joi, noiembrie 21, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaMarea miză a bătăliei de la Soledar. Rolul crucial al minelor de...

Marea miză a bătăliei de la Soledar. Rolul crucial al minelor de sare pentru soarta războiului și a regiunii Donețk

-

De ce e o încleștare militară atât de mare în Soledar, micuțul oraș situat la 10 kilometri nord de orașul distrus Bahmut? De ce aruncă rușii valuri-valuri de soldați, chair dacă sunt mitraliați pe capete? Și de ce își apără ucrainenii cu atâta îndârjire o localitate de dimensiuni, totuși, reduse? Care e miza acestei bătălii atât de sângeroase? Răspunsurile sunt date de o analiză COPE, citată de Rador.

Capturarea orașului Soledar este obiectivul declarat al trupelor ruse, care între timp au anunțat că l-au cucerit deja. Ucrainenii neagă însă cu fermitate.

După câteva zile de lupte violente, Grupul de mercenari Wagner susține că deține controlul asupra orașului Soledar, dar Kievul neagă acest lucru, iar Moscova îndeamnă la prudență și deocamdată nu consideră zona controlată oficial.

Orașul Soledar este acum principala țintă a trupelor ruse. Pentru a înțelege importanța strategică a acestuia, trebuie să ne întoarcem cu câțiva ani înapoi, la invazia rusă din 2014 în regiunea Donbass, regiune căreia îi aparțin Soledar și vecinul său Bahmut.

- Advertisement -

Deși Rusia și-a revendicat controlul asupra autoproclamatei Republici Populare Donețk, orașele Bahmut și Soledar au rezistat până acum.

Când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022, această zonă a fost din nou una dintre țintele principale, iar Bahmut și mai ales Soledar sunt considerate cheia pentru obținerea controlului total asupra Donbass-ului.

200 de kilometri de tuneluri, la 300 de metri sub pământ

Micul oraș Soledar, cu puțin peste 10.000 de locuitori, este caracterizat de mina de sare Artiomsol. Un întreg oraș subteran, o enclavă prețioasă datând din secolul al XIX-lea și care în timpul războiului a devenit o fortăreață strategică. Cu toate acestea, înainte de începerea conflictului, rolul său era destul de diferit.

- Advertisement -

Acest labirint de galerii și pasaje, cu peste 200 de kilometri de tuneluri la o adâncime de 300 de metri, a fost vizitat de o mulțime de turiști. În interior există un teren de fotbal, o sală de concerte și există chiar loc, printre tavanele sale înalte de până la 30 de metri, pentru o biserică.

În ultimele zile, forțele ruse au făcut destule progrese în zonă. Rusia este conștientă de faptul că minele reprezintă un loc practic inexpugnabil, ferit de rachete și drone și lipsit de radare prin satelit.

Este refugiul perfect, capabil să ofere adăpost pentru mii de soldați și civili, dar și să depoziteze arme. Prin urmare, pierderea acestei poziții ar fi ruinătoare pentru Ucraina.

HARTA: Zona strategică Bahmut – Soledar

Șeful companiei paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat marți că unitățile sale au preluat minele Soledar, de unde a publicat o imagine împreună cu unitatea sa.

Totuși, purtătorul de cuvânt al Comandamentului estic al forțelor ucrainene, Serhii Șerevati, a insistat că „nu este adevărat că a căzut” complet, iar Departamentul de Comunicații Strategice al Forțelor Armate a pus sub semnul întrebării autenticitatea fotografiei.

„Se pare că locația pe care o arată nu corespunde realității și că nu sunt cu adevărat salinele Soledar cele care apar în imagini”, a comunicat Șerevati. El a remarcat că, prin aceste informații, Moscova ar putea încerca să justifice „pierderile mari în rândul mobilizaților săi”.

În acest sens, forțele ucrainene au lansat câteva fotografii în care arată minele de sare fără nicio prezență a armatei ruse.

„Se pare că nu este adevărat și că nu sunt în minele din Soledar, oraș care a fost și va fi întotdeauna ucrainean”, a indicat Armata lui Zelenski.

Dacă trupele lui Putin preiau în cele din urmă Soledar, ar fi la un pas de a cuceri Bahmut și, odată cu el, de cheile de intrare ale regiunii Donețk. Ceva după care tânjește de mult și care ar putea schimba cursul războiului, scrie COPE, citat de Rador.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Emilia Șercan despre cererea UBB ca „doctor Bode” să-și corecteze teza de doctorat plagiată: „O greșeală mare. Universitatea ar trebui să-l dea în judecată și să ceară retragerea titlului”

* Omul PSD, Mitulețu Buică, a demisionat de la conducerea Autorității Electorale Permanente după ce a fost prins că și-a angajat cumnata în instituție

* VIDEO. Nicușor Dan anunță că a reușit să stingă datoriile Capitalei lăsate de administrația Firea-PSD: „Bucureștiul a trecut pe lângă faliment. Au fost 3 miliarde de lei datorii curente. De acum încep investițiile”

* După ce și-a bătut soția, deputatul Dumitru Focșa (AUR) spune că pactul contra violenței domestice la nivel european este „presărat cu idei radicale, din spectrul ideologiei de gen”!

Propaganda pro-Putin și cea pro-AUR l-au lăsat pe Robert Turcescu fără emisiune la B1 TV

Bobby Păunescu, co-patron la B1 TV, executat silit de fostul fotbalist Ciprian Marica. Fiul lui George Constantin Păunescu se afișează ca „investitor” la un proiect imobiliar „de miliarde” la Cluj

Revolta unui profesor universitar: „Un general de vârsta mea s-a pensionat cu 30.000 de lei pe lună. Era obosit sărmanul. Eu mai am de așteptat vreo 20 de ani. Pensia mea va fi de 6-7 ori mai mică“

* VIDEO. Cele mai rușinoase imagini din viața unui dictator: Putin, singur în biserică la slujba de Crăciun. În sutană erau preoți sau FSB-iști?

* A căzut primul cap din Mafia TVR Sport. Oprean, bișnițarul de bilete, și-a dat demisia ca să scape de cercetarea disciplinară, dar nu poate scăpa de ancheta penală. Panică printre complicii săi: oare îi va „turna”?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -