Corveta Ciclon, de pe care rușii lansau cele mai rapide rachete hipersonice ale lor, celebrele Zirkon, a fost scufundată de ucraineni în portul Sevastopol. Informația este deja confirmată de autoritățile rusești. Este o nouă lovitură grea pentru flota rusească din Marea Neagră, dar și pentru capacitățile ofensive ale Kremlinului.
Cunoscută sub numele de cod Proiect 22800 Karakurt, corveta Ciclon era una dintre cele mai noi nave din flota rusă, fiind lansată la apă chiar anul trecut. Pe lângă rachetele Zirkon, corveta Ciclon putea lansa și Kalibr. În acest moment se știe că au fost uciși 6 marinari ruși și alți 11 răniți.
Inițial, ceva mai devreme, ucrainenii anunțaseră că au scufundat puitorul de mine Kovroveț. Ulterior, s-a dovedit însă că informațiile nu erau tocmai corecte și că „prada“ era mult mai mare.
Aceasta este a 19-a navă scufundată de ucraineni în Marea Neagră de la începutul invaziei rusești. Flota atacatoare număra din cele 60 de vase de suprafață și 7 submarine, iar ucrainenii au distrus până acum 18 nave și un submarin. E vorba, așadar, de peste 28% din totalul forțelor navale ale Rusiei. Însă cifrele simple nu reflectă corect gradul în care a fost distrusă puterea de foc a invadatorilor, deoarece ucrainenii s-au concentrat mai ales pe navele cele mai importante. În total, 9 din cele 16 nave rusești aflate în primele 5 clase de luptă au fost scufundate, inclusiv crucișătorul Moskva, nava-amiral.
Lovirea corvetei cu ATACMS relevă un lucru foarte important, atrag atenția specialiștii: că americanii le-au dat ucrainenilor, în sfârșit, rachete cu rază lungă de acțiune. Baza de la Sevastopol este la mare distanță de punctele de unde forțele Kievului ar putea lansa atacuri cu ATACMS – mult dincolo de raza de acțiune a rachetelor furnizate până acum de americani. Distrugerea navei Ciclon arată că noile ATACMS sosite în Ucraina au rază de acțiune de 300 de kilometri.
Generalul american Ben Hodges, fost comandant al forțelor de uscat ale SUA în Europa, a salutat această schimbare majoră de situație, reluând ceea ce susține încă din vara lui 2022 – dacă Ucrainei i se dau arme suficient de multe și cu raza de acțiune îndeajuns de mare încât să acopere Crimeea, atunci pe termen mediu rușii nu vor mai putea să-și susțină prezența militară în peninsulă.