Tensiunile dintre Rusia și Kazahstan cunosc o neașteptată și bruscă ascensiune după ce președintele țării asiatice, Kassim-Jomart Tokaev, a refuzat o decorație oferită de Moscova și a spus de față cu Vladimir Putin că țara sa nu va recunoaște “niciodată” independența așa-ziselor republici separatiste Donețk și Lugansk.
Imediat după ce președintele kazah Tokaev a afirmat, la conferința Organizației Tratatului de Securitate Internațională, organizată la Sankt Petersburg, că nu va recunoaște republicile separatiste, provocând furia cecenului Ramzan Kadîrov, Kremlinul a trecut la represalii.
Rusia a stopat exporturile de petrol pe care kazahii le realizau în Europa prin portul rusesc din Novorossiisk (regiunea Krasnodar, cu ieșire la Marea Neagră), invocând descoperirea unor bombe din Al Doilea Război Mondial.
Kazahstanul a replicat imediat, blocând 1.700 de vagoane cu cărbune importat din Rusia, semnalează portalul Nexta, dar și numeroase alte surse mass-media independente din spațiul ex-sovietic.
Experții se întreabă dacă următorul pas nu va fi blocarea de către ruși a transporturilor de uraniu pe care compania de stat kazahă Kazatomprom le face către fabricile din Europa prin Sankt Petersburg.
#Kazakhstan in response to #Russia‘s blocking of #Kazakh oil exports blocked 1,700 railcars with #Russian coal on its territory.
Tensions between Russia and Kazakhstan are rising.
📰UNIAN pic.twitter.com/PBixnh8uI1
— NEXTA (@nexta_tv) June 20, 2022
Situația a escaladat rapid. Konstantin Zatulin, deputat în Duma de stat a Rusiei și vicepreședintele acestei Camere a Parlamentului pentru afacerile în CSI (Comunitatea Statelor Independente care reunește cele mai multe din republicile ex-sovietice), l-a atacat verbal pe președintele kazah.
În mod incredibil, Zatulin a amenințat Kazahstanul, făcând trimitere la regiunile nordice ale țării, de la granița cu Rusia, unde este concentrată minoritatea rusă. Zatulin i-a avertizat pe kazahi că, „în funcție de comportamentul Kazahstanului, nimic nu este exclus”.
Președintele kazah Tokaev remarcase la conferința de la Sankt Petersburg, de față cu Putin, că Federația Rusă n-ar trebui să încerce să joace rolul „salvatorului”, pentru că nimeni nu are de gând „să servească sau să se plece”.