Rusia amenință cu atacuri nucleare după așa-zisul atentat cu drone asupra Kremlinului, petrecut în noaptea de 2 spre 3 mai, iar fostul președinte rus Dmitri Medvedev a cerut ca Volodimir Zelenski să fie ucis. Evenimentele par să escaladeze și unii experți se tem că presupusele atacuri cu drone asupra Kremlinului, petrecute între orele 2.00 și 3.30 în noaptea de 2 spre 3 mai, ar putea fi folosite de Putin pentru a escalada un război care devine tot mai greu de câștigat de către ruși.
Volodimir Zelenski a negat atacurile cu drone asupra Kremlinului, dar rușii continuă să acuze Ucraina. Există destule nelămuriri și chiar suspiciuni că ar fi vorba de o înscenare pusă la cale chiar de ruși.
Dmitri Medvedev s-a grăbit să scrie: „După atacul terorist de astăzi, nu mai există alte opțiuni decât eliminarea fizică a lui Zelenski și a cabalei sale. Nu este nevoie nici măcar de semnarea unui act de capitulare necondiționată”.
Rusia a mai încercat o dată să-l elimine pe Zelenski chiar la începutul invaziei, când unități speciale ale armatei ruse și ale FSB, ascunse în diverse locații din Kiev, s-au activat în dimineața zilei de 24 februarie 2022. Obiectivul era lichidarea ori capturarea lui Zelenski, a miniștrilor și a parlamentarilor. Forțele armate ucrainene au luptat cu echipele speciale rusești și cu mercenari Wagner timp de aproape o săptămână, înainte de a reuși să le lichideze din orașul Kiev și împrejurimi.
Două bombe nucleare tactice ar fi ajuns la aeroporturile din Engels și Șaikovka, fiind pregătite pentru montarea pe bombardiere strategice Tupolev TU-22M
Acum, rușii fac caz de presupusul atac cu drone – din imagini se vede că e vorba de două aparate de foarte mici dimensiuni – care ar fi vizat uciderea lui Putin pentru a amenința cu represalii nucleare.
Viaceslav Volodin, purtătorul de cuvânt al Parlamentului Rusiei și unul dintre intimii lui Putin, a părut că cere astfel de atacuri cu arme de distrugere în masă: „Un atac asupra președintelui este un atac asupra Rusiei. Nu pot exista negocieri. Vom cere folosirea armelor capabile să oprească și să distrugă regimul terorist de la Kiev”.
Vladimir Osecikin, fondatorul site-ului de investigații independent rusesc Gulagu.net, a afirmat miercuri seara că una din sursele sale i-a confirmat faptul că două bombe nucleare tactice au fost transportate la baze aeriene și că ar putea fi folosite contra Ucrainei.
Cele două bombe nucleare n-ar fi încă montate pe aparatele de zbor. Osecikin a menționat: „Au fost trimise ordine la bazele aeriene din Engels și Șaikovka să pregătească un număr de TU-22M pentru zbor, ar putea fi efectuate lovituri cu rachete asupra mai multor clădiri administrative din Kiev în timpul nopții. Sursa a mai afirmat că pentru prima dată ar putea fi folosite arme nucleare, cel puțin două «obiecte» se află deja direct pe unul dintre aerodromurile menționate mai sus”.
Există însă foarte multe semne de întrebare asupra acestui ciudat atac. Cele două drone erau prea mici ca să distrugă Kremlinul. Putin nici măcar nu se afla în clădire. Nu se știe cum au pătruns aceste aparate prin toate liniile defensive, centrul Moscovei fiind locul cel mai bine apărat din Rusia. Foști ofițeri ruși spun că bateriile antiaeriene n-au voie să tragă în direcția Kremlinului și se întreabă cum au fost doborâte dronele, în această situație, când se aflau la doar 2-3 metri deasupra acoperișului. O posibilitate ar fi ca acestea să fi explodat singure, ceea ce ridică întrebarea dacă n-a fost doar o înscenare.
Istoricul Simon Sebag Montefiore: „Putin ar putea folosi acest lucru așa cum Stalin a folosit uciderea lui Kirov pentru a justifica repesiunea și escaladarea împotriva Ucrainei“
Cunoscutul istoric britanic Simon Sebag Montefiore (57 de ani), autorul mai multor cărți despre Rusia, inclusiv volumele „Stalin. Curtea țarului roșu“, „Ecaterina cea Mare și Potemkin“, „Sashenka“, „Cerul roșu al amiezii“ și „Romanovii“, bănuiește că Putin a recurs la un vechi truc al tiranilor ruși. Montefiore avertizează: „Nimeni nu știe ce s-a întâmplat. Există mulți posibili vinovați în/dincolo. Putin ar putea folosi acest lucru așa cum Stalin a folosit uciderea lui Kirov pentru a justifica repesiunea și escaladarea împotriva Ucrainei. Dar nu a fost un asasinat real. În plus, Putin locuiește la Novo-Ogaryevo. Dar face ca Rusia să pară slabă…“.
Noone knows what happened.There r many poss culprits int/ext.Putin may use it as Stalin used Kirov’s killing to justify repession & escalate vs Ukraine.But it wasnt a real assassination.Besides Putin lives at Novo-Ogaryevo. But it makes Russia look weak… https://t.co/Qqu0y90NZi
— S Sebag Montefiore (@simonmontefiore) May 3, 2023
Ce ar avea de câștigat, însă, Putin și oamenii săi de pe urma înscenării unui atac asupra Kremlinului? Sunt mai multe câștiguri potențiale.
Pe front lucrurile merg prost, este așteptată o mare contraofensivă ucraineană care nu se știe cum va evolua, existând riscul unei înfrângeri serioase pentru forțele rusești. Un atentat asupra Kremlinului ar putea justifica invocarea doctrinei militare rusești, care prevede că armele nucleare pot fi folosite doar dacă este atacat teritoriul național. Așadar, înfrânți pe câmpul de luptă, rușii ar putea folosi pretextul cu dronele de la Kremlin pentru un contraatac nuclear.
Un alt câștig este crearea unei solidarizări a populației cu liderul aflat în pericol. De crearea acestui sentiment se va ocupa profesionist propaganda de stat, în frunte cu televiziunea publică.
Atacul din centrul Moscovei le va dovedi rușilor că e cazul să se sacrifice și să se implice mai mult în acest război pe care mulți îl privesc încă drept ceva foarte îndepărtat, fără legătură cu ei.
Experții de la Institutul de Studiere a Războiului (ISW) spun mult mai direct că există indicii privind o înscenare.
Mai jos, scurtul comentariu al acestora pe marginea evenimentelor petrecute în noaptea de 2 spre 3 mai, la Kremlin.
ISW: „Reacția imediată, coerentă și coordonată a Kremlinului la incident sugerează că atacul a fost pregătit pe plan intern în așa fel încât efectele politice urmărite să fie mai mari decât rușinea produsă“
NEW: #Russia accused #Ukraine of conducting a drone strike against the #Kremlin on May 3.
Russia likely staged this attack in an attempt to bring the war home to a Russian domestic audience & set conditions for a wider societal mobilization.🧵1/7
Latest: https://t.co/TLr6LL5vq3 pic.twitter.com/MPiWIjk93C
— ISW (@TheStudyofWar) May 3, 2023
„Rusia a acuzat Ucraina că a efectuat un atac cu dronă împotriva Kremlinului pe 3 mai.
Rusia a pus probabil în scenă acest atac în încercarea de a aduce războiul acasă, la publicul intern rus, și de a crea condițiile pentru o mobilizare mai amplă a societății.
Mai mulți indicatori sugerează că lovitura de la Kremlin a fost condusă intern și pus în scenă în mod intenționat.
Autoritățile rusești au luat recent măsuri pentru a crește capacitățile interne de apărare aeriană ale Rusiei, inclusiv în cadrul Moscovei însăși. Imaginile geolocalizate din ianuarie arată că autoritățile rusești au plasat sisteme de apărare aeriană în apropierea Moscovei pentru a crea cercuri de apărare aeriană în jurul orașului.
Prin urmare, este extrem de puțin probabil ca două drone să fi putut penetra mai multe straturi de apărare aeriană și să fi detonat sau să fi fost doborâte chiar deasupra inimii Kremlinului într-un mod care a oferit imagini spectaculoase surprinse frumos de camerele de luat vederi.
Reacția imediată, coerentă și coordonată a Kremlinului la incident sugerează, de asemenea, că atacul a fost pregătit pe plan intern în așa fel încât efectele politice urmărite să fie mai mari decât rușinea produsă.
Prezentarea rapidă și coerentă a unei narațiuni oficiale rusești în jurul atacului sugerează că Rusia a pus în scenă acest incident în imediata apropiere a sărbătorii de 9 mai, Ziua Victoriei, pentru a încadra războiul ca fiind existențial pentru publicul său intern.
Unii bloggeri militari naționaliști ruși au profitat de atacul cu dronă de la Kremlin pentru a cere o escaladare a războiului rusesc, în ciuda faptului că Rusia nu are în prezent capacitatea militară de a face acest lucru“.