vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaCum a ajuns Rusia să aibă zeci de mii de soldați doar...

Cum a ajuns Rusia să aibă zeci de mii de soldați doar pe hârtie, declarați fictiv de ofițeri ca să fure fondurile, iar recruții să fie puși să se prostitueze

-

Incredibila diferență dintre puterea militară „pe hârtie” și cea reală a Rusiei, constatată la invazia Ucrainei, izvorăște din însăși structura decisiv viciată a statului și a societății din această țară, care nici măcar nu are legătură neapărat cu regimul Putin, ci are rădăcini mult mai adânci, care merg înapoi cu secolele. Aceasta este concluzia care se desprinde din vasta analiză întreprinsă de scriitorul și istoricul Chris Owen a cauzelor care au dus la înfrângerile aparent inexplicabile înregistrate de „a doua putere militară a lumii” în ultimele luni.

Exemplele oferite sunt cutremurătoare: nicio sumă, oricât de mare, nu este suficientă pentru a mai reforma și salva o armată care se conduce după regulile unei închisori, și nu ale unei instituții care trebuie să apere o țară. Banii sunt furați de ofițeri și de conducerea ministerului, iar corupția ajunge până la vârful statului, unde se estimează că Putin are o avere de cel puțin 200 de miliarde de dolari băgată atât în proprietăți, cât și în diverse fonduri de investiții și acțiunile unor firme.

O corupție seculară devenită apocaliptică sub comanda mafiotului perfect, Vladimir Putin

Aceasta este corupția la nivel înalt, urmată îndeaproape de cea la nivelurile de sus ale armatei. Generalii folosesc recruții ca mână de lucru ieftină, sclavi cu care-și construiesc vile de vacanță sau pe care-i închiriază unor magnați în același scop. Profiturile merg la ofițeri, nu la militarii în termen traficați în acest fel.

Aceiași comandanți îi storc de bani pe amărâții din subordine, recurgând la cele mai mizerabile metode. Jurnalista Anna Politkovskaia, asasinată în liftul blocului unde locuia pentru dezvăluirile pe care le făcuse despre mafia din Armata rusă, a relatat cazuri concrete de soldați uciși în bătaie de comandanții garnizoanelor lor pentru că refuzaseră să plătească taxe de protecție.

- Advertisement -

Dar în armata rusă totul e de furat. Din acest motiv citim acum știri, de pe frontul din Ucraina, despre militari care se plâng că primesc rații expirate de 10 ani, vehicule ajunse pe front deja defecte, tancuri cărora li s-au furat echipamentele optice și chiar motoarele, dar și despre unități subdimensionate.

Armata rusă este, de fapt, un lagăr de concentrare în care militarii sunt tratați ca niște prizonieri fără niciun fel de drepturi într-un sistem de sclavie modern, inimaginabil pentru Europa din secolul XXI

Incredibil, dar adevărat, Rusia nu știe câți militari are în realitate în forțele armate! Un fenomen atât de amplu încât nici măcar nu mai este negat de autorități îl reprezintă falsificarea efectivelor de către comandanții marilor unități. Se estimează că aproximativ 30.000 de militari există doar pe hârtie, generalii „umflând” cifrele pentru a încasa (și băga în buzunare) mai mulți bani de la minister pentru alocațiile de hrană, solde, instruire etc.
Echipamentele nu ajung la trupe pentru că sunt furate pe drum, iar chiar soldații cu contract ajung să-și cumpere bocancii și vestoanele de pe Internet.

Sunt și cazuri atroce, în care veteranii îi forțează pe recruți să se prostitueze. Cine nu acceptă este torturat și riscă să fie chiar ucis. Corupția e atât de mare, încât clienții amatori de relații homosexuale cu soldați tineri pot intra să-și aleagă „marfa” chiar în unitățile militare!

- Advertisement -

În acest univers concentraționar îngrozitor – de fapt, un imens lagăr în care ajung doar nefericiții incapabili să mituiască funcționarii la înrolare, pentru a fi declarați inapți –, nimic nu e ceea ce pare. Bloggerii pro-ruși fac în prezent chetă pe internet, pentru a cumpăra echipamente de strictă necesitate pentru „armata lui Putin”. Una în care s-au băgat, din 2008 încoace, sute de miliarde de dolari doar pentru ca banii să fie delapidați de o structură mafiotă piramidală, în care superiorii îi exploatează pe subordonați.
Citiți mai jos analiza cercetătorului britanic Chris Owen.

Armata este „cea mai coruptă structură guvernamentală din Rusia” – țara care, la rândul ei, e pe locul 136 din 180 în clasamentul celor mai corupte state ale lumii

„Rații vechi, vehicule defecte, radiouri lipsă, unități cu efective insuficiente: corupția a fost acuzată de golirea armatei ruse și de subminarea războiului din Ucraina. Merită să examinăm această problemă și să vedem cum a afectat forțele armate ruse.

Rusia este una dintre cele mai corupte țări din lume – Transparency International (TI) o clasează pe locul 136 din 180 de țări. Corupția de stat este endemică. TI a constatat că, între 2008 și 2020, actuali și foști oficiali ruși au deținut 28.000 de proprietăți în 85 de țări.

Nu doar șefii de vârf încasează bani. Chiar dacă sunteți doar un funcționar de rang mediu în Rusia, este probabil ca obiectivele dumneavoastră de viață să fie să vă stabiliți familia în confort în Europa de Vest și să vă trimiteți copiii la o școală britanică de lux. Corupția este modalitatea prin care veți atinge acest obiectiv.

„Corupția este firul care ține laolaltă regimul lui Putin, iar banii sunt sângele său vital“

Escrocheriile și înșelăciunile sunt omniprezente. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce videoclipurile cu camere de bord rusești sunt peste tot pe YouTube, este pentru că șoferii folosesc camerele de bord ca protecție împotriva escrocheriilor, cum ar fi pietonii care se aruncă pe mașini pentru a cere despăgubiri de la asigurări.

Corupția este firul care ține laolaltă regimul lui Putin, iar banii (în dolari sau euro, firește, nu în ruble de mică valoare) sunt sângele său vital. Și nimeni nu are mai mulți decât Putin însuși – cel puțin 200 de miliarde de dolari, estimați ca fiind presărați în fonduri secrete din întreaga lume.

La fel ca orice altă instituție de stat din Rusia, forțele armate sunt pline de corupție la toate nivelurile. Acest lucru nu este nimic nou: în schițele sale din Sevastopol în 1854, Tolstoi scria despre ofițerii ruși: „Cât timp sunt în serviciu, scopul lor principal este dobândirea de bani”.

În 1998, procurorul general al Rusiei a numit forțele armate ruse „cea mai coruptă structură guvernamentală din Rusia”. Dacă este ceva, de atunci, lucrurile s-au înrăutățit. Cum funcționează corupția în armata rusă, de jos în sus?

„Doar cei săraci sau proști își permit să fie recrutați. Restul scapă de recrutare mituind un medic sau un ofițer de la centru. Până la 70% din cei chemați la încorporare își cumpără o cale de scăpare”

Corupția începe chiar înainte ca cineva să se înroleze în armată. După cum a observat Kamilkazani, doar cei săraci sau proști își permit să fie recrutați. Restul scapă de recrutare mituind un medic sau un ofițer de la centru. Se pare că „taxa” era cuprinsă între 5.000 și 10.000 de dolari în 2007.

Până la 70% dintre cei chemați la conscripție își cumpără o cale de scăpare, lăsând forțele armate cu tinerii cei mai săraci și mai puțin sănătoși. Astfel, armata rusă se confruntă cu probleme cronice de condiție fizică și eficiență.

Generalul-colonel Vladimir Mihailov a declarat în 2007 că peste 30% din cei 11.000 de bărbați recrutați anual în Forțele Aeriene Ruse erau „instabili mental”, 10% sufereau de abuz de alcool și droguri, iar 15% erau bolnavi sau subnutriți.

„Dacă ești recrutat, vei fi tratat ca un om de jos și vei fi exploatat fără milă de soldații mai în vârstă, cunoscuți sub numele de «unchi». Acest lucru ar putea include să fii obligat să te prostituezi, să faci muncă neplătită sau chiar să-ți vinzi propriul sânge“

Dacă ești recrutat, vei fi tratat ca un om de jos și vei fi exploatat fără milă de soldații mai în vârstă, cunoscuți sub numele de „diedi” („unchi”). Acest lucru ar putea include să fii obligat să te prostituezi, să faci muncă neplătită sau chiar să-ți vinzi propriul sânge pentru a câștiga câțiva ruble.

În 2007, recruți din Sankt Petersburg au povestit presei ruse cum soldații mai în vârstă i-au obligat să presteze servicii sexuale pentru clienți influenți de vârstă mijlocie, în caz contrar riscând să fie torturați. Tinerii soldați ar fi fost forțați să meargă cu clienții în mașinile lor. „Unchii” păstrau o listă de „furnizori”.

Alți soldați au vorbit despre faptul că au fost „trimiși în parc pentru a câștiga bani”. Se pare că era posibil să se ducă un soldat în centrul Moscovei sau să se viziteze o bază militară din apropiere, unde clienții puteau alege unul pentru 100-500 de dolari – bani care ajungeau la „unchi“, nu la recruți.

„Uniformele mai noi și cizmele de mărimea potrivită au fost furate și vândute, așa că va trebui să le cumpărați online“

Dacă ești un soldat sub contract – un profesionist militar – ești un pas înainte, dar ești în continuare exploatat. Salariile sunt mici (240 de dolari lunar înainte de războiul din Ucraina). Este foarte posibil să trebuiască să vă cumpărați singuri uniformele, cizmele și combustibilul.

Uniformele mai noi și cizmele de mărimea potrivită sunt adesea indisponibile, deoarece au fost furate și vândute, așa că va trebui să le cumpărați online. În mod ironic, se pare că cizmele din surplusul NATO sunt favorite pentru confortul și durabilitatea lor.

De asemenea, este posibil să trebuiască să vă plătiți propria cazare. Deși veți primi gratuit un pat într-o cazarmă, s-ar putea să descoperiți că acesta nu este încălzit, deoarece banii pentru electricitate au fost furați sau au rămas neplătiți în alt mod. Nu este prea distractiv în climatul rece al Rusiei.

Există, totuși, compensații pentru a fi un subofițer sau un ofițer inferior – puteți fi repartizat într-un depozit militar. Acestea oferă oportunități nesfârșite de furt. Avito, echivalentul rusesc al eBay, este plin de anunțuri pentru articole de echipament militar probabil furate.

În prezent, bloggerii ruși fac colectă pentru a obține bani pentru a cumpăra echipamente pentru trupele de pe frontul din Ucraina. În mod ironic, multe dintre obiectele pe care le cumpără au fost probabil furate din depozitele militare rusești în primul rând. Acestea sunt vremuri foarte bune pentru intendenții corupți.

Incredibilul caz al buncărului de comandă de 72 de tone furat cu totul, pentru a fi vândut la fier vechi. Hoții au rămas neprinși

Nici măcar tancurile nu sunt imune la ciuma jafurilor. Atunci când T-72 de rezervă au fost expediate din depourile de depozitare pentru a merge în Ucraina, în martie 2022, se pare că au ajuns fără echipamentele electronice, optice sau chiar motoare – toate jefuite sau dezmembrate. Se pare că doar 1 din 10 tancuri erau utilizabile.

Într-un caz remarcabil, un buncăr de comandă Pantsir-2PU de 72 de tone a fost furat de la o bază militară din Miaglovo, regiunea Leningrad, la începutul anului 2020. Anchetatorii nu au reușit să descopere ce s-a întâmplat cu el, dar cel mai probabil a fost luat pentru valoarea de fier vechi a metalului.

Într-un incident similar, un marinar pe submarin din cadrul Flotei de Nord a furat părți din dispozitivele de control al reactorului unui submarin nuclear. El a furat și a vândut reostate fabricate dintr-un aliaj foarte scump de paladiu-vanadiu, dar a dezactivat reactorul în acest proces. Nu este o idee bună!

Recruți folosiți pentru ca ofițerii să-și construiască vilele sau închiriați altor persoane, ca să lucreze pe șantiere

Să trecem la ofițerii de rang mediu. Viața este mult mai liniștită la acest nivel, deoarece puteți semna contracte, comanda trupe și supraveghea baze. Există mult mai multe oportunități de corupție la gradele de la maior până la colonel.

Printre avantaje se poate număra folosirea recruților pentru a-ți construi vila sau închirierea militarilor altor persoane, pentru a lucra pe șantiere, pe câmpuri sau în fabrici. Bineînțeles, recruții nu primesc nicio compensație pentru această muncă. Nici măcar forțele de elită ale Rusiei în domeniul rachetelor nu au scăpat de acest tip de abuz.

Aveți, de asemenea, posibilitatea de a fura salariile oamenilor dumneavoastră, deoarece aceștia sunt plătiți în numerar. Sau de a manipula alocările bugetare pentru a pretinde bani pentru un personal suplimentar inexistent și de a băga în buzunar diferența. Trupele inexistente sunt cunoscute sub numele de „suflete moarte”, după o poezie clasică a lui Gogol.

Sufletele moarte: zeci de mii de militari înregistrați fictiv, pentru ca ofițerii să bage în buzunare alocațiile suplimentare pentru hrană. Cu cât sunt mai puțini soldați reali, cu atât crește profitul

„Sufletele moarte” nu sunt o noutate. În 1854, ziarul The Economist a remarcat cât de mult erau sub efective forțele rusești în Războiul Crimeii. „Armatele rusești sunt adesea armate doar pe hârtie. Coloneii și ofițerii au un interes direct în a avea un număr cât mai mare în registre și un număr cât mai mic pe câmpul de luptă – în măsura în care ei bagă în buzunar plata și rațiile din diferența dintre aceste cifre.”

În mod remarcabil, armata rusă nu știe câți soldați are. În 2001, generalul Nikolai Kormilțev a declarat că armata a contabilizat doar 82% din personalul autorizat – ceea ce a fost considerat o realizare majoră. Este puțin probabil ca lucrurile să se fi îmbunătățit de atunci.

Cifrele scurse în 2003 în ziarul Novie Izvestia indicau că existau cel puțin 30.000 de „suflete moarte” în forțele armate. Cazul din 2012 al colonelului Serghei Ustinov și al maiorului Hovik Babaian, doi ofițeri din Districtul Militar de Est, ilustrează modul în care funcționează această înșelătorie.

Babaian era responsabil cu furnizarea de servicii de hrană pentru trupele aflate sub comanda lui Ustinov. El a falsificat documente, semnate de Ustinov, care arătau că erau hrăniți cu 29.000 de soldați mai mulți decât existau în realitate. Cei doi au încasat 6 milioane de ruble pentru hrănirea surplusului de „suflete moarte”.

Cercetătorii estimează că până la unul din zece ofițeri ruși este corupt. Achizițiile militare sunt deosebit de afectate de corupție. Să luăm mai întâi în considerare cazul colonelului Serghei Serkin, fostul ofițer șef al proviziilor pentru Districtul militar din Caucazul de Nord.

În numai doi ani în funcție, colonelul Serkin a achiziționat mai multe apartamente, o casă și o mașină Audi cu o valoare totală de aproximativ 200.000 de dolari. Una dintre schemele sale a fost acceptarea de mită pentru a cumpăra 3.500 de tone de cod de calitate inferioară, folosit în mod normal ca hrană pentru vite, pentru rațiile armatei.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Nepoata directorui SRI din regimul Iliescu, salariu de 11.000 de euro pe lună la stat. Ioana Timofte a făcut o facultate particulară și a fost pusă șefă la ISCIR București

* VIDEO. George Simion a încercat o nouă provocare de tip rusesc la adresa Maiei Sandu. A zburat la Chișinău deși are interdicție de intrare în Republica Moldova până în 2023. A fost trimis la București cu primul avion

* VIDEO. George Simion: „Politicienii sunt ăia care au distrus România”. Fata din Congo: „Adică tu ai distrus România, nu?”

* Un „locotenent” al lui Miron Cozma, anchetat pentru mineriada din 13-15 iunie 1990, e finanțat de Guvernul PSD-PNL, la Chicago! Anul trecut i-au fost alături ambasadorul Muraru și consulul Trifan

* Victor Rebengiuc, la 89 de ani: „Gata, s-a terminat! Nu mai am nicio speranță. Ce-am votat eu nu mai există. S-a dus, s-a împrăștiat, s-a înălțat la ceruri”

* Lista celor 10 parlamentari (din 79) care pleacă de la USR la REPER-ul lui Cioloș: 8 deputați și 2 senatori. Au „dezertat” și 5 din cei 8 europarlamentari

* Ticăloșia șoferiței bete care a omorât 4 oameni: susține că nu ea se afla la volan, deși SMURD-ul a găsit-o pe locul șoferului!

* Sfârșitul imposturii: Cornel Dinu rămâne fără certificatul de revoluționar, obținut pentru „meritul” de a fi avut grijă de Nina Iliescu și de a fi lucrat în echipa de dezinformare a lui Dan Marțian, în TVR

* Digi 24 l-a scos din grilă pe Cristian Tudor Popescu. „Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24” / „Diagnosticele puse au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala”

* VIDEO. Cristoiu și Turcescu întețesc propaganda pro-Putin: „Aceste sancțiuni sunt îngrijorătoare, automate, orice-ar face Rusia” / „Occidentului i-a trebuit acest război mai mult decât lui Putin” / Pentru încheierea războiului, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei

* Ce i-a cerut Zelenski lui Iohannis: 1. urgentarea exportului de cereale ucrainene prin portul Constanța; 2. fabricarea de muniție pentru armamentul ex-sovietic al Kievului

* Propagandista-șefă a Kremlinului: „Speranța noastră este o foamete

* Țări mici, dar curajoase: Lituania rupe legătura terestră a Rusiei cu enclava Kaliningrad, Moldova interzice propaganda TV rusească

* Un ofițer rus a scris că Ucraina nu mai există ca stat. Acum nu mai există el ca om. A fost lichidat, la 23 de ani

* David Popovici a bătut 3 recorduri mondiale în 3 zile! Cel mai bun timp și la 100 de metri liber, după titlul câștigat la 200 de metri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -