Acasă Justiție VIDEO. Opţiunea NUCLEARĂ împotriva României! Şefa delegaţiei UE la Bucureşti avertizează în...

VIDEO. Opţiunea NUCLEARĂ împotriva României! Şefa delegaţiei UE la Bucureşti avertizează în premieră PSD-ALDE

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, Angela Cristea, afirmă că Bruxelles-ul are o serie de instrumente de intervenție pentru a răspunde încălcării principiilor statului de drept în România.

”Vom folosi cu mare atenție instrumentele pe care le avem la dispoziție… Există procedura de infringement, există opțiunea nucleară, dar sperăm să nu ajungem acolo”, a afirmat în premieră Angela Cristea, cu referire la eventualele încălcări ale principiilor statului de drept de către autoritățile de la București.

Ce este „opţiunea nucleară”

Articolul 7 din Tratatul UE, denumit şi „opţiunea nucleară” este procedura cea mai radicală de sancţiuni împotriva unui stat membru. Ea înseamnă practic excluderea de facto a statului respectiv din UE, chiar dacă formal el poate rămâne în Uniune.

Calificat adesea drept „armă nucleară” instituţională, Articolul  7 poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism prezidat în acest moment chiar de România, aflată la şefia rotativă!

Prin comparaţie, procedurile de infringement pe care le poate lansa Comisia Europeană împotriva unor ţări care încalcă normele UE, mult mai obişnuite, acestea nu pot duce în ultima instanţă decât la sancţiuni financiare împotriva unei ţări.

„Suntem foarte îngrijorați”

”Încercăm să ne uităm mai mult la fapte și mai puțin la vorbe, asta este foarte important, dar suntem foarte îngrijorați”, a mai spus şefa Delegaţiei UE la Bucureşti, în interviul de la Radio France International România, la emisiunea „Dialog European”.

”Mă așteptam să apară aceste proteste ale magistraților, pentru că aceste ordonanțe se emit peste noapte, fără consultări publice cu părțile implicate, iar magistrații simt că independența le este amenințată”, a mai declarat Angela Cristea.

Cu privire la nou înființata Secție specială de investigare a magistraților, Cristea spune că apariția acestei structuri, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția,  ridică mari semne de întrebare, iar ”primele sale acțiuni nu sunt de natură să ne liniștească”.

Referitor la ultimele acuzații venite dinspre partidele puterii, potrivit cărora rapoartele MCV ar folosi date ”măsluite”, Angela Cristea a subliniat că toate datele provin din surse publice, marea lor majoritate de la instituțiile statului român. ”Restul e manipulare… Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns”, a adăugat ea.

CITIŢI ŞI:

Val de proteste în Justiţie. Tribunalul Bucureşti trage şi el obloanele. Au început manifestaţii la Timişoara, Sibiu, Constanţa, Oradea

Mobilizare TOTALĂ a magistraţilor. STOP atacului politic asupra justiţiei, jos Adina Florea şi secţia penală anti-justiţie!

Justiţia face IMPLOZIE. Parchetul Constanţa trage obloanele, Clujul intră în grevă, magistraţii se revoltă în toată ţara!

 

loading...

2 COMENTARII

  1. Ne puteți da mai multe detalii despre doamna Angela CRISTEA care este extrem de “ îngrijorată” de statul de drept. Dumneai nu realizează ca statul de drept a fost făcut țăndări de Monica MACOVEI cea mai anti-Românca cunoscuta in Romania oe vremea când era ministru al justiției! Cum a ajuns in aceasta postura voi care sunteți Ziariști profesioniști , o fosta procuroare care s-a comportat ca un Gauleiter înainte de 1989! Duduia asta a nenorocit justiția in România!!!!!! Este o Rușine naționala aceasta femeie care sta încă in Parlamentul European pe bani grei EURO a contribuabililor romani!!!!!!!!! Jalnic ce se întâmpla !Vom ajunge sa redevenim o societate normala in RONANIA anului 2019?, slabe speranțe !!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările