marți, februarie 27, 2024
AcasăDezvăluiriPENAL! Firea distruge o bază sportivă din București, pentru a face loc...

PENAL! Firea distruge o bază sportivă din București, pentru a face loc unui hipermarket. Bătaie de joc la „consultarea cetățenilor”

-

Consiliul General al Primăriei Bucureștiului discută joi, 30 aprilie, propunerea înaintată de primărița Gabriela Firea ca fosta bază sportivă „Girueta”, din Sectorul 4, să fie transformată în hipermarket.

Planul nu e nou, Gabriela Firea încearcă acest lucru de doi ani, dar până acum opoziția locuitorilor din zonă – care nu au la dispoziție, în apropiere, un alt spațiu de recreere – și a ONG-urilor a blocat proiectul. Acțiunea este și ilegală, pentru că, potrivit Legii Sportului 69/2000, schimbarea destinației unei baze sportive nu este legală.

Baza „Girueta” din Berceni: lăsată deliberat în paragină, acum devine hipermarket. Avizele ministerelor au fost obținute pe vremea guvernării PSD

Baza “Girueta”, amplasată în cartierul Berceni, pe Strada Drumul Găzarului, numărul 26 B, a fost funcțională până în anii 2000. Apoi a fost lăsată de autorități în paragină. „Libertatea” scrie că proiectul de PUZ (Plan Urbanistic Zonal) este realizat de firma unui arhitect fără studii în domeniu.

Deși cartierul este unul de blocuri, fără spații verzi sau parcuri în apropiere, Gabriela Firea a decis că pe locul fostei baze sportive să fie construit un hipermarket Kaufland. Locuitorii protestează și obiectează că au deja în zonă un hipermarket, dar n-au unde să-și plimbe copiii și să facă mișcare. În plus, toată lumea se teme că în cartier vor crește poluarea și aglomerația, odată cu apariția noului magazin.

- Advertisement -

Conform proiectului susținut de primarul general, din cei 15.596 de metri pătrați ai fostei baze „Girueta”, pe 1.000 de metri pătrați se va face o sală de sport.

Cu roșu este iîcercuit spațiul fostei baze sportive care devine hipermarket. Cerculețul albastru arată dimensiunea terenului de sport pe care promit că-l fac. Din 15.590 mp, rămân 1.000 mp

Toate avizele de la diverse instituții atașate la dosar datează din timpul guvernării PSD. Spre exemplu, avizul favorabil de la Ministerul Tineretului și Sportului este din 14 mai 2018 (ministru Ioana Bran), iar avizul Ministerului Sănătății este din 4 octombrie 2018 (ministru Sorina Pintea).

Aici se vede clar când au fost obținute avizele, mai ales de la ministere. Toate – acum doi ani, pe vremea guvernării PSD

„Consultarea publicului” – o mare bătaie de joc

Documentația acestui proiect arată felul batjocoritor în care s-a procedat față de locuitorii din zonă. Direcția Generală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului – Direcția Urbanism menționează, în raportul atașat, că „în vederea informării și consultării publicului, solicitantul a procedat la amplasarea de panouri de informare la fața locului și publicarea materialului informativ pe pagina de internet a Primăriei Municipiului București”.

- Advertisement -

Așadar, publicul a fost „informat” și „consultat” prin niște panouri și pe site-ul Primăriei!

La punctul 2 al raportului, lucrurile devin și mai clare în privința interesului autorităților față de opinia locuitorilor din zonă, în legătură cu transformarea unei baze sportive în magazin comercial: „Datele și locurile tuturor întâlnirilor în care cetățenii au fost invitați să dezbată propunerea solicitantului: nu au fost organizate întâlniri„.

În schimb, „observațiile și propunerile cetățenilor au fost consemnate pe portalul dedicat al PMB URBONLINE, secțiunea Planuri urbanism în consultare”.

Aici vedem cum a fost „consultat” cetățeanul. Au pus niște panouri stradale și au „ascuns” undeva, pe site-ul Primăriei, informațiile și locul unde puteai trimite comentariile, în caz că aveai obiecții

Nicușor Dan: „Proiectul încalcă flagrant Legea Sportului”

Nicușor Dan, candidatul Opoziției anti-PSD (PNL – USR/PLUS – PMP) la alegerile pentru Primăria Capitalei, a anunțat că se va opune joi: „Proiectul încalcă flagrant Legea sportului 69/2000. Art. 79 din lege prevede:

«(1) Schimbarea destinației sau desființarea unor baze sportive aparținând domeniului public ori privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotărâre a Guvernului și cu construirea prealabilă a altor baze sportive similare celor desființate.

(2) Dispozițiile alin. (1) se aplică și societăților comerciale care dețin active patrimoniale destinate activității sportive ce au aparținut statului.»

Fosta bază sportivă are o suprafață de 15.000 mp. PUZ-ul prevede ca pe mare parte din teren să se amenajeze un hipermarket, iar pe o suprafață de 1.000 mp (6%) să se amenajeze o sală de sport. Evident că o sală de sport de 1.000 mp nu este similară bazei sportive de 15.000 mp, în sensul legii sportului.

Proiectul este cu atât mai absurd, cu cât în zonă nu există niciun spațiu verde, locuitorii fiind nevoiți să meargă peste un kilometru până la Orășelul Copiilor, parcul cel mai apropiat”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Kurva asta nenorocită, țața asta mizerabilă, pupinkurista de serviciu a hidosului criminal malefic Voikulesku, denaturata asta de centură care’și bagă sârme’n k.r pentru a’și satisface poftele sadice reptiliene … trebuie de urgență luată în colimator de procuratură și trimisă în judecată pentru a fi cazată acolo unde’i este locul, respectiv la pușkărie !!! M U 1 € ❗👿💀

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -