Europa trebuie să înceapă imediat să se pregătească de iarnă, când Rusia va opri complet livrările de gaz, a avertizat șeful Agenției Internaționale pentru Energie, turcul Fatih Birol, într-un interviu acordat Financial Times. Acest moment va veni negreșit, Putin făcând primele mișcări încă de pe acum.
Una din măsurile pe care le pot lua guvernele este menținerea în funcțiune a centralelor nucleare îmbătrânite, aproape de momentul închiderii.
Decizia Rusiei de a întrerupe săptămâna trecută livrările de gaze către țările europene ar putea anunța noi reduceri, deoarece Moscova speră să obțină o „pârghie” într-un război cu Ucraina, a avertizat Fatih Birol. Prin acțiunile de acum, Putin pregătește terenul pentru la iarnă. El împiedică guvernele țărilor din Europa să-și facă stocuri de gaz. În acest moment, rezervoarele statelor membre ale Uniunii Europene sunt pline, în medie, în proporție de circa 50%.
„Europa trebuie să fie pregătită pentru ca gazul rusesc să fie complet oprit. Cred că reducerile au ca scop să împiedice umplerea depozitelor din Europa și să crească influența Rusiei în lunile de iarnă”, avertizează Birol, care crede că tăierea gazului de către regimul Putin va duce la raționalizarea acestora pe continent.
Invazia Ucrainei a scos la iveală eroarea strategică majoră a țărilor europene care au acceptat, în ultimele decenii, să devină dependente de gazul rusesc deși se știa că la Moscova s-a instaurat un regim criminal la propriu, care-și ucide deopotrivă propriii cetățeni, dar și pe cei ai altor state. Lideri precum Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, au fost convinși că relația economică reciproc avantajoasă este cea mai bună garanție că Rusia nu va recurge niciodată la gesturi necugetate.
Totuși, nebunia criminală a lui Putin a fost subestimată de toată lumea și acum Europa este într-o situație foarte complicată.
Din cauza legii off-shore adoptată de PSD în regimul Dragnea, România a rămas dependentă și azi de importurile de gaze din Rusia. „Omul Gazprom” care a contribuit la această situație a fost promovat de actuala coaliție la ANRE
Pe de o parte, Uniunea Europeană susține Ucraina și încearcă să reducă la minimum relațiile economice cu Rusia, pentru a tăia încasările Moscovei. S-a renunțat la cărbune, iar importul de petrol se va reduce în câteva luni până la 90%. Cu gazul e mult mai complicat, deoarece Rusia furniza în februarie 40% din necesarul de gaze al Europei.
În acest moment, continentul a redus la jumătate cantitatea de gaze, dar înlocuirea ei din alte surse, după decenii în care acest lucru a fost neglijat, e foarte complicată.
România putea fi acum în postura privilegiată de a nu mai importa deloc gaze rusești și chiar de a fi în stare să exporte. Însă în 2017, în timpul guvernării PSD a regimului Dragnea, s-a adoptat o lege off-shore care a blocat exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Iulian Iancu, deputatul PSD care a susținut respectivele inițiative legislative și care a fost acuzat direct că este “omul Gazprom”, a fost numit chiar miercuri, de actuala coaliție PSD-PNL, în Comitetul de Reglementare al ANRE, funcție-cheie în sectorul pieței de energie.
Din cauza inițiativelor PSD din perioada 2017, România importă din Rusia în momentul de față aproximativ 28% din necesarul cantității de gaz natural.