ONU constată că există dovezi potrivit cărora asasinarea (în octombrie anul trecut, la consulatul saudit din Istanbul) jurnalistului Jamal Khashoggi (59 ani), critic cu regimul din Arabia Saudită, a fost un act „premeditat“ în care a fost implicat direct prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.
Acest anunţ a fost făcut public, miercuri, de către Națiunile Unite într-o anchetă condusă de francezul Agnes Callamard.
Callamard cere de asemenea, în raport, ca Riyadh-ul să suspende pentru moment procesul care îi judecă pe cei 11 saudiți suspectați de moartea jurnalistului asasinat la Istanbul, pe motiv de lipsă de credibilitate în justiția regatului saudit.
Callamard îl îndeamnă pe António Guterres, Secretarul General al ONU, să continue investigarea prinţului moştenitor. Riyadh-ul, potrivit Reuters, nu a răspuns până în prezent acuzaţiilor de o duritate fără precedent, în ciuda faptului că ONU a trimis Arabiei Saudite raportul de 100 de pagini înainte de publicarea sa.
„Venim să ne ocupăm de tine!”
Anchetatorii au avut acces numai la o parte din înregistrările a ceea ce s-a întâmplat în interiorul consulatului din Istanbul. Potrivit The Guardian, un oficial saudit a spus: „Venim să ne ocupăm de tine!”. Khashoggi s-ar fi luptat cu asasinii săi, potrivit sunetelor de pe o înregistrarea audio intrată în posesia investigatorilor ONU.
„Evaluările înregistrate de ofițerii de informații din Turcia și din alte țări sugerează că domnul Khashoggi ar fi putut fi sedat și apoi sufocat cu o pungă de plastic”.
Raportorul a cerut, de asemenea, comunității internaționale să extindă sancțiunile împotriva prinţului moştenitor și a bunurilor sale până când dovedește că nu are nicio responsabilitate în asasinarea jurnalistului.
„Domnul Khashoggi a fost victima unei execuții deliberate, deliberate și a unei ucideri extrajudiciare pentru care statul Arabiei Saudite este responsabil în temeiul drepturilor omului și al dreptului internațional”, declară investigația.
Khashoggi, care a trăit în exil în Statele Unite și a colaborat cu The Washington Post, a fost o voce incomodă pentru regimul de la Riyadh.
În octombrie anul trecut, a intrat pentru a face unele aranjamente cu Consulatul Regatului deșertului din Istanbul (Turcia), de unde nu a mai ieşit niciodată. De la început, Ankara a subliniat responsabilitatea regimului de la Riyadh în asasinarea lui Khashoggi, iar comunitatea internațională, ONG-urile pentru drepturile omului și ONU au cerut investigații aprofundate pentru a clarifica ceea ce s-a întâmplat, relatează El Pais.
Potrivit mai multor scurgeri de informaţii, corpul jurnalistului ucis în consulat ar fi fost dezmembrat, iar autorii crimei l-au făcut apoi dispărut, nemaifiind găsit niciodată. Înmormântarea a avut loc fără rămășițele pământeşti ale jurnalistului.