„Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare ultimele evoluţii din România referitoare la îngrijorările privind situaţia statului de drept din România”, se arată în preambulul comunicatului forului european.
Comisia Europeană acuză Guvernul PSD-ALDE că a adoptat modificări în regim de urgenţă fără să se consulte cu asociaţiile profesionale din domeniul justiţiei. „Aceste modificări par să fie în contradicţie cu recomandările Comisiei Europene prevăzute în Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) susţinut de toate statele membre UE. Prin urmare, Comisia va solicita explicații din partea guvernului român cu privire la ultimele modificări.”, mai anunţă comunicatul instituţiei-cheie de la Bruxelles, care adaugă:
- Doresc să vă reamintesc că raportul nostru din noiembrie îndeamnă România să <<implementeze un sistem solid și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, pe baza sprijinului Comisiei de la Veneția>>. De asemenea, solicită <<revizuirea legilor justiției, ținând pe deplin seama de recomandările din cadrul MCV și emise de Comisia de la Veneția și GRECO>>. Cele mai recente modificări o iau pe o altă cale.
- Așa cum am mai spus, România trebuie să pună urgent procesul de reformă pe cursul bun. Aceasta înseamnă a merge înainte, nu înapoi și abținerea de la orice măsuri care inversează progresul realizat în ultimii ani”
Parchetele, spate în spate cu Lazăr anti-ordonanţă
Ieri, mai multe asociaţii de magistraţi şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, au reacţionat vehement împotriva ordonanţei care blochează justiţia la vârf şi lasă alegerea şefilor de Parchete exclusiv la mâna ministrului Justiţiei şi a PSD-ALDE.
”Singura urgență în acest sens ar putea fi constituită de intenția de a influența proceduri disciplinare în curs sau care urmează să fie exercitate, argument care nu poate fi acceptat. În același sens, nu există nicio urgență referitoare la schimbarea modului de organizare a parchetelor”, se arată într-un comunicat al DNA.
Sesizarea Curţii de Justiţie a UE
USR a decis azi să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în privinţa atacului la democraţie prin ordonanţe pus la cale de Guvernul PSD-ALDE. Guvernul a hotărât ieri să schimbe din nou legile justiţiei, care abia ce fuseseră schimbate. A ales din nou calea ordonanţei de urgenţă, pentru a garanta că şefii de Parchete vor fi aleşi pe gustul PSD şi ALDE.
De asemenea, a reuşit să blocheze activitatea DNA şi a DIICOT la vârf, prin limitarea delegării procurorilor-şefi la 45 de zile.
Secţia specială pentru investigarea magistraţilor (înfiinţată recent în Parchetul General pentru procurori-marionetă gen Adina Florea – foto stânga sau judecători legaţi de clanuri penale, gen şefa CSM, Lia Savonea – foto dreapta) devine stat în stat şi poate continua cu atacuri directe împotriva magistraţilor indepedenţi (vezi cazul Kovesi) la comanda inculpaţilor sau infractorilor (Ghiţă, Dragnea, Tăriceanu)