luni, noiembrie 25, 2024
AcasăNewsÎncă o confirmare de la Chișinău: George Simion "a fost și continuă...

Încă o confirmare de la Chișinău: George Simion „a fost și continuă să fie un instrument al Rusiei”

-

Numeroasele mărturii despre legăturile toxice dintre președintele partidului AUR, George Simion, și Rusia putinistă au fost întărite, marți, și de Igor Grosu, președintele Parlamentului din Republica Moldova.

Invitat la Interviurile Digi24.ro, Igor Grosu (51 de ani) a spus că liderul George Simion „a fost și va rămâne un instrument al Rusiei”. Oficialul moldovean a adăugat că partidele populiste – atât din România, cât și din alte țări europene – fac jocurile Moscovei.

„E vorba de partidele populiste, extremiste, care din păcate au prins și în România. Vedem un val în toată Europa, care crește inclusiv cu ajutorul Rusiei prin finanțare, vizibilitate. Mai observăm și refluxuri care vin dispre România spre noi, de aia zic că e bine să analizăm, să fixăm acest început de atac și să le demontăm prin intermediul liderilor de opinie”, a spus Igor Grosu.

Președintele Parlamentului de la Chișinău a vorbit și despre decizia autorităților moldovene de a prelungi interdicția intrării în țară pentru liderul AUR, George Simion.

- Advertisement -

„Inclusiv acest lider de partid a fost și continuă să fie un instrument al Rusiei. Noi analizăm foarte atent și pozița publică, și mesajele pe care le transmite. Curentul «suveranist», care nu lipsește nici la noi, euroscepticismul sau abordarea foarte feroce la tot ce privește Uniunea Europeană se pliază perfect pe liniile de atac ale Rusiei, care nu-și ascunde obiectivul de a căuta aliați pentru a diviza Europa, de a căuta forțe politice pe care să le ajute în campaniile electorale”, a explicat Grosu.

„O să urmărim și o să vedem aceste mesaje, nu doar în România – am observat și în Franța, Germania, Spania, Austria… Sunt semnale foarte clare. Acest personaj (George Simion – n. red.) nu face excepție din tot acest cor”, a adăugat el.

Lungul istoric al confirmărilor: „În 2011 s-a întâlnit cu rezidentul FSB, la Cernăuți” / „Se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, omul serviciilor rusești”

În ultimii ani au apărut mai multe dezvăluiri, din partea unor oficiali moldoveni și ucraineni, despre adevăratele motive ale interdicțiilor pe care le are George Simion de a intra în Republica Moldova și Ucraina.

- Advertisement -

În martie 2023, Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării în Republica Moldova, a spus, într-un interviu acordat site-ului În Linie Dreaptă: „Eu fiind deputat, am avut o întâlnire cu directorul de la SIS (Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova – n. red.) și pe care l-am întrebat de ce și-a permis să-l expulzeze (pe George Simion – n. red.). SIS este serviciul care monitorizează cetățenii străini care vin în Republica Moldova, echivalentul SRI în România. El mi-a spus că a coordonat toate acțiunile cu serviciile din România și a informat din timp serviciile echivalente din România despre expulzarea lui George Simion. Și mi-a spus: «George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat și i-au trimis datele și în Republica Moldova și probabil și în România, că în 2011 – nu mai știu luna – George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB (ex-KGB – n. red.). Și acțiunile lui George Simion nu sunt ceea ce credem noi că sunt». Asta mi-a spus directorul SIS. Mi-a mai spus că chiar la noi, în Moldova, «George Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk», care era omul serviciilor rusești. (…) Ce făcea el era în interesul FSB, fiindcă el a discreditat mișcarea unionistă în Republica Moldova și a discreditat-o probabil și aici, și discreditează și acum. (…) Propaganda rusă întotdeauna ne-a calificat drept extremiști, că «unioniștii vor să distrugă aia», că «unioniștii vor să-i alunge pe ruși», «unioniștii vor să interzică limba rusă», «unioniștii sunt provocatori», «unioniștii vor vărsare de sânge». Ceea ce a făcut George Simion a confirmat, de altfel, argumentele propagandei rusești. (…) Cu FSB-ul nu te duci să bei cafea. Ei nu se afișează, dar serviciile speciale știu cine sunt rezidenții dintr-o anumită zonă. Ăla era rezident la Cernăuți, de ce s-a dus George Simion? Ce să negocieze cu rezidentul altui stat?”.

În aprilie 2023, Vlad Filat, fost premier al Republcii Moldova în perioada 2009-2013, a declarat la emisiunea „Defense România“ că George Simion a primit interdicția de a intra în țara vecină după ce șeful serviciului de informații din țara sa (SIS) a avertizat că românul este în contact cu serviciile secrete rusești. Vlad Filat a spus: „Nu aș vrea să fiu implicat în clarificările din România sub aspect politic, nu voi da clarificări de altă natură, dar, totodată, nu pot să nu spun că, atunci când a fost implementată acea interdicție pentru George Simion de a intra în Republica Moldova, în cadrul coaliției de guvernare de la acea vreme, din primăvara anului 2015, am avut discuții, și nu puține, având în vedere că această interdicție viza un cetățean român, european. În consecință, a fost convocat șeful SIS-ului de atunci (Mihai Bălan, acum pensionar – n. red.). În cadrul ședinței, dânsul a prezentat anumite informații, n-o să intru în detalii, care indicau precum că ar fi fost anumite contacte cu servicii speciale rusești”.

La sfârșitul lunii ianuarie 2024, Valentin Dediu, fost director al Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) în perioada 2011-2013, a dezvăluit în emisiunea „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova: „George Simion, când venea, făcea tot posibilul să fie cunoscut că el a intrat în Republica Moldova chiar de la vamă. Era gălăgios. Au fost niște tentative de-ale lui de a face zarvă, participare la diferite acțiuni de protest, dar, ca atare, avea mai multe acțiuni și activități pozitive, nu avea decât declarații. În ultimii ani, de când a devenit parlamentar, el a devenit altfel. Noi avem al nostru politician, Iurie Roșca (care făcea pe activistul pro-Unire și pro-România până când a fost dovedit agent KGB; de atunci, face propagandă pro-rusă pe față – n. red.), cu care putem face o paralelă. Formele și metodele de acțiune sunt aceleași. Serviciile speciale străine, și în primul rând Federația Rusă, selectează persoane care sunt în opoziție față de conducere și se apropie de ele. Ca să-i facă pe ei prieteni pe probleme de ideologie este imposibil, patriotism nu; atunci ei ori îi cumpără, ori caută materiale compromițătoare și le dau de știre că le au. Eu cred că George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești – sau materiale compromițătoare, sau cu bani. Deci, atunci nu era, dar cu timpul oamenii se schimbă. Iurie Roșca a fost o anumită perioadă cel care a promovat Frontul Popular, ca pe urmă să devină altcumva. Rușii au nevoie de a certa Ucraina cu România, fiindcă România astăzi e cel mai apropiat aliat al Ucrainei. Pe teritoriul României astăzi este și armament și toată logistica, ei trebuie certați și au găsit prin cine”.

Apoi, premierul moldovean Dorin Recean a declarat la ProTV Chișinău: „Instituțiile statului (moldovenesc – n. red.) au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova, și acest lucru i-am comunicat și premierului Ciolacu. Participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova, doar atât. (…) Are interdicție și în Ucraina? Corect. (…) Este o decizie a instituțiilor (de la Chișinău – n. red.)… instituțiile au determinat acest factor de risc și au luat decizia corespunzătoare”.

La scurt timp, ex-ministrul Anatol Șalaru revine și își întărește spusele de anul trecut: „Filmări și fotografii” – despre întâlnirile lui Simion cu rușii – „sunt la serviciile de informații din Ucraina”.

Și oficiali ucraineni au confirmat informațiile venite din Republica Moldova.

Generalul Oleksandr Skipalski, fost vicepreședinte al serviciului de informații al Ucrainei (SBU) și primul șef al Direcției Principale de Informații a Armatei din aceeași țară (GRU), a declarat într-un interviu acordat site-ului Obozrevatel.com, în aprilie 2023, că George Simion a avut cel puțin o întâlnire cu ofițerul rezident al FSB (fostul KGB), la Cernăuți. Skipalski a spus: „Am făcut parte din categoria angajaților care erau îngrijorați de slăbirea regimului de contraspionaj din Ucraina, cu mult înainte de confiscarea Crimeei noastre. Chiar și în timpul lui Ianukovici, aici era un adevărat desfrâu al elitei rusești – nu exista un regim de contrainformații. Ucraina s-a transformat într-un teritoriu unde serviciile speciale rusești au ținut absolut liniștite întâlnirile. Prin urmare, eu confirm absolut o astfel de activitate (întâlnirea lui Simion cu ofițerii serviciilor rusești de informații – n. red.). (…) Acum, Rusia vede că și aici își pierde pozițiile și se folosește de ultimele sale oportunități pentru a aduce tensiune în relațiile din triunghiul Ucraina – România – Moldova”.

În august 2023, răspunzând unei solicitări a site-ului Podul.ro, Serviciul de Securitate al Ucrainei (Служба безпеки України / СБУ / SBU) a prezentat un document care confirmă oficial faptul că George Simion are o interdicție de 3 ani de intrare pe teritoriul statului ucrainean. SBU: ”În scopul asigurării securității statului, SBU a luat decizia de a-i aplica persoanei menționate (George Simion – n. red.) o interdicție de intrare în Ucraina pentru o perioadă de 3 ani”. Potrivit presei ucrainene, cei 3 ani ar expira în martie 2024, însă e previzibilă prelungirea interdicției, așa cum s-a întâmplat de altfel și în cazul Republicii Moldova.

Când e întrebat de ce ține cu rușii, George Simion devine agresiv, așa cum s-a întâmplat în toamna anului trecut la Festivalul „Micul de Aur” din București.

George Simion e interzis peste Prut până în 2028: de două ori câte 5 ani!

Interdicţia de intrare în Republica Moldova pentru preşedintele Partidului Alianţa pentru România (AUR), George Simion, a fost prelungită pentru alți 5 ani. Astfel, extremistul român cumulează deja 10 ani de interdicție: 2018-2023 și 2023-2028. Este confirmarea faptului că liderul AUR e considerat, la Chișinău, un mare pericol la adresa securității Republicii Moldova. Legăturile acestuia cu serviciile secrete rusești, intens vehiculate în ultimii ani, par să stea la baza deciziei luate de „regimul Maia Sandu”.

La începutul acestei luni, prelungirea interdicției pentru George Simion a fost confirmată, pentru publicația NewsMaker de peste Prut, de reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Migraţie (IGM), din cadrul Ministerului Afacerilor Interne de la Chişinău.

Conform IGM de la Chișinău, încă de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei (24 februarie 2022), această instituție din cadrul MAI moldovean a luat măsura asiguratorie de declarare ca indezirabili în cazul a 98 de cetățeni străini.

Inspectoratului General pentru Migraţie a comunicat:

  • „În Republica Moldova, străinii pot fi declarați persoane indezirabile dacă au desfăşurat, desfăşoară ori există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.”
  • „Inspectoratul pentru Migraţie a emis o decizie de prelungire a termenului declarării străinului (George Simion – n. red.) ca persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de încă 5 ani.”
  • „Autoritatea competentă a Republicii Moldova a informat autorităţile din România despre decizia adoptată.”
  • „Actualmente, Inspectoratul General pentru Migraţie se află într-un litigiu cu cetăţeanul român, care a contestat în instanţă măsura impusă.”

Blocat de moldoveni în 2018, 2021 și 2022

George Simion a fost expulzat din Republica Moldova pe 1 octombrie 2018, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit TV8, interdicţia a fost instituită după ce, pe 27 august 2018, unui grup de cetăţeni români, participanţi la Marşul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova, pe cale terestră.

Motivul iniţial a fost „comportamentul inadecvat şi provocator” al unor persoane, refuzul de a se conforma procedurilor legale, precum şi o serie de ameninţări în discuţiile cu reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.

Ajuns deputat în 2020, rusofilul George Simion a încercat două noi provocări la adresa Republicii Moldova, pentru a pune în dificultate regimul pro-european al Maiei Sandu.

În martie 2021, el nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. Poliţia de Frontieră de la Vama Leuşeni i-a transmis oficialului român că acesta are o interdicţie valabilă până în 2023.

Nici în iunie 2022, deputatul român George Simion nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova, unde avea loc şedinţa comună a parlamentelor Republicii Moldova şi României. Simion a fost expulzat de pe aeroportul din Chișinău.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

HORROR. Beizadeaua de la Realitatea spune insistent, în direct, că Băsescu moare în curând! „Dacă mai aveți câteva zile pe pământ…” / „Oricine ajunge acolo știe că nu mai are multe zile”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -