Așa-zisa reformă a pensiilor pregătită de PSD-PNL este, de fapt, un scuipat trimis de sistem către toți românii de bun-simț, scrie economistul Bogdan Glăvan, profesor universitar la Universitatea Româno-Americană și director al Centrului de Economie Politică și Afaceri „Murray Rothbard”. Profesorul dă drept exemplu cazul său personal: are 46 de ani și, foarte probabil, nu va apuca momentul în care vârsta de pensionare a magistraților va ajunge măcar la o minimă normalitate. Conform reformei PSD-PNL, abia în 2062 judecătorii și procurorii se vor pensiona la 60 de ani.
Bogdan Glăvan a scris pe Twitter: „Am 46 de ani și este foarte posibil să nu prind, până la finalul vieții, nici măcar o minimă normalizare a vârstei de pensionare pentru magistrați: aceștia vor ieși la 60 de ani la pensie abia în 2062, adică peste 39 de ani. „Reforma” este o un scuipat adresat tuturor românilor de bun-simț. Ce reformă este aceea în care nici măcar cineva care abia urmează să intre în magistratură să nu aibă totuși o vârstă de pensionare apropiată de cea a muritorilor de rând (65 de ani), ci să ia pensie la 55 ani? Foarte important! În 2062 vârsta standard de pensionare pentru cetățenii de rând nu va mai fi 65 de ani, probabil, 70 de ani”.
1) Am 46 de ani și este foarte posibil să nu prind, până la finalul vieții, nici măcar o minimă normalizare a vârstei de pensionare pentru magistrați: aceștia vor ieși la 60 de ani la pensie abia în 2062, adică peste 39 de ani.
— Bogdan Glăvan (@bogdanglavan) October 11, 2023
Discuția lansată de economist a plecat de la textul de lege propus de PSD-PNL: „Începând cu 1 ianuarie 2024, prin excepție de la art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1) se pot pensiona și beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiția de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcții, precum și condiția de vârstă de minimum 47 de ani și 4 luni. Această vârstă de pensionare crește cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani prevăzută la art. 211 alin. (1) din Legea nr. 303/2004”.
Profesorul Bogdan Glăvan face o socoteală simplă: „După calculele mele, asta înseamnă că nici măcar cineva care are acum 30 de ani și începând de la 1 ianuarie 2024 devine judecător nu va ieși la pensie la 60 de ani. Peste 25 de ani, când va îndeplini condiția de vechime în profesie, va avea 55 de ani. În acest răstimp vârsta de pensionare crește cu 4 luni/an, adică cu 100 de luni, adică cu 8 ani și 4 luni. Deci, va ajunge la 55 și 8 luni. Deci, judecătorul din exemplu se va putea pensiona. Mi se pare aberant ca nici măcar cineva care începe de mâine această profesie să nu primească pensia specială la 60 de ani, nu mai zic 65 de ani, vârsta la care restul muritorilor vor primi mizeria de pensie egală probabil cu o treime din salariul lor. Ce reformă e asta?”.
Bataia de joc continua. Cica 80% din salariul brut si din sporurile luate in ultimii 4 ani. Adica ajung sa-si calculeze la salariu + sporuri d-asta luau pensia si netul peste salariul brut.
De ce nu sunt bazate pe contributivitate si se face discriminarea cu acest procent de 80% din brut si sunt luate in calcul bonusurile? Pentru ca magistratii sunt mai presus de lege. Pentru ca jegul asta de PSDNL prefera sa stoarca 180.000 de IMM corecte cu 2% in plus pe cifra de afaceri ca sa le ia minim 3,2 miliarde euro pe an in plus. Suma este mult mai mare pentru ca am calculat la o cifra de afaceri la pragul de jos 60.000 euro.
Votati in continuare ciuma rosie si viermele de galbeaza care au refacut fostul FSN pe rit nou.
IN romania NU EXISTA DECAT PARTIDUL SI SECURITATEA.
PRIVILEGILE „magistratilor”, ALE „specialilor” VOR CRESTE NECONTENIT.
NUMARUL PRIVILEGIATIILOR VA CRESTE NECONTENIT.
ACEASTA E „POLITICA” PARTIDULUI SI SECURITATII.
LEGI ONEROASE PENTRU VENALI. LEGI DISCRIMINATORII !
SI SCULELE PARTIDULUI SI SECURITATII „aur” SI „sos” NIMIK ?
EXACT !
Au un rol foarte important. Fac valuri ca sa abata atentia de la cele mai mari malversatiuni, ca sa treaca mai neobservate, precum aceasta lege care promite dreptatea peste ani, adica la Pastele cailor.
Dupa alegeri, vor colabora fatis.
Numai un popor bovin accepta sa fie in halul acesta imbobodit de aberatiilile pe care cei de la putere i le livreaza drept reforme.
Dar in tara prostilor, escrocii sunt imparati.
Urmaresc de mult timp aparitiile profesorului Glavan la B1tv. Un om foarte destept, care a ales sa nu se intoarca cu spatele la soarta acestui popor batjocorit de niste escroci.
Iata un om potrivit a fi in conducerea tarii. O idee de candidat pentru un bun presedinte.
Si nu e singurul. Inca mai exista oameni adevarati in Romania, dar nu reusesc sa ia taurul de coarne.
Deci, dragi tovarăși, mai aveți 39 e ani de jefuit liniștiți ! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Restul, dormiți liniștiți ….
Sa arunci cu bani intr-un sistem atit de putred si de corupt cum este justitia romaneasca inseamna sa creezi grave inechitati.
Dupa multi ani am aflat (in sfirsit) ca un judecator din Romania este acuzat de coruptie, nu poate justifica sume imense de bani. Probabil vor mai trece 10 ani pana cind va apare un nou caz.
SI FOARTE PUTIN TIMP PANA VA FI FACUT SCAPAT?