vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsPonta îl laudă pe Iohannis pentru salvarea infractorilor: "A reușit ce n-am...

Ponta îl laudă pe Iohannis pentru salvarea infractorilor: „A reușit ce n-am reușit nici eu cu Crin de «marțea neagră», nici Dragnea cu OUG 13”

-

Amnistia mascată a mii de infractori, dată marți de Înalta Curte de Casație și Justiție, a făcut ca fostul premier Victor Ponta să se încline în fața președintelui Klaus Iohannis, pe care l-a lăudat în emisiunea lui Robert Turcescu, de la postul B1 TV. Fostul lider PSD a calificat decizia ICCJ de marți drept „o reușită” a lui Iohannis, care a făcut ceea ce nu reușiseră nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu, nici Liviu Dragnea.

Victor Ponta a recunoscut că actualul președinte al României a reușit să-i depășească în abilitate pe el și pe ceilalți foști lideri ai PNL și PSD, manevrând astfel încât să scape infractorii fără ca societatea civilă și Europa să se mai opună: „Iohannis a reușit ce n-am reușit nici eu cu Crin de «marțea neagră», nici Dragnea cu OUG13. Practic, cine nu a fost condamnat după 2014, a scăpat. E corect, până la urmă. Să nu credeți că îmi pare rău. Dar ne amuzăm acum”. Totuși, Ponta a recunoscut: „Eu cred că scapă și mulți nevinovați, dar și mulți vinovați”.

Metamorfoza: cum a ajuns „premierul de la Grivco” un simbol al luptei cu sistemul

Klaus Iohannis a fost inițial, în 2009, candidatul USL (alianța PSD-PNL făcută de Dan Voiculescu) la funcția de premier al României. Pe atunci, Iohannis era primarul Sibiului, iar posturile de televiziune ale oligarhilor îl lăudau de dimineața până seara. Fostul președinte Traian Băsescu i-a lipit eticheta „premierul de la Grivco” – aluzie la faptul că în sediul companiei lui Dan Voiculescu se fac și desfac alianțele cu PSD, se fac listele cu parlamentarii acestui partid și jocurile de culise din politica românească.

Mircea Geoană a pierdut însă alegerile prezidențiale din 2009, iar Iohannis a intrat în adormire următorii ani. A reapărut la rampă înaintea alegerilor prezidențiale din 2014, reinventat ca mare luptător pentru democrație și speranță a României civilizate în fața PSD, a corupției și a tendințelor autoritariste din țară. Crin Antonescu s-a retras brusc de la șefia PNL, iar Iohannis a fost instalat în loc, deși nu fusese membru de partid și nu era cunoscut de liberali.

- Advertisement -

Din postura de simbol al luptei cu sistemul, proaspătul șef al PNL a devenit președintele României printr-o mobilizare exemplară a electoratului de dreapta, căruia i-a promis ferm că va fi un garant al democrației, că va iniția reforma învățământului și va apăra justiția

„Ne-a păcălit pe toți”, avea să constate amar, luna trecută, filosoful Gabriel Liiceanu, privind retrospectiv acele momente.

Anturajul dubios, intervenția pentru Dan Voiculescu, mascarada „România Educată”, înțelegerile pe sub masă cu PSD

Iohannis a dat apoi multe semne că în spatele vorbelor nu se afla nimic. În primăvara lui 2015, la nici un an după alegeri, a intervenit brutal și stupefiant în favoarea oligarhului Dan Voiculescu, pe care Fiscul încerca să-l execute silit în contul prejudiciului de 60 de milioane de euro adus statului român în dosarul ICA.

- Advertisement -

S-a înconjurat de personaje dubioase sau de-a dreptul sulfuroase, precum șeful consilierilor, Dan Mihalache, vechi FSN-ist expediat în sinecuri grase după ce a comis mai multe gafe.

Despre consilierul prezidențial Andrei Muraru, politologul Vladimir Tismăneanu spunea că este „onctuos” și că „a fost creat, inventat, născocit de infractorul Relu Fenechiu”.

De curând, Klaus Iohannis tocmai a pus-o ca ministru al Educației pe Ligia Deca, o consilieră cu trecut de activist, care are post la SNSPA deși nu predă acolo și al cărei soț a câștigat în pandemie 10.000 lei/lună de la o firmă a unui prieten al lui Iohannis abonată la contracte cu statul.

Un alt amic de-ai săi, afaceristul Michael Schmidt, tocmai a câștigat o licitație cu dedicație prin care vinde Poliției 600 de BMW-uri la suprapreț.

Iohannis n-a speculat niciunul din numeroasele momente de slăbiciune ale sistemului oligarhic, evitând să-i dea lovituri decisive. În schimb, a devenit celebru prin expresia: „Am decis să mai dau o șansă PSD”.

N-a apărat-o pe Laura Codruța Kovesi, ba mai mult, i-a cerut demisia din fruntea DNA, apoi, la refuzul acesteia, i-a semnat revocarea.

Programul „România Educată” este, după 7 ani, un fiasco incredibil. Reforma promisă a învățământului s-a transformat într-o antireformă violentă, în care plagiatori și activiști de partid, ajunși miniștri sau prlamentari, modifică legile ca să discrimineze furtul intelectual. În 2022, România a ajuns să aibă doar două librării la 100.000 de locuitori și o piață de carte de trei ori mai mică decât cea a Ungariei, deși are o populație de două ori mai mare.

Interceptări dintr-un dosar de corupție al lui Sebastian Ghiță relevau recent că, înaintea alegerilor din 2016, s-a discutat refacerea USL. PSD și PNL au convenit, aparent cu acordul lui Iohannis (fără de care nu mișcă nimic la liberali), o mare coaliție care să conducă liniștită România până în 2020.

Planul s-a amânat 4 ani, deoarece PNL a luat un scor catastrofal în alegerile parlamentare de atunci, iar Dragnea a stricat înțelegerea, considerând că PSD poate conduce singur alături de partidul-balama ALDE, al lui Tăriceanu, și de UDMR. De aici războiul Iohannis – Dragnea din perioada 2017-2019, când șeful statului s-a folosit de protestele reale ale oamenilor sătui de corupție pentru a-și învinge rivalul.

Înțelegerea cu PSD în campania pentru prezidențiale din 2019 și readucerea la putere a „ciumei roșii”

După ce a rămas singur la putere, odată cu condamnarea lui Dragnea, Iohannis a favorizat din nou PSD înaintea alegerilor prezidențiale din 2019, pentru a scoate din cursă candidatul USR. Despre Dan Barna au apărut acuzații grave cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor din turul I – candidatul USR era în cărți pentru a intra în turul 2, în locul Vioricăi Dăncilă. S-a redeschis și o anchetă care-l viza pe Barna. Totul s-a încheiat cu clasare un an mai târziu – nu existau fapte de corupție –, dar la momentul respectiv acuzațiile și-au făcut efectul, demobilizând o parte a electoratului USR.

După 2019, reales ca președinte al României, Iohannis a sprijinit PNL să câștige alegerile parlamentare din decembrie 2020, dar a eșuat. Silit de promisiunile electorale, cum că va lupta până la capăt cu PSD, președintele a acceptat cu noduri o coaliție temporară cu USR. Și-a debarcat partenerii de guvernare 8 luni mai târziu, pentru a bloca reformele pe care aceștia le inițiaseră, și a readus la putere PSD-ul disperat să pună mâna pe miliardele din PNRR. Coaliția PSD-PNL funcționează și în acest moment cu sprijinul trusturilor de presă ale oligarhilor, care sunt finanțate cu milioane de euro de la buget.

Reforma justiției a rămas literă moartă, ba mai mult, s-au înregistrat regrese majore chiar și comparativ cu perioada Dragnea. Iohannis a întărit controlul politic asupra magistraților, iar în cursul zilei de marți s-a produs mult-așteptata amnistie a infractorilor, pe care mafia gulerelor albe din România o aștepta cu nerăbdare de mulți ani.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Regimul Iohannis-PSD „duduie”: mii de infractori scapă de dosarele penale în urma unei „amnistii” mascate, dată de Înalta Curte

* Avertisment apocaliptic: „România intră în incapacitate de plată în perioada următoare dacă Ministerul Finanțelor, condus de PSD, va face împrumuturi cu 10% dobândă! Luni ne-am împrumutat la 9,7%!”

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

De ce geme Armata română, membră NATO, de ofițeri rusofili care-l aplaudă pe Putin. „Toți sunt antiamericani convinși, din motive ideologice. Pentru ei, America e Imperiul Răului”

5 COMENTARII

  1. Ca presedintele Iohannis pune deasupra oricaror datorii nobile interesele lui egoiste, este clar.
    Dar nu s-a demonstrat ca decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost influentata de el. Doar soparla strecurata de Ponta, nu e argument, .
    Principalul vinovat pentru aceasta amnistiie este ICCJ. Sunt inalti magistrati (cel putin teoretic). Nu au voie sa se lase influentati, nu aveau voie sa ia o hotarare cu asemenea consecinte.
    ICCJ nu are nici o scuza.

  2. In ce priveste Ponta, la tupeu si in vicleniie nu il intrece nimeni.
    Stiindu-se cu multe pagube aduse Romaniei la activ, are tupeul sa iasa in fatza, sa discute atat de lejer sespre ticalosia de a influenta Justiitia in favoarea infractorilor. Ca si cum ar fi firesc, fiindca au facut-o toti.
    Poate ca au facut-o si altii, dar tot ticalosie ramane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -