Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat azi că miercuri va face o declaraţie publică cu privire la actuala criză guvernamentală. E de aşteptat ca şeful statului să propună o cale de stabilitate politică după noul atac declanşat de Tăriceanu, din interior, la adresa României, ca o prelungire a asaltului continuu antidemocratic declanşat de liderul ALDE împreună cu Liviu Dragnea, încă din 2017. Precizarea a fost făcută de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu ambasadorii români.
„Nu putem să facem abstracţie de politica internă a României. Despre actuala criză guvernamentală, despre remaniere, despre calea de ieşire din criză voi face o declaraţie publică mâine, dar dumneavoastră vă veţi întoarce la post şi o să fiţi întrebaţi ce se întâmplă în România, cum se va soluţiona criza, cum vor decurge alegerile, iar dumneavoastră să răspundeţi aşa: România are o democraţie solidă, România are o democraţie consolidată prin referendumul care s-a ţinut pe 26 mai anul curent şi care a adus un răspuns foarte clar al românilor pentru democraţie, o cale proeuropeană, abordare solidă transatlantică, stat de drept, justiţie dreaptă, consolidarea şi continuarea luptei împotriva corupţiei. Dumneavoastră să răspundeţi aşa: România va rămâne o democraţie şi un partener credibil şi stabil în orice condiţii”, a spus şeful statului.
În context, el a precizat că există soluţii şi se va asigura că acestea vor fi constituţionale.
„O să vă întrebe partenerii, prietenii noştri, ce se va întâmpla, cum se va întâmpla. Iar dumneavoastră să răspundeţi aşa: orice se va întâmpla în România se va întâmpla în limitele Constituţiei. România este o democraţie consolidată, în care Constituţia este respectată şi, indiferent de soluţia găsită, România va rămâne un partener serios, predictibil, credibil, angajat în demersurile comune care sunt în curs. Şi vă spun vouă că soluţii există şi eu voi veghea – nu, voi garanta – că aceste soluţii să fie constituţionale!”, a arătat preşedintele Iohannis.
Acesta şi-a exprimat încrederea în implicarea profesionistă a diplomaţilor români în acest scop.
„Vă doresc tuturor mult succes în aceste grele încercări. Nu uitaţi că orice s-ar întâmpla vă implicaţi pentru România”, le-a transmis Iohannis.
Guvernul a scăpat de miniştrii lui Tăriceanu
Miniştrii ALDE Graţiela Gavrilescu (Mediu), Viorel Ilie (Relaţia cu Parlamentul) şi Anton Anton (Energie) şi-au depus, marţi, demisia la Secretariatul General al Guvernului, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
„Da, au fost depuse demisiile la Secretariatul General al Guvernului, au fost trimise spre Cancelarie pentru a fi înregistrate, urmează procedura normală. Şi-au depus demisiile doamna Graţiela Gavrilescu, domnul Anton Anton şi domnul Viorel Ilie”, a declarat Nelu Barbu la Palatul Victoria.
Întrebat când vor ajunge la Palatul Cotroceni propunerile de miniştri interimari, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat: „Premierul va trimite cred că în această după-amiază propunerile, urmează procedura, trebuie să fie înregistrate la Cancelarie, trebuie semnate de premier şi apoi urmează procedura de numire a interimarilor în funcţiile rămase vacante”.
Ramona Mănescu spune „pas”, ALDE moare pe limba lui
Plecarea miniştrilor ALDE din Guvern nu a fost unitară însă. Ramona Mănescu nu şi-a depus demisia la comanda lui Tăriceanu şi a decis să continue în Guvernul Dăncilă. Ramona Mănescu a declarat, la Digi 24, că va rămâne în Guvern, în pofida cererii lui C. A. C. P. Tăriceanu ca toți miniștrii ALDE să părăsească Palatul Victoria.
Liderul ALDE a spus că nu cunoaște astfel cazuri de miniștri care să nu iasă de la guvernare, dar că, în situația în care vor exista astfel de exemple, aceștia vor fi excluși din partid.
Cu toate acestea, manevra lui Tăriceanu este una moartă din start. Scopul ei: salvarea ALDE de la implozie, prin trecerea în Opoziţie. Românii care au votat însă în 26 mai au acordat doar 4% din voturi formaţiunii PSD-iste a lui Tăriceanu, iar plecarea acestuia din Guvern nu-i mai poate păcăli.
Părăsirea puterii de către ALDE nu poate şterge cu buretele cei trei ani în care Tăriceanu s-a aliat cu Dragnea împotriva României democratice. Tăriceanu în afara Guvernului este acelaşi dinainte.
Interesant. Parca s-ar anunta zorii unei ere evoluate pentru Romania cea greu incercata de mafia psd…Dar cata vreme se vantura balamalele alde si pro-romania, noi nu putem fi linistiti. Acesti agenti pro est sunt cele mai periculoase forte din Romania pentru parcursul pro european al tarii….Sunt niste extraterestri cu 6 degete care se fac ca sunt oameni. Eu asa ii vad !
Chiar ne asteapta o toamna (POLITICA) asa cum n-am mai avut de mult timp…
Fiecare dintre cei VECHI incearca sa salveze ceea ce mai poate fi salvat…, din pozitia sa politica: ILUZIONISTUL Tariceanu sa nu… dispara (Sic !), el si A.L.D.E. (!); iar (PREA !) CHIBZUITUL Iohannis sa nu… plateasca, el si P.N.L. pretul MOLICIUNII si FRICII care-i caracterizeaza !!!
Dănciloaia si P.S.D.-ul ei sunt in postura de a se intreba daca pana si… locul trei (3) la prezidentiale sau… trecerea pragului electoral (5% din voturile corect exprimate) la legislative nu sunt obiective… NEREALIST-de-MARI !!!
Cat despre… „PROSPATURI”, Barna si U.S.R. in primul rand, vor sa capitalizeze cat mai mult din ceea ce pierd „VECHITURILE” (unele, precum pesedistii si aldistii, fiind de-a dreptul… EXPIRATE !).
Sincer, nu inteleg ce l-a apucat pe Tariceanu. Nu-mi explic. As fi dorit o revolta impotriva PSD, care sa scoata PSD in suturi de la putere, dar nu una pornita de principalul lui complice.
Chiar daca rezultatul conteaza, imi provoaca o mare sila faptul ca ALDE, UDMR si, partial Pro Romania, incep sa atace exact politica la care au contribuit. Exact cand ea devenise ceva mai potolita.
Sau, poate ca din cauza ca devenise prea potolita pentru gusturile si interesele lor…
Devenise, oare…, „mai potolita” politica P.S.D. si a Guvernului sau ?
Nominalizarea, ca propunere pentru portofoliul Justitiei, a Garbovancei, e semn de… „potolire” ?!!!