vineri, septembrie 20, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaRăzboiul oamenilor s-a încheiat, începe războiul dronelor. Contraofensiva Ucrainei a eșuat, anunță...

Războiul oamenilor s-a încheiat, începe războiul dronelor. Contraofensiva Ucrainei a eșuat, anunță generalul Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene. Armele și tacticile convenționale nu mai ajută

-

Ofensiva de vară a Ucrainei a eșuat, a lăsat de înțeles generalul Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, într-un editorial publicat miercuri în „The Economist”. Concluziile trase de cel mai important general pe care l-au văzut câmpurile de luptă în ultimele decenii sunt brutale, dar realiste, scrie Shasjank Joshi, editorul pe probleme de apărare al publicației britanice.

Într-un editorial destul de lung – peste 4.000 de cuvinte –, Zalujnîi își asumă responsabilitatea pentru eșec și scrie că s-a intrat într-un război pozițional, precum în perioada 1914-1918. Este un impas din care nu se mai poate ieși cu armele și tacticile convenționale de până acum.

Nici măcar avioanele F-16, care ar urma să fie livrate până la primăvară, nu vor schimba situația. Zalujnîi nici nu pomenește de acestea, de altfel, în editorialul său.

Arma viitorului, care va putea aduce dezechilibrarea inamicului, va fi drona. Zalujnîi s-a arătat entuziasmat de perspectivele pe care le deschide această nouă latură.

- Advertisement -

În condițiile în care Rusia se adaptează surprinzător de rapid și își îmbunătățește permanent apărarea antiaeriană, soluția va fi un număr suficient de mare de drone astfel încât să copleșească sistemele defensive inamice. E vorba de drone ieftine, pe post de momeală, și drone de luptă (UAV) care să atace și să distrugă pozițiile din față.

Războiul electronic, informațiile culese cu ajutorul dispozitivelor electronice și dronele vor face diferența.

Mai jos, comentariile făcute de Shasjank Joshi pe marginea editorialului lui Zalujnîi.

- Advertisement -

Generalul Valeri Zalujnîi

„Accentul pus de Zalujnîi pe războiul electronic nu poate fi supraestimat. Acesta este esențial pentru războiul dronelor”

„Săptămâna aceasta, The Economist a discutat cu Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Ucrainei, despre starea războiului. Este un interviu fascinant și important. «La fel ca în primul război mondial, am ajuns la un nivel tehnologic care ne pune în impas.»

De asemenea, am publicat un articol de opinie al lui Zalujnîi despre ceea ce crede că este necesar pentru a ieși din războiul «pozițional». El spune că «superioritatea aeriană» este esențială pentru operațiunile terestre și pune accentul pe tehnologie: drone, EW (război electronic – n. red.), noi tipuri de tehnologie de spargere a terenurilor minate și de contra-baterie.

În cele din urmă, puteți citi un eseu complet al lui Zalujnîi, în care dezvoltă aceste idei în peste 4.000 de cuvinte. «Nevoia de a evita… un [război] pozițional, cum ar fi războiul de tranșee din 1914-1918, necesită căutarea unor abordări noi & non-triviale.»

Mai întâi, despre interviu. Zalujnîi exprimă cele patru ipoteze pe care le-am vehiculat ieri. El spune că războiul este în impas („тупик”). El spune: «Cel mai probabil nu va exista o străpungere a frontului profundă și frumoasă». Și el dă vina în mare parte pe starea tehnologiei militare.

Punctul de vedere al lui Zalujnîi despre câmpul de luptă este unul familiar: faptul că senzorii moderni și armele de precizie pot face ca concentrarea, mișcarea și atacul forțelor terestre să devină prohibitiv de greu și costisitor.

Zalujnîi sugerează că problema cheie nu este doar mai multe arme. «Acest război nu poate fi câștigat cu armele generației trecute și cu metode învechite.» Este vorba de tehnologie. El este entuziasmat de întâlnirile sale cu Eric Schmidt, fostul director executiv al Google, pe tema inteligenței artificiale, a dronelor și a EW.

Eseul lui Zalujnîi arată influența unor oameni ca Eric Schmidt. Superioritatea aeriană, susține Zalujnîi, necesită «utilizarea simultană în masă a unor [momeli] aeriene fără pilot ieftine și a unor UAV-uri (drone – n. red.) de atac… pentru a supraîncărca sistemul de apărare aeriană al inamicului».

Accentul pus de Zalujnîi pe războiul electronic nu poate fi supraestimat. Acesta este esențial pentru războiul dronelor, sugerează el. El vorbește foarte frumos despre performanțele rusești. Și spune că Ucraina are nevoie de mai mult ELINT (informații electronice – n. red.) occidental & mai mult EW efectuat din drone «în timpul operațiunilor de asalt».

În opinia mea, viziunea lui Zalujnîi asupra tehnologiei este prea simplă. Ceea ce tinde să fie mai important decât tehnologia este modul în care aceasta este adoptată în tactici, concepte și doctrine. Iar impactul este adesea incremental, nu revoluționar.

Viziunea lui Zalujnîi asupra puterii aeriene este pesimistă. El spune că superioritatea aeriană este vitală pentru operațiunile la sol. Dar Ucraina nu va realiza acest lucru. El minimalizează rolul F-16 (nu este menționat în eseul său) și spune că apărarea aeriană a Ru se adaptează și se îmbunătățește rapid.

Zalujnîi, spre cinstea sa, este brutal de sincer în ceea ce privește ofensiva și eforturile sale de a se împăca cu deficiențele sale. Acest lucru este mai mult decât se poate spune despre anumite tipuri de pro-ucraineni, care îi numesc pe oameni vatniști și pro-ruși pentru că au exprimat ceea ce a spus generalul.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Politica pro-Hamas a lui Putin creează monștri antisemiți în Rusia: vânătoare de evrei pe aeroport, în Daghestanul musulman

* Execuția bugetară pe septembrie arată crunt: Guvernul Ciolacu n-a tăiat cheltuielile, ci le-a crescut! Sunt cele mai mari costuri ale statului din ultimul deceniu

* Veniturile secretizate ale șefilor ASF: 180.000 de euro pe an + decontarea cheltuielilor (încă 26.000 €/an). Toți angajații iau 16 salarii pe an! „Cel mai prost angajat primește minimum 7.000 de lei net de Ziua ASF”

* Rareș Bogdan anunță sinuciderea PNL în București: „Candidatul nostru la Primărie nu va fi Nicușor Dan! Nu e un primar bun. În 2020 l-a susținut Orban, nu noi! Atunci trebuia să fiu eu candidatul, dar lui Orban i-a fost frică…”

* STENOGRAME. Dezvăluiri din noul „azil al groazei” din ograda lui Pandele. „Cu tot ce s-a întâmplat la televizor, ei tot nu s-au potolit” / „Le-am spus: «Unde e cateringul? Când vine mâncarea?». S-a dus și le-a luat o shaorma”

* Liiceanu câștigă definitiv procesul de calomnie cu Gâdea și Antena 3. Pe lângă cei 20.000 de euro daune morale, calomniatorii trebuie să achite și cheltuielile de judecată

* EDITORIAL PAPAHAGI. Dușmanii suveranității României sunt fix „suveraniștii” din siajul hoardei de AUR!

* Cântărețul-influencer Dorian Popa – prins drogat la volanul unui Lamborghini, în chiloți! Cică mergea „la cumpărături”! Câștigul său lunar e de peste 100.000 de euro, pe rețelele sociale

* VIDEO. Povestea săptămânii în fotbalul european. Cea mai frumoasă „remontada”. Claudio Ranieri a înviat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -