România a devenit în ultimii ani un fel de „ladă de gunoi auto a Europei”, din cauză că fosta guvernare a eliminat taxa de primă înmatriculare auto, ceea ce a încurajat masiv importul de maşini vechi din UE.
Chiar dacă maşinile aduse se samsari au îmbogăţit oferta internă de autoturisme de o calitate acceptabilă, ele au umplut ţara şi de „rable”, şi de poluanţi, în special ca urmare a inflaţiei de maşini diesel.
Europa şi-a asumat să fie lider mondial în materie de reducerea emisiilor de CO2 şi a tuturor noxelor poluante, iar România nu poate face excepţie de la acest trend.
Premierul Ludovic Orban spune că susţine introducerea unei taxe pentru autoturismele aflate la prima înmatriculare, taxă care ar trebui să ţin cont de cât de poluant este autovehiculul. Orban adăugă că nu se va introduce taxa decât atunci când se va ajunge la o soluţie agreată de Comisia Europeană.
Inflaţie de maşini second-hand
Piaţa mașinilor second-hand a atins în ultimii trei ani un nivel record.
Doar în 2017 aceasta a crescut cu 74% faţă de 2016, până la jumătate de million de unităţi, potrivit unei analize realizate de Autovit.ro pe baza datelor oferite de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Tendința de creștere explozivă a mașinilor second-hand aduse din UE s-a păstrat și în 2018, dar și în 2019, după cum o arată statisticile oficiale.
Motivul acestei creșteri fără precedent este eliminarea timbrului de mediu de la începutul anului 2017. Eliminarea acestei taxe a fost realizată de Liviu Dragnea, inițiatorul unui proiect de lege pe care l-a sprijinit în Parlament coaliția PSD-ALDE. Legea a fost inițiată și votată de PSD și ALDE în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare.
Datele DPRCIV, publicate la jumătatea lunii martie 2019, arătau că parcul auto naţional din România ajunsese, la finele anului 2018, la aproape 8,20 de milioane de unităţi, în creştere cu 7,30% faţă de anul anterior, când erau consemnate peste 7,635 milioane de unităţi.
E mai simplă o lege pentru importuri numai de mașini Euro 5 și Euro 6. Constituția prevede la un articol că populația are dreptul la mediu curat. Vânzările de mașini Euro 5 și Euro 6 se fac deja cu discount de 3000 euro, asta fiind deja ceva normal în dotări extra.
În anul Domnului 2005 am importat mașini second hand nu mai vechi de 3 ani. Taxa de poluare era de minimum 1600 euro la un Mercedes A4 de 1500 CC. La un Opel sau o Lancia Libra de 2000 CC taxa de poluare era de 2000 euro. Nu recomand taxa de poluare. Avem bani.
Notă CIA: euro 7 sunt numai mașinile americane cu motor antimaterie. Care nu consumă benzină sau ulei. Nu știu dacă circulă.
foarte bine !!!…a ajuns tara asta groapa de gunoi a europei…toti tiganii,analfabetii au masini,care in tarile de origine sunt casate….s-a creat o mafie cu cei de la rar..!!!…la brasov seful rar-ului e presedinte psd !!!…toti tiganii din toata tara vin aici …traian t…e numele acestui individ….s-a umplut tara de jafuri..sa se interzica aducerea in tara a masinilor sub euro 4 !!!…iar din 2021 a celor sub euro 5!!!….asta ar fi cea mai buna solutie….euro 0,1,2,3…aut din 2020 !!!….
Pe de-o parteee… E RAU CA ROMÂNII CONDUC RABLE (PERICULOASE si POLUANTE !), pe de alta parteee… ESTEEE… SI MAI RAU CA ROMÂNII… NU (!) AU BANI DE MASINI NOI-NOUTE, daaaaaaaaaaaaaaa ?!!!
E usor a spune că aducem table si polueaza dar face ceva guvernul presedintele acestei Țări pentru Români sa poata cumpăra o mașină nouă dacă o ia în rate o plătește dublu dacă nu triplu si atunci ce sa faca bietul Roman ia secund iar dacă vorbim de poluare apele sunt pline de preturi si mizeri nu sunt urma pe ecologice nu avem apă canalizare ce sa mai vorbim de păduri le au tăiat la RAS si mai vorbeste de poluare si orban si Pnl va fi ca Psd niste HOTI toți dar eu ma intreb pana cand ii mai lăsăm?