joi, noiembrie 21, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaRusia e și în spatele căderii Guvernului Draghi din Italia, după ce...

Rusia e și în spatele căderii Guvernului Draghi din Italia, după ce a dărâmat Guvernul pro-european de la Sofia! Diplomați ruși și lideri ai partidului populist „5 Stele” au discutat despre crearea unei crize politice

-

Sunt semne tot mai clare că Rusia stă și în spatele căderii Guvernului Draghi în Italia, după ce luna trecută a reușit să dărâme și cabinetul pro-european din Bulgaria. Presa italiană scrie că Matteo Salvini, liderul partidului Liga Nord, a avut contacte cu ambasada Rusiei prin intermediul anturajului său, înainte să izbucnească la Roma criza politică soldată cu căderea Guvernului de coaliție. Moscova pare să fi folosit în Italia exact rețeta din Bulgaria, găsind veriga slabă într-un Executiv compus din mai multe partide pentru a submina din interior un membru al UE.

Cotidianul „La Stampa”, de centru-dreapta, scrie joi: „Umbre rusești peste criză”, referindu-se la căderea Guvernului de coaliție condus de Mario Draghi, care a deschis larg ușile alegerilor anticipate și unei perioade de pronunțată instabilitate și incertitudine pe scena politică italiană. „La Stampa” publică un document primit de la serviciile de informații italiene și care arată că un diplomat rus din Italia a avut la sfârșitul lunii mai contacte, la Roma, cu un colaborator apropiat al liderului populist Matteo Salvini, conducătorul formațiunii Liga Nord.

Antonio Capuano, consilierul lui Salvini, s-a întâlnit cu Oleg Kostiukov, acreditat ca diplomat rus la Roma, nimeni altul decât fiul șefului GRU (serviciul de spionaj al Armatei ruse), Igor Kostiukov!

Cei doi au discutat, conform serviciilor de informații din peninsulă, situația politică din țară și internațională. „La Stampa” scrie: „Diplomatul, lăsând să transpară posibilul inters al Rusiei de a destabiliza echilibrele Guvernului italian prin această operațiune, ar fi întrebat dacă miniștrii Ligii intenționează să demisioneze din Guvernul Draghi”.

- Advertisement -

Pe 14 iulie, parlamentarii a trei formațiuni de dreapta și extremă dreapta – Liga Nord, Forza Italia și Mișcarea 5 Stele – au refuzat să se prezinte în Parlament la un vot de încredere pentru Guvernul Draghi. Nu s-a obținut numărul necesar de voturi și Guvernul a fost demis, ceea ce înseamnă alegeri anticipate peste două luni. Acum, există deja mari temeri că Rusia se va implica activ, cu campanii masive de manipulare și dezinformare în online, pentru a favoriza partidele anti-UE și pro-ruse.

Întâlnirea dintre politicianul italian și diplomatul rus, de la sfârșitul lunii mai, poate fi pusă în contextul acuzațiilor existente, în acea perioadă, că Matteo Salvini are contacte cu Ambasada Rusiei, ducând o politică externă proprie, paralelă cu cea a statului italian și a Uniunii Europene.

Ambasada Rusiei le-a aranjat lui Salvini și altor lideri ai partidului său o călătorie la Moscova pe 29 mai, dar până la urmă planul a eșuat.

- Advertisement -

După apariția documentului, politicieni italieni i-au cerut explicații lui Salvini pentru contactele cu rușii. Ministrul de Externe al Guvernului demis, Luigi Di Maio, spune acum că am asistat la „o tentativă a rușilor de a-i face pe miniștrii Ligii să demisioneze din Guvernul Draghi“. Enrico Letta, liderul Partidului Democrat, de stânga, s-a întrebat public: „Vrem să știm dacă Putin a dărâmat Guvernul Draghi”.

Matteo Salvini a încercat să bagatelizeze acuzațiile, spunând că „o stângă divizată și disperată își pierde vremea căutând fasciști, ruși și rasiști care nu există”. El a dat asigurări că „suntem alături de Occident și democrație”.

 

2 COMENTARII

  1. De parcă ar fi o noutate. Ingerinţa Rusiei în afacerile interne ale altor state este, deja, emblematică, ea bazându-se pe vulnerabilitatea unor indivizi corupţi din varii partide aflate la guvernare. Chiar dacă termenul de „coloană a V-a” este destul de perimat, nu pot să nu remarc stratagemele la care recurge FR pentru a destabiliza structura democratică a statelor UE. Dacă ne uităm şi prin ograda noastră, putem observa că, spre deosebire de alte ţări, insinuarea rusească este aproape la vedere ceea ce, în opinia mea, este foarte trist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -