile totale pe anul trecut ar fi trebuit să fie de 6,79 miliarde de lei.

Se preconiza că Guvernul va aloca 3,54 miliarde de lei – și așa a fost, ba chiar mai bine, pentru că de la bugetul central s-au dat, până la urmă, 3,7 miliarde de lei.

În schimb, secțiunea veniturilor proprii a fost un fiasco total, de proporții nemaiîntâlnite: administrația Firea a estimat că va încasa 3,25 de miliarde de lei din exploatarea resurselor orașului, dar a încasat în final doar 302 milioane, adică 9,4%!

Practic, până la urmă, bugetul Bucureștiului s-a făcut aproape în totalitate pe ce s-a primit de la Guvern. În schimb, Clujul lui Emil Boc a excelat la capitolul venituri proprii, mai ales din fonduri europene.

Lectura documentelor pe care Ziaristii.com vi le pune la dispoziție este realmente șocantă. E greu de înțeles cum e posibil ca administrația Firea să se fi înșelat într-o asemenea manieră asupra veniturilor pe care urma să le realizeze, realizând mai puțin de 10%.

Spre exemplu, la rubrica „Venituri nefiscale”, în proiectul de buget aprobat pe 23 aprilie 2019 se estima că vor fi încasați 2,135 miliarde de lei. În final, s-au realizat doar 131,9 milioane, adică 6,1%!

La toate rubricile, eroarea este totală, pur și simplu inexplicabilă – ca și cum cineva ar fi trecut în bătaie de joc, la nimereală, niște cifre pe un document oficial după care avea să se guverneze Bucureștiul un an întreg.

Venituri din prestări servicii: 1,8% din estimarea bugetară (5,3 milioane de lei) ! Fonduri UE: 2,4% (90,8 milioane)!

La capitolul „Venituri din prestări de servicii și alte activități”, în proiectul de buget propus de Firea și aprobat în aprilie anul trecut, scria că se vor încasa, la bugetul local, 295 de milioane de lei. În final, s-au realizat 5,3 milioane, adică 1,8%!

Un rateu monumental s-a consemnat și la rubrica „Sume primite de la UE/alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări aferente cadrului financiar 2014-2019” – cu alte cuvinte, bani primiți de la Uniunea Europeană și instituții internaționale pentru finanțarea unor proiecte. Administrația Firea a estimat că în 2019 va încasa 368,5 milioane de lei, dar a reușit să atragă doar 90,87 milioane, adică 2,4%!

Absolut șocant este că, pe 18 decembrie 2019, așadar cu doar 13 zile înainte de sfârșitul anului, când devenise clar că nu se va realiza bugetul, primărița Bucureștiului încă mai susținea că se vor realiza venituri totale de 5,9 miliarde de lei. Realitatea este că, în final, s-au realizat doar 4,05 miliarde (la care, în documentele raportate la Ministerul Finanțelor, se adaugă un împrumut făcut la Trezorerie în valoare de 459,66 milioane de lei).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

INTERVIU. „O persoană poate muri subit de Covid-19, fără să aibă febră”. Fumătorii nu sunt mai protejați, dimpotrivă!

5 COMENTARII

  1. Uite d-aia trebuie urgent regionalizarea,federalizarea țării…de ce să dea bani ăla din Banat Bucureștiului???.. dacă eram federalizati acum n-aveti după ce să beți apă în București!!!… asta-i sarcina președintelui , reformarea statului român!!…stat cu organizare administrativă învechită, comunistă, coruptă…!!!…nu trebuie minte multă să vezi că în sistemul actual , țara se duce dracului , singura soluție e federalizarea țării pe fostele provincii istorice ,numai așa vom rezista in timp .. asta-i proiect de țară Dle Președinte!!…cine va face asta va rămâne în istorie ca cel care a reformat Romania..!!..nici un stat fost comunist din estul Europei nu mai are vechea organizare administrativă… Polonia are 16 voievodate,…Cehia din 1999 a renunțat la vechea organizare administrativă,de la 26 la 14 regiuni districte..toate modelate pe regiunile istorice!!!… Slovacia alt stat cu mintea la cap, în 2002 a trecut la 8 regiuni ,krajov!!… să mai continui??..nu are rost, îl las pe dl Președinte să reflecteze asupra acestui proiect de țară!!!…uite in fiecare zi să iasă pe ecrane și să ne citească din constituțiile acestor țări.!!..poate așa nu ne mai fură nimeni țara…!!.. un rol important in acest proiect îl are Academia romana, societatea civilă, românii.. trebuie luptat pentru acest ideal… niciodată politicul nu va dori așa ceva..!!!…poate acum după pandemia asta ne-a mai venit mintea la cap și vedeam cum în țări apropiate nouă ,traiul și viața e alta, gradul de bunăstare e net superior nouă ..vorbesc de statele din Estul Europei…

  2. Doamna Gabriela Firea a fost și este o catastrofa pentru managementul Primăriei București.!!! Femeia asta nu are nicio treaba cu ceea ce înseamnă GESTIONAREA ACESTEI METROPOLE.!!!
    Este suparata Ca nu mai poate “ suge “ ceva lovele pentru paranghelii sa le dea la șmecherii din showbiz.!!!!
    Cred ca plânge pe umerii lor.
    In concluzie , o individa pusă de hoțul ăla de Liviu Dragnea sa mai ciuguleasca ceva.!!!
    Avem nevoie de un nou primar general care are i viziune noua asupra modulului in xare trebuie sa arate Bucureștiul, sa-l transforme intr-o metropola europeană. !!!
    Femeia asta NU a fost in stare de NIMIC de când a pus-o PSD la Prinaria Capitalei.!!!!!

  3. […] Oraşul Bucureşti a strâns mai puţini bani la bugetul local, din venituri proprii, în 2019, decât Clujul, deşi are o populaţie de cinci ori mai mare. În ce priveşte veniturile strânse pe cap de locuitor, Bucureştiul este depăşit nu numai de Cluj, ci şi de Timişoara, notează portalul Ziaristii.com.  […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -