vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsDe ce nu a dat Dăncilă OUG? Ultima şansă pentru salvarea lui...

De ce nu a dat Dăncilă OUG? Ultima şansă pentru salvarea lui Dragnea: pe 10 aprilie, la CCR. Pe 15 aprilie are ultimul termen de judecată

-

Curtea Constituțională a României (CCR) va da săptămâna viitoare, în 10 aprilie, o decizie în privința contestației depuse de Florin Iordache pe tema formării completurilor de trei judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Surse din conducerea PSD au declarat pentru Digi24.ro că aceasta este ”ultima carte” pe care o poate juca președintele PSD, Liviu Dragnea, în încercările sale de a scăpa de a doua condamnare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman, în condițiile în care în 15 aprilie este stabilit ultimul termen de judecată la ICCJ în acest dosar.

Florin Iordache a sesizat CCR în această speță, în numele Camerei Deputaților, pe motiv de conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Înalta Curte, deoarece nu ar fi fost respectată legea în cazul formării completurilor de trei judecători, un astfel de complet condamnându-l deja pe Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare în prima instanță.

- Advertisement -

Potrivit surselor citate, președintele PSD miza foarte mult pe ordonanța de urgență pentru modificarea codurilor penale care ar fi trebuit să fie adoptată în ședința de guvern de miercuri, dacă această ordonanță ar fi prescris o parte dintre faptele penale pentru care s-au pronunțat sentințe definitive din 2014 până în 2018.

Cu o seară înainte de ședința de guvern a existat o discuție tensionată între Liviu Dragnea, ministrul Justiției și premierul Viorica Dăncilă, aceștia din urmă opunându-se adoptării ordonanței de urgență, de teama reacțiilor externe.  De altfel, cu doar cîteva ore înainte de ședința de guvern de miercuri, 13 ambasade au avertizat Guvernul să nu adopte un astfel de act normativ, iar de la Comisia Europeană a fost transmis același mesaj.

 

- Advertisement -

Un grup de 12 țări occidentale, membre ale Uniunii Europene ori parteneri strategici ai României sau ai UE, a emis un comunicat de o duritate extremă.

Este un adevărat rechizitoriu la adresa grupului infracțional care a capturat România și încearcă să-și curețe palmaresul infracțional prin ordonanțe de urgență.

Comunicatul celor 12 țări

„În numele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite ale Americii și Suediei.

Noi, parteneri internaționali și aliați ai României, chemăm toate părțile implicate în elaborarea ordonanțelor de urgență ale guvernului, care modifică legislația referitoare la domeniul justiției, să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției.

Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an.

Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile, care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar.

Așteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe o abordare inclusivă care să implice toate părțile, prin consultări ample. Un astfel de proces trebuie să se desfășoare în interesul tuturor cetățenilor români. Acest lucru necesită, de asemenea, ca toți actorii implicați să ia în considerare opiniile și propunerile de sprijin oferite de experții juridici români și internaționali, pentru a evita o și mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul justiției de România în ultimele două decenii.

Ordonanțele de urgență care par a fi în curs de discuție pot avea un impact negativ asupra independenței justiției românești, ceea ce ar slăbi încrederea cetățenilor și a partenerilor României în sistemul judiciar, dar și în guvernul României.

În opinia țărilor partenere, este esențial ca România să țină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneția și GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene și ale Comisiei Europene din ultimul său raport, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), și să asigure o justiție eficientă, transparentă și imparțială.

Modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune. În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a țării.

Faptul că România deține în prezent președinția Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială.

Îndemnăm Guvernul României și toți actorii implicați să țină seama în mod corespunzător de această declarație comună și să reafirme angajamentul politic al României de a susține valorile noastre comune.”

CITIȚI ȘI:

Procurorii din CSM se revoltă: Secția specială este Secția de hărțuire a Codruței Kovesi

Dan Bittman, infestat de „Ciumă”. Îi atacă pe Pleşu, Oana Pellea, Rebengiuc, Chirilă că susţin protestele: „Ce căutați? Să ce? Credeți că așa se schimbă România?”

„Paştele vostru de patrihoţi!” România, cu ochii pe Dăncilă: dă sau nu OUG anti-Europa? Manifestanţii ocupă Piaţa Victoriei

Ana Birchall, în genunchi şi pupă inelul lui Dragnea! La fel şi tu, Meleşcanu! PSD îşi atacă miniştrii care n-au sărit la gâtul ambasadelor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -