Tot puhoiul de politicieni ai partidelor aflate la putere, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, s-a înghesuit joi lângă Brăila, pentru a încăpea în cadru la inaugurarea podului peste Dunăre construit cu banii Uniunii Europene. Uriașa construcție, a treia din Europa ca mărime, ar fi trebuit inaugurată în decembrie 2021, dar administrația PSD-PNL n-a fost capabilă să rezolve la timp problemele birocratice legate de drumurile de acces, așa că s-a ajuns la o întârziere de 20 de luni. La capătul acestei perioade, premierul Ciolacu a uitat să amintească în discurs despre sutele de milioane venite de la UE, lăudându-i în schimb pe Tudose și Grindeanu și proclamând că podul este o dovadă a „patriotismului economic”.
Podul de la Brăila este cea mai mare investiție de infrastructură care s-a făcut în România după 1989. Pentru construirea sa au fost angajate o firmă italiană și una japoneză, care s-au apucat de treabă la sfârșitul anului 2018.
Constructorii străini au făcut o lucrare inginerească magistrală, pe care au terminat-o chiar înainte de termenul prevăzut în contract, decembrie 2021 (adică în nici 3 ani). Podul are o lungime de 1.974 de metri și o deschidere centrală de 1.120 de metri, devenind al treilea cel mai lung pod suspendat din Europa.
În schimb, după ce firmele Astaldi și IHI Infrastructure au terminat podul, autoritățile române au avut nevoie de încă 20 de luni ca să facă expropierile necesare pe cele două maluri ale Dunării și să tragă drumurile de legătură care să-l conecteze la rețeaua națională de șosele!
Lucrurile au mers atât de greu, încât după primul termen de inaugurare, decembrie 2021, s-a fixat unul nou, decembrie 2022, care a fost de asemenea depășit, apoi s-a crezut că totul va fi gata pe 27 iunie 2023. Nici acea dată n-a fost respectată, așa că s-a ajuns la ceremonia fastuoasă din 6 iulie.
La vorbitor s-au înscris, cu podul în spate, toți cei care n-au făcut, de fapt, absolut nimic pentru această construcție. Mihai Tudose (premier în 2017) a vorbit „ca brăilean”, Marcel Ciolacu – pentru că inaugurarea l-a prins în funcția de premier, Nicolae Ciucă – pentru că e președintele PNL, partid aflat la guvernare, Sorin Grindeanu – ca ministru al Transporturilor, iar Klaus Iohannis – ca președinte al României și staroste al actualei coaliții aflate la putere.
Iohannis și Ciucă au amintit, în discursul lor, că podul s-a făcut cu bani europeni. Ciucă a și mulțumit UE pentru „sprijinul consistent”. Iohannis a insistat din nou că avem acces la fonduri europene și că nu avem voie să ratăm banii din PNRR.
În schimb, premierul Ciolacu a omis să spună că, de fapt, 85% din bani au venit din fonduri UE, fără de care construcția podului de la Brăila ar fi fost imposibilă.
Suma totală cheltuită a fost de 2,5 miliarde lei (500 milioane euro), din care 85% a fost achitată de Comisia Europeană. Ciolacu, în schimb, s-a îmbățoșat cocoșește, proclamând cu iz suveranist că „România transmite Europei un mesaj clar, vrem, știm și mai ales putem să ne construim destinul ca o națiune europeană puternică și demnă”. El a continuat în aceeași notă, pretinzând nici mai mult, nici mai puțin decât că „este un simbol al patriotismului economic”, „un proiect reușit al României”!
sa se scorojasca polistirenul. Arsene a fost la inaugurare?
Arsene ingroasa comunitatea romanilor condamnati penal din Italia pentru ca in Romania are o condamnare cu inchisoarea de vreo 6 anisori. Nu prea putea sa glasuiasca la inaugurarea podului decat prin video-chat.
Noroc cu proiectul lui Drulă, banii aduși de Ginea si gargara lui Ciolancu, altfel niciodată nu aveam pod 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
O NOUA „MANTRA” SCORNITA DE SECURICI: „PATROTIZM ECONOMIC”. IN CONTUTURILE LOR DIN PANAMALE SI OFSHOARE.