Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunţat, vineri, că suspendă activitatea cu publicul până pe 27 februarie, când se întrunesc toate adunările generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public.
„La data de 22 februarie 2019, Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, întrunită în baza Hotărârii nr. 95 din 20.02.2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a decis, cu unanimitatea celor prezenţi, însuşirea în integralitate şi susţinerea considerentelor hotărârii menţionate, apreciindu-se că modificările intempestive aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi, au un impact major asupra capacităţii Ministerului Public, în ansamblul său, de a-şi aduce la îndeplinire îndatoririle constituţionale”, arată Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, într-un comunicat de presă remis vineri MEDIAFAX.
Revoluţie în justiţie
Mai multe instanţe şi Parchete din marile oraşe au reacţionat azi similar sau magistraţii lor au protestat ori urmează să protesteze public. La acest moment, este în desfăşurare manifestaţia procurori din Timișoara. Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitesti a decis suspendarea activității timp de o săptămâna. La fel a reacţionat şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Brasov.
Adunarea generală a Tribunalului Cluj a decis, vineri dimineață, să protesteze timp de jumătate de oră, a anunțat judecătorul Cristi Danileț. De asemenea, Tribunalul Cluj a mai decis și suspendarea activității începând de luni, timp de o săptămână, și începerea procedurii de revocare a membrilor CSM!
Proteste sunt prevăzute la această oră şi la Oradea, din partea judecătorilor și procurorilor, care s-au strâns în faţa Palatului de Justiție (surse judiciare). De asemenea, la Sibiu, şi la Constanţa.
Caz unic: Adunarea Generală a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a decis să își suspende activitatea timp de trei zile. Decizia a fost luată cu o majoritate covârșitoare (o singură abținere) și a fost confirmată de prim-procurorul parchetului, Viorel Teliceanu (36 de ani).
Apel fără precedent al magistraţilor
Forumul Judecătorilor din România a declanşat o acţiune de amploare în toate instanţele din ţară pentru a aproba o listă de măsuri salutare pentru salvarea justiţiei independente şi a democraţiei.
La loc de cinste figurează solicitarea privind menţinerea Raportului MCV (pe care l-au aruncat la coş Dragnea, Tăriceanu, Tudorel Toader&co.), dar şi măsuri spectaculoase cum ar fi fi blocarea imediată a Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SSIJ), condusă de facto de Adina Florea, măciuca clanurilor penale împotriva magistraţilor oneşti şi a oricărui opozant al puterii actuale.
De asemenea, magistraţii cer suspendarea imediată a aplicării oricăror modificări la legislaţia penală prin ordonanţe precum cea de marţea neagră trecută şi oprirea atacului politic la adresa independenţei justiţiei. Iată cum sună exact punctele 3 şi 4 din apelul magistraţilor:
- Luarea de măsuri pozitive de natură legislativă sau administrativă în scopul suspendării imediate a punerii în aplicare a dispozițiilor din legile justiției și ordonanţele de urgenţă subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO, revizuirea acestor acte normative, după o reală consultare a sistemului judiciar, ţinând seama de aspectele învederate de entităţile menţionate.
- Adoptarea de măsuri de natura celor menţionate anterior în scopul suspendării activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie până la pronunţarea Preşedintelui Curţii de Justiţie a Uniunii Europene asupra măsurilor provizorii solicitate în cauza C-127/19, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi revenirea provizorie la competenţa partajată a structurilor de parchet în funcţie de obiectul infracţiunilor (DNA în ceea ce priveşte corupţia, DIICOT în ceea ce priveşte crima organizată, parchetele nespecializate în ceea ce priveşte infracţiunile de drept comun etc.), astfel încât să se respecte sistemul limitărilor şi al echilibrelor („checks and balances”), specific oricărui stat democratic.
Justitia are o mare, uriasa, vina in tot ce s-a intamplat, pentru ca a facut jocul mafiei.Macar de ar face revolutie.M-as mira! Sigur ca sper sa iasa ceva bun din aceste proteste in justitie, dar numai o greva generala in tara poate duce la schimbari radicale prin inlaturarea PSD de la guvernare!