Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în şedinta plenului de marţi, emiterea unui aviz negativ privind proiectul de modificare a OUG 7. Magistraţii din plen au decis să ia hotărârea în unanimitate.
Membrii CSM sunt nemultumiți că proiectul anunţat de Tudorel Toader nu prevede abrogarea tuturor punctelor propuse de Ordonanţa 7, cea care a scos lumea justiţiei în stradă, dar şi alte categorii sociale solidare cu magistraţii: actori, poliţişti etc.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a cerut azi la CSM aviz negativ pentru iniţiativa lui Tudorel Toader şi a Guvernului Dăncilă de a cosmetiza Ordonanţa 7. Iată argumentele lui Lazăr:
„Aviz negativ, evident. Ar fi a patra ordonanță de urgență care ar amplifica și mai mult incertitudinea reglementării legilor justiției. Aceasta după ce anul trecut lucrurile au fost clarificate printr-un proces laborios la Parlament, iar legile justiției au dobândit un anume contur. Acum vine Executivul care, prin a patra ordonanță de urgență vrea să ajusteze legile justiției. De ce deranjează pe magistrați această acțiune? Îngrijorarea este determinată de incertitudinea cadrului legal în care lucrăm. Magistrații sunt oameni care reflectează asupra legii, ei vor să știe care le este statutul legal, cum ar trebui să acționeze conform legii. Și iată că ne aflăm acum la a patra ordonanță de urgență care este expresia lipsa cooperării loiale cu autoritatea judecătorească”, a declarat Lazăr la şedinţa de azi a CSM.
Ce va face Tudorel Toader?
Protestele magistraţilor declanşate de apariţia OUG 7 au obligat Guvernul Dăncilă să facă ceva pentru a stopa haosul din sistem. Dar ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că nu renunţă la Ordonanţa care predă practic justiţia în mâinile clanurilor penale, ci a anunţat că renunţă sau modifică doar câteva puncte din OUG 7.
Evident, încercarea de a aburi lumea justiţiei şi opinia publică în general nu i-a putut păcăli pe magistraţi, care au anunţat că vor continua protestele până când OUG 7 va fi retrasă complet.
Ulterior, actorii s-au solidarizat şi ei cu magistraţii şi au protestat în faţa teatrelor unde joacă solicitând anularea Ordonanţei 7.
Decizia de azi a CSM, care dă în UNANIMITATE aviz negativ încercării de cosmetizare a OUG 7 pune şi mai multă presiune pe Guvernul Dăncilă. Dacă nici după decizia de azi a CSM, puterea PSD-ALDE nu va retrage Ordonanţa, va fi ca o declaraţie de război a clanurilor penale împotriva întregii societăţi româneşti.
Cheia este tot la Tudorel Toader. Dacă vrea să-şi păstreze postul de ministru al Justiţiei, va trebui să nu renunţe la OUG 7, aşa cum îi cer Dragnea şi Tăriceanu. Dacă păstrează OUG, devine trădătorul total al sistemului judecătoresc, dar şi al societăţii româneşti active, care înţelege că păstrarea unei astfel de Ordonanţe echivalează cu începutul morţii democraţiei româneşti.
„Secţia lui Tudorel”, cea mai gravă prevedere
Cea mai periculoasă prevedere a OUG 7 este cea care acordă puteri sporite Secţiei Speciale pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţiei (SSIJ), denumită şi „Secţia lui Tudorel”. PSD şi ALDE au decis înfinţarea ei împotriva avertismentelor organismelor europene, care au ştiu de la bun început că o astfel de secţie este un instrument politic în mâna clanurilor penale pentru timorarea magistraţilor şi blocarea luptei anticorupţie. Ultimul semnal de alarmă a venit chiar la finele lunii trecute, pe 28 februarie, din partea Consiliului Europei.
Consiliul Europei a avertizat Guvernul României că merge pe contrasens, luând decizii contrare celor normale. De exemplu, Comisia de la Veneția și GRECO au cerut insistent să nu fie înființată Secția de investigarea a infracțiunilor din justiție (SIIJ), dar Guvernul de la București a făcut exact pe dos. Deatalii, AICI.
Respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, așa cum solicită imperativ Consiliul Europei, presupune, printre altele, și desființarea „Secției lui Tudorel”. Aceasta a arătat încă de la primele sale acțiuni că este o unealtă politică înfiptă în inima Justiției.
Gargamel si cooperarea !? Cum, el, care se viseaza stapanul justitiei, sa coopereze !? Ce e aia separarea puterilor executiva, din care face el parte, si judecatoreasca !?
Conform Constituției României 2004, casta procurorilor nu poate deveni minoritate sau majoritate în casta judecătorilor.
Un procuror are în dezbatere 10 legi Downing Street no 10 în timp ce judecătorul are în față codurile civile penale sau de afaceri şi trebuie on-line să facă proba cunoștințelor sale impecabile.
Un judecător nu va fi niciodată un procuror. Invers e doar dorința lui Adrian Năstase şi a lui Dan Voiculescu, uciși în lege de Pentagon pentru anii de ciumă în care furia unor politicieni conservatori a ajuns la cote alarmante.
Legea e clară: Ars Logica erre vivere.
Jos cu corupția!