Summitul UE dedicat obţinerii unui acord privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 s-a încheiat abrupt vineri seară, după ce liderii statelor membre nu au reuşit să ajungă la o înţelegere, informează agenţiile internaţionale de presă.
Cei 27 de şefi de stat şi de guvern au petrecut 27 de ore într-o încleştare privind bugetul UE pe 2021-2027, fiind evidentă o diviziune profundă între statele net contributoare şi cele care au dorit menţinerea nivelului cheltuielilor, anunță Agerpres.ro.
Înainte de reluarea summitului, în jurul orei 17.00 GMT, Charles Michel, președintele Consiliului European, a venit cu o nouă propunere care limita cheltuielile la 1,069% din venitul naţional brut al statelor membre. Aceasta a fost însă imediat respinsă când liderii statelor membre s-au întors la masa de discuţii.
„S-a ajuns pur şi simplu la o situaţie de bloc contra bloc. De asta discuţiile au eşuat”, a explicat o sursă pentru AFP, citată de Agerpres.ro.
„Din nefericire, am observat că nu a fost posibil să ajungem la un acord. Am observat că mai avem nevoie de timp”, a spus Michel la conferinţa de presă de după încheierea summitului.
El a recunoscut că a fost imposibil să se stabilească data viitorului summit pentru discutarea bugetului UE, ceea ce, potrivit AFP, este o dovadă a diviziunilor profunde dintre cei 27.
„Diferenţele au fost pur şi simplu prea mari. Chiar şi datele preliminare ale noii propuneri au fost suficiente pentru a arăta că nu va fi suficient pentru a depăşi diferenţele”, a declarat la rândul ei Angela Merkel în faţa jurnaliştilor.
„Asta este democraţia. Este o bună tradiţie în democraţie să discuţi şi să dezbaţi”, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Ea a mai afirmat că este indispensabil ca „munca să continue asiduu în timpul săptămânilor şi lunilor care vin”.
Ceea ce anunța Klaus Iohannis la începutul zilei de vineri a rămas neschimbat, iar negocierile vor continua.
Dacă Germania predă tiparnița BCE de la Frankfurt spre Comisia de la Bruxelles voi reîntoarce americanii în Zona Euro. Nici Europa nu o duce bine și nici America. Voi reasigura moneda euro la dobânda Federal Reserve de 0,7%/an. Un preț bun.
Bunăstarea nu înseamnă numai local. E nevoie de mers înainte. Dolarul nu se susține fără investiții masive în Rusia, Africa și America de Sud. Bunăstarea și-o construiește fiecare țară în baza unui Globalism impecabil ca ținută morală.
Era de așteptat,…nici mie că olandez nu-mi place să muncesc pentru aia din Est….de ce?..păi uite că România nu a atras fonduri europene nerambursabile decât o Treime!!!!..da ,dle Președinte,o Treime…… și dvs vreți o mărire a bugetului , când țara dvs nu e in stare sa acceseze fonduri europene !!!!….de ce țările europene din west nu mai vor curbe de sacrificiu????….din simplul motiv că locuitorii nu mai vor alte taxe..!!!…da dle Președinte , banii care vin în est sunt din taxele și impozitele locuitorilor din țările din west…. și oricum tot nu suntem în stare să accesam măcar jumătate din fonduri….Dle Președinte , aici e baiul ,in Romania… sistemul administrativ al țării e perimat,e un sistem centralizat fanariot,… Dle Președinte urgent reorganizarea administrativă a țării în vechile provincii, autonomia administrativă și financiară e soluția… Romania trebuie să fie un stat federal …. altfel ne vom duce dracului… centralismul democrat de tip comunist, apropo Ceaușescu la inventat,iar voi in 30 de ani n-ați fost în stare să-l schimbăm…. asta-i grav in țara asta… Centralizarea draconică a instituțiilor statului…și praful de va alege de ea… dacă vreți mai multe idei,devine consultație și trebuie să vă taxez…