Istoricul Armand Goșu, unul dintre cei mai buni experți din România în problemele spațiului ex-sovietic, pune la îndoială anunțul autorităților de la București, cum că rachetele rusești trase vineri n-ar fi trecut prin spațiul aerian al țării. Într-un interviu acordat Spotmedia.ro, Goșu crede că această poziție oficială a fost adoptată ca să nu fie escaladat conflictul cu regimul lui Putin.
În cursul zilei de vineri a avut loc un eveniment care a devenit repede relevant pentru nivelul de încredere al autorităților de la București în ochii românilor. De dimineață, generalul Valerii Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, a anunțat că două rachete rusești Kalibr, trase de pe o navă aflată lângă Crimeea, au survolat spațiile aeriene ale Moldovei și României, înainte de a reintra pe teritoriul Ucrainei. Acesta era un potențial incident serios, pentru că România este țară membră NATO.
Moldova a confirmat incidentul, chemând imediat ambasadorul rus la Chișinău, pentru a da explicații. Bucureștiul, însă, a reacționat surprinzător. După o întârziere de o oră a venit o primă dezmințire în care jurnaliștii erau urecheați, cerându-li-se să se informeze „doar din surse oficiale“ – deși șeful armatei ucrainene era o sursă cât se poate de oficială și serioasă. Apoi a fost emis un comunicat din partea Ministerului Apărării în care se nega faptul că ar fi fost intersectat spațiul aerian al țării noastre.
Însă reacția opiniei publice a fost foarte sceptică – românii s-au dovedit total neîncrezători în faptul că Armata ar fi spus adevărul. Acest lucru relevă nivelul foarte scăzut de credibilitate pe care-l mai au elitele politice ale țării – președinția și Guvernul. Oamenii caută să se informeze din orice altă sursă, numai din cele oficiale de la Cotroceni și Palatul Victoria nu, după nenumăratele dovezi de neseriozitate, neprofesionalism și chiar rea-intenție venite dinspre autorități.
Nici istoricul Armand Goșu nu pare să creadă varianta oficială a Armatei, conform căreia rachetele rusești n-ar fi trecut prin spațiul aerian al României. El a explicat, în interviul pentru Spotmedia.ro, care ar fi rațiunea unei eventuale minciuni din partea autorităților de la București.
Iată mai jos explicațiile lui Armand Goșu.
„În cazul în care ar recunoaște că o rachetă rusească a lovit teritoriul polonez sau că o rachetă a trecut prin spațiul aerian al României, NATO ar trebui să răspundă“
„Acuratețea rachetelor rusești nu este atât de bună. Nu știu dacă e vorba de un atac intenționat al Rusiei care vrea să testeze NATO, nu exclud un astfel de scenariu. Mai interesantă a fost reacția statelor din regiune.
Că și în cazul rachetei care a căzut în Polonia, aliații occidentali ai Ucrainei, dar mai ales SUA, vor face tot posibilul să nu tensioneze relația cu Rusia. În cazul în care ar recunoaște că o rachetă rusească a lovit teritoriul polonez sau că o rachetă a trecut prin spațiul aerian al României, NATO ar trebui să răspundă.
Încercați să vă imaginați o discuție la Bruxelles, la Cartierul General al NATO, la care participă Viktor Orban sau Erdogan. Cum ar arăta? Probabil că destul de urât pentru NATO.
Deci, e mai bine să spunem că racheta nu era rusească sau că a trecut la 35 km de frontiera unui stat aliat, decât să aruncăm în aer mitul «NATO ne apără», pe care nu doar România ci și alte state își bazează securitatea. Dacă minciuna este suficient de credibilă și salvează obrazul NATO, să fie primită!
În această etapă, alianța de la Ramstein nu dorește escaladarea războiului. Nu știm ce se va întâmpla peste câteva luni, însă.
De partea cealaltă, evident că Ucraina are tot interesul să extindă războiul, încercând să împlice țările NATO de partea sa. Poate că va reuși nu peste mult timp. Dar nu în privința României, care pare că se sperie mai tare de o victorie ucraineană, decât de un succes militar al Rusiei. Deci, din grupul de țări occidentale care la nevoie va sprijini militar Ucraina, este puțin probabil să facă parte România. E doar un scenariu, luați-o ca atare.“
Din nefericire guvernantii nostrii au o incredere intre 0 si minus absolut!
In cazul rachetei rusesti este de inteles pozitia noastra si a NATO. Nu s/a dorit interventia pentru a nu atrage alianta in conflict. Este putin probabil ca cele trei AWACS care zboara non stop pe deasupra noastra sa nu fi „vazut” racheta. Asta este patrea serioasa a problemei.
Partea neserioas vine din partea MAPN care anunta ca doua MIG 21 Lancer R aflate in zbor au deviat de la curs doua minute sa urmareasca racheta!! Sint curios cum au ajuns din Dobrogea in nordul tarii in doua minute…
Dl Gosu are dreptate! Guvernantii Romeniei mimeaza sprijinul pentru Ucraina. Este grav! Sub pretextul ca nu facem public ajutorul militar, nu facem nimic!!! Este o mare rusine din partea guvernantilor nostrii!!
Un mic amendament la ipoteza „că această poziție oficială a fost adoptată ca să nu fie escaladat conflictul cu regimul lui Putin.” Mai degraba autoritatile pdsristo-ciuciene au urmarit sa mentina trendul de sustinere a putinismului, care din pacate prinde tot mai mult in randurile romanilor zombificati de „mafia-media”. Uitati cat au „realizat” ciumatii nostrii rosii in 12 luni : nu se mai organizeaza de la inceputul verii trecute proteste la Ambasada statului agresor-terorist (ingropate cu ajutorul lui Bobby Paunescu), Romania nu mai este pomenita in comunicatele de presa vis-a-vis de tarile care sustin Ucraina (de ajutor militar nici nu se pune problema), parlamentari care fac Bruderschaft cu FSB-istii din Bd.Kisseleff, troli si ziaristi de la Sputnik (B. Duca) care promit o represiune crunta contra romanilor care se opun lui Putin cand o sa ajunga armatele sale criminale in Romania (organele lui Bode nu se sesizeaza), prietenul lui Omar Haysam il propune pe propagandistul putinist Ardei Umplut la presedintie si nimeni nu il trage de urechi si multe altele. Daca s-ar fi recunoscut actiunea agresiva a Rusiei impotriva Romaniei atunci tot efortul de a alevia sentimentele anti-ruse ale romanilor ar fi fost subminat. Parca a lucrat in tandem puterea socialisto-soldatesca romaneasca cu rusii in aceste zile : mai intai amenintarile lui Javrov ca distruge Moldova, apoi interviewul provocatorului Kuzmin intr-o publicatie pdsr-ista de provincie in care atentioneaza Romania sa nu supere „Velikaya i Maguchaya Rossya”, apoi racheta (rachetele) aruncate deasupra Moldovei si probabil Romaniei, urmate de penibelele asigurari date de MApN ca „Vse v poriadke! -totul in regula”. Rusii nu ne vor raul cum tot repeta gurile de canal indigene.
Insa asa cum am comentat saptamana trecuta la un articol al dv din 10 Februarie, Rusia a dovedit prin testul rachetelor ca Romania nu va reactiona la o eventuala agresiune rusa in Moldova. Un fapt care poate indica ca Rusia efectueaza o maskirovka la Vuhledar si in alte zone din Donbass pentru o noua ofensiva pe scara larga in zona Marii Negre, noutatea fiind acum un posibil desant intre Cetatea Alba si Delta (litoralul Bugeacului).
Total de acord cu „.. România, care pare că se sperie mai tare de o victorie ucraineană, decât de un succes militar al Rusiei.” Doar asta spunea acum cateva saptamani odiosul autor al apocrifului jurnal al Ciocanitoarei Udrea la o emisiune cu Sarmalutza sau mai stiu eu ce rejeton jurnalistic felixian : „Daca invinge Ucraina ne ia dracu!”
DACA CADE PE SEDIUL A3 sienen SAU „romania” TV ? CE SE FAC FETELE ?
Neclară e și poziția Ministerului Sportului privind Olimpiada de la Paris și Zelenski. Imaginea României.