sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaAhmetov: "Niciuna din afacerile mele nu va funcționa vreodată sub controlul Rusiei....

Ahmetov: „Niciuna din afacerile mele nu va funcționa vreodată sub controlul Rusiei. Mariupolul poate fi reconstruit doar sub controlul Ucrainei”

-

Vasal al Moscovei în trecut, multimiliardarul ucrainean Rinat Ahmetov a întors total armele împotriva Rusiei teroriste încă din 2014, când dictatorul criminal Vladimir Putin a anexat ilegal peninsula Crimeea printr-un referendum fals și ilegal. Odată cu invazia sângeroasă a Kremlinului, care a debutat pe 24 februarie 2022, mogulul a rupt orice legătură cu statul agresor.

Într-un interviu acordat pentru Radiotelevisione Italiana (RAI), Rinat Ahmetov (55 de ani) susține că acest război sinistru ar fi putut fi evitat numai dacă Putin nu și-ar fi trimis trupele în urmă cu 8 ani în estul Ucrainei și n-ar fi ocupat ilegal Crimeea. Din cauza conflictului armat dintre cele două țări vecine, afacerile fostului patron al lui Mircea Lucescu de la echipa de fotbal Șahtior Donețk s-au prăbușit abrupt.

Dacă în 2021 Ahmetov avea, conform Forbes, o avere de 7,6 miliarde de dolari, acum a rămas cu 4,2 miliarde de dolari. El dezvăluie că atât afacerile, cât și imobilele sale din Donețk și Lugansk au fost „naționalizate” de așa-numita „Republică Populară Donețk” și că pierderile activelor se cifrează la zeci de miliarde de dolari.

La alegerile prezidențiale din Ucraina anului 2004, Rinat Ahmetov l-a sprijinit puternic pe candidatul pro-rus Viktor Ianukovici (actualmente fugit în Rusia, ca să nu fie arestat de procurorii ucraineni). Acesta a fost învins la acea vreme de pro-europeanul Viktor Iușcenko, otrăvit de serviciile secrete putiniste pentru a nu mai fi capabil să aspire la al doilea mandat. După retragerea lui Iușcenko, rusofilul Ianukovici a preluat puterea la Kiev în perioada 2010-2014.

- Advertisement -

„Casa mea și Donbass Arena au fost și ele «naționalizate». Pierderile se ridică la zeci de miliarde de dolari”

RAI: Unde sunteți acum? În Ucraina sau în altă parte?

Rinat Ahmetov: Acum sunt în Ucraina. Am ajuns în Ucraina cu o zi înainte de izbucnirea războiului și am fost aici în tot acest timp.

RAI: Care a fost poziţia dumneavoastră în 2014, când a izbucnit aşa-zisa răscoală Euromaidan? Este adevărat că ați organizat, cu acea ocazie, manifestații pro-Kiev (pro-Ianukovici – n. red.) la Mariupol?

- Advertisement -

Rinat Ahmetov: În 2014, am condamnat ferm separatismul și crearea așa-numitei Republici Populare Donețk. I-am numit teroriști care intimidau oamenii (adresele mele din 19 și 20 mai 2014 sunt atașate). Cred că Donbass-ul poate fi fericit doar ca parte a unei Ucraine unite, atât atunci, cât și acum. Cât despre Mariupol, în urma apelurilor mele, ucrainenii au ieșit în stradă, au dat afară separatiștii din oraș și au salvat Mariupolul în 2014.

RAI: Ce proprietăți ați avut în Republica Populară Donețk? Mai aveți proprietatea formală sau a fost naționalizată? Cât ați pierdut?

Rinat Ahmetov: Nu există „Republica Populară Donețk”. Toate activele deținute de compania mea în regiunile Donețk și Lugansk, precum și în Republica Autonomă Crimeea (teritoriile ucrainene ocupate temporar de Federația Rusă), au fost „naționalizate” de așa-numitele autorități ale nerecunoscutei „republici” și Federația Rusă. Casa mea și Donbass Arena, un stadion de fotbal de top bine cunoscut fanilor italieni, au fost și ele „naționalizate”. Estimările pierderilor se ridică la zeci de miliarde de dolari. Amploarea prejudiciului va fi evaluată în procese, așa cum a fost în cazul procedurilor judiciare inițiate împotriva Federației Ruse pentru compensarea prejudiciilor cauzate companiilor mele prin anexarea ilegală a Crimeei.

„Valorificarea dinainte de război a celor două fabrici ale noastre – Azovstal și Illich Iron and Steel Works – a fost de cel puțin 10 miliarde de dolari”

RAI: Care dintre infrastructurile dumneavoastră industriale au fost deteriorate în timpul conflictului? Care este estimarea financiară a prejudiciului pe care l-ați suferit?

Rinat Ahmetov: În urma ofensivei pe scară largă a Federației Ruse din 24 februarie 2022, fabrici precum Azovstal, Illich Sider and Steel Works din Mariupol, Avdiivka Coke, Lugansk TPP și zeci de alte infrastructuri industriale și instalații de energie verde au fost parțial sau complet distruse ori blocate. Capitalizarea înainte de război a acestor active a fost de peste 20 de miliarde de dolari.

RAI: După cum au relatat unele ziare, holdingul Metinvest pregătește procese împotriva Rusiei pentru despăgubiri pentru distrugerea Combinatului siderurgic Mariupol Illich și Azovstal. Ne puteți oferi mai multe informații despre asta? Este corect că valorificarea celor două fabrici înainte de invazia militară a Rusiei a fost de cel puțin 10 miliarde de dolari?

Rinat Ahmetov: Da, este corect. Valorificarea dinainte de război a celor două fabrici ale noastre – Azovstal și Illich Iron and Steel Works – a fost de cel puțin 10 miliarde de dolari. În plus, aveau capital de lucru (materii prime și produse finite) în valoare de un miliard de dolari. Vom depune cu siguranță plângeri împotriva Federației Ruse, cerând despăgubiri pentru toate pagubele cauzate de agresiunea militară rusă.

„Furnizăm medicamente și produse alimentare, evacuăm oameni și ajutăm armata ucraineană. Am alocat deja 100 de milioane de euro pentru a ajuta țara, cu peste 50% din bani deja plătiți”

RAI: Credeți că acest război ar fi putut fi evitat, prin aplicarea acordurilor de la Minsk? Ați avut vreun rol în negocieri?

Rinat Ahmetov: Nu am luat parte la negocierile de la Minsk. Războiul ar fi putut fi evitat într-un fel: dacă Putin nu ar fi hotărât să declanșeze acest război crud și neprovocat împotriva unei Ucraine suverane și dacă nu și-ar fi trimis trupele în 2014 în Ucraina de Est și nu ar fi anexat Crimeea ilegal.

RAI: Cum susțineți forțele armate ucrainene și populația civilă?

Rinat Ahmetov: Toate afacerile SCM (System Capital Management), FC Shakhtar (Șahtior Donețk – echipa de fotbal pe care a antrenat-o Mircea Lucescu timp de 12 ani, obținând 8 titluri de campioană, 6 Cupe ale Ucrainei, 7 Supercupe și o Cupă UEFA – n. red.) și fundația mea sunt acum concentrate pe un singur scop – să ajute Ucraina să câștige războiul și să ajute civilii ucraineni să supraviețuiască. Afacerile SCM susțin viabilitatea țării, furnizând energie electrică și resurse energetice. Misiunea noastră umanitară este un alt domeniu de interes. Furnizăm medicamente și produse alimentare, evacuăm oameni și ajutăm armata ucraineană. Am alocat deja 100 de milioane de euro pentru a ajuta țara, cu peste 50% din bani deja plătiți. Și vom continua să ajutăm.

RAI: Ați finanțat sau susținut vreodată grupuri paramilitare ucrainene? ​

Rinat Ahmetov: Am ajutat și continuăm să ajutăm armata ucraineană și forțele de apărare teritorială.

„Președintele Zelenski nu m-a acuzat niciodată personal că am complotat o lovitură de stat. După ce a făcut acuzații cu privire la posibile tentative de a mă implica în uneltirea unei lovituri de stat, am declarat imediat că aceasta este o minciună absolută”

RAI: Președintele Zelenski a aprobat așa-numita „lege anti-oligarhi”. Cum v-a afectat afacerea această lege?

Rinat Ahmetov: Sunt încrezător că această lege nu se aplică în cazul meu. Sunt cel mai mare investitor privat, angajator și contribuabil din Ucraina.

RAI: V-a acuzat vreodată Zelenski că ați plănuit o lovitură de stat? Care a fost răspunsul dumneavoastră? Care este relația dumneavoastră actuală cu guvernul ucrainean?

Rinat Ahmetov: Președintele Zelenski nu m-a acuzat niciodată personal că am complotat o lovitură de stat. După ce a făcut acuzații cu privire la posibile tentative de a mă implica în uneltirea unei lovituri de stat, am declarat imediat că aceasta este o minciună absolută. Nu a existat un singur fapt sau dovezi pentru astfel de acuzații, nu a existat și nu a putut fi. Timpul și acțiunile mele mi-au dat dreptate. Președintele și Guvernul Ucrainei, fiecare ucrainean și eu personal suntem uniți de un obiectiv comun – să apărăm țara, să ne recuperăm teritoriile și să reconstruim Ucraina ca un stat european, puternic, democratic. Suntem cu toții mai uniți ca niciodată. Aceasta este cheia victoriei noastre.

„Pentru mine, Mariupol a fost și va fi întotdeauna un oraș ucrainean”

RAI: Ați spus că veți reconstrui Mariupolul. Credeți că Mariupolul s-ar putea întoarce la Ucraina? Dacă orașul ar fi anexat Rusiei sau „Republicii Populare Donețk”, ce ați face? În acest caz, ce credeți că s-ar întâmpla cu afacerea dumneavoastră? Ați continua să faceți afaceri în Mariupol?

Rinat Ahmetov: Pentru mine, Mariupol a fost și va fi întotdeauna un oraș ucrainean. Mariupol poate fi reconstruit doar sub controlul Ucrainei. Nu pot exista alte variante pentru mine. Niciuna din afacerile SCM nu vor funcționa vreodată sub controlul Rusiei.

RAI: Aveți afaceri în Italia și Europa? Care sunt interesele dumneavoastră economice în Italia și Europa?

Rinat Ahmetov: Suntem o companie transnațională. Avem două în Italia, Metinvest Trametal în San Giorgio di Nogaro, respectiv Ferriera Valsider în Verona. Producția lor anuală este de peste un milion de tone de produse plate din oțel. De asemenea, deținem fabrici în Marea Britanie și Bulgaria. Agresiunea rusă a complicat semnificativ procesele noastre de producție în Italia, deoarece fabrica Azovstal, un furnizor de plăci, a fost bombardată. Avem planuri de a construi o nouă fabrică în Italia, cu o capacitate de două milioane de tone de oțel laminat.

RAI: Cum afectează acest război industria siderurgică din lumea occidentală?

Rinat Ahmetov: Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei are consecințe extrem de negative pentru toate segmentele economiei globale, inclusiv pentru industria siderurgică: prețuri în creștere, lanțuri de aprovizionare rupte, probleme cu logistica și materii prime. Uzina Azovstal, care a fost bombardată de trupele ruse, a fost unul dintre cei mai mari furnizori de plăci și plăci groase în Europa, inclusiv în Italia.

„M-am născut și am crescut într-o familie foarte umilă, știu sărăcia. În anii 90, URSS s-a prăbușit și economia a fost perturbată. A fost o perioadă foarte dificilă pentru toată lumea”

RAI: Care au fost relațiile dumneavoastră economice cu Rusia înainte de 2014? Și înainte de 24 februarie 2022? Aveți relații economice sau de afaceri acum cu Rusia?

Rinat Ahmetov: Înainte de 2014, relațiile noastre economice fuseseră aceleași cu cele ale Uniunii Europene: un comerț bilateral semnificativ. După 2014, am redus mult comerțul bilateral și am urmărit pe scară largă diversificarea pieței. Odată cu izbucnirea războiului în 2022, am rupt toate legăturile economice și de afaceri, iar acum nu avem active în Rusia.

RAI: După prăbușirea Uniunii Sovietice, ați devenit cel mai bogat om din Ucraina. Cum ați gestionat asta? Care este sursa averii dumneavoastră? Muncitorii au primit acțiuni ale companiei de stat. Cum ați dobândit pachetul de control?

Rinat Ahmetov: M-am născut și am crescut într-o familie foarte umilă. Și știu sărăcia. În anii ‘90, Uniunea Sovietică s-a prăbușit și economia a fost perturbată. A fost o perioadă foarte dificilă pentru toată lumea, dar ne-am uitat la viitor cu speranță, iar atunci toată lumea căuta un loc de muncă, era în căutare de noi oportunități. Nu exista nicio afacere așa cum o cunoaștem acum, era doar la început, domnea supremația în comerț. Împreună cu partenerii, am înființat o companie și am început să tranzacționăm cărbunele și cocsul. Și, pas cu pas, am început să ne înțelegem. A fost mai târziu, la mijlocul anilor ‘90, când am folosit profiturile comerciale pentru a înființa Donetsk City Bank, care a devenit poarta mea de acces financiar la resurse. Astfel, am putut cumpăra intreprinderile industriale muritoare. Am construit o echipă și am început să investim în acele întreprinderi, să le dezvoltăm. În 2000, am creat SCM, care a evoluat din aceste companii. Astăzi, SCM este cea mai mare companie privată din Ucraina, cu aproape 200.000 de angajați, plătind 3 miliarde de dolari taxe la bugetele Ucrainei în 2021 și investind 11,7 miliarde de dolari în ultimul deceniu în independența energetică a țării, inclusiv 2 miliarde de dolari în energie verde, 2 miliarde de dolari în producția de gaze și 10 miliarde de dolari în producția de oțel, inclusiv metalurgia verde. Toate activele au fost achiziționate în mod legal și transparent.

Companiile noastre italiene trebuie să-și ajusteze operațiunile din cauza invaziei totale a Ucrainei de către Rusia. Accentul nostru este să le facem să funcționeze ca afaceri separate”

RAI: Care au fost legăturile dumneavoastră cu Ahatia Braghin, fostul președinte al clubului de fotbal Șahtior Donețk, despre care se crede că ar fi avut antecedente penale?

Rinat Ahmetov: Ahatia Braghin a fost un prieten foarte apropiat de-al meu. Nu avusese niciodată antecedente penale. Era o persoană bună, onorabilă, care făcea multe pentru orașul nostru natal, Donețk. Moartea lui este o mare tragedie pentru mine personal.

RAI: Ați finanțat vreodată Batalionul Azov?

Rinat Ahmetov: Nu, niciodată.

RAI: Din cauza opririi forțate a Azovstal, companiile și fabricile italiene sunt fără materii prime. Cum credeți că veți remedia această criză de aprovizionare? Credeți că va exista riscul de pierdere a locurilor de muncă?

Rinat Ahmetov: Companiile noastre italiene trebuie să-și ajusteze operațiunile din cauza invadării Ucrainei de către Rusia. În acest moment, accentul nostru este să le facem să funcționeze ca afaceri separate: reajustăm aprovizionarea cu materii prime și efectuăm reparații (în loc de reparațiile programate în august) în timp ce realiniem lanțul de aprovizionare. Planificăm să relansăm Metinvest Trametal în iunie și ne așteptăm să relansăm Ferriera Valsider în iulie. Astfel, vom menține capacitățile de producție și vom păstra locurile de muncă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Oficial NATO: cursul războiului se schimbă în favoarea Ucrainei. “Cred că ar putea să recupereze Crimeea și Donbass. Nu acum, nu curând, dar se poate”

* Cum arată un violator în serie din armata rusă. Bulat Fassakov (20 de ani) – acasă era „băiatul mamei”, în Ucraina a devenit o bestie care viola fete sub amenințarea armei

* Dezvăluiri-șoc: cancelarul Germaniei era omul Moscovei, marxist fanatic, ataca NATO și SUA ca „militariști iresponsabili”. Olaf Scholz și-a ascuns legăturile cu regimul est-german

* Putin are exact stilul lui Hitler: ia decizii în locul coloneilor și comandă de la Kremlin ce să facă brigăzile din Ucraina – spun serviciile secrete occidentale

* 7 caricaturi devastatoare ale unui artist rus la adresa lui Putin. Moartea l-a luat deja de mână pe tiranul de la Kremlin

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* VIDEO. „Păpușa de fier a lui Putin”, șocată în direct la Rossia 1: un colonel veteran a spus că „mitul ucrainenilor demoralizați e fals, ei pregătesc un milion de soldați; toată planeta e împotriva noastră!”

* Consilierul lui Zelenski: „Putin a chemat ambulanța chiar în toiul nopții. A avut probleme de sănătate foarte mari”

* Demența unui artist genial devenit putinist irecuperabil. Emir Kusturica: „Scopul ultimelor două războaie este acela de a șterge rușii și sârbii de pe fața pământului” / „Acțiunile SUA au dus la nenorocirile din Donbass, și nu introducerea trupelor rusești”

Pilot pe F-35: NATO „ar distruge complet forțele rusești” în doar câteva zile, dacă alianța ar fi atrasă într-un război convențional. Avioanele occidentale le surclasează pe cele rusești

General ucrainean ex-KGB: „SUA și Marea Britanie controlează orice puncte strategice de pe teritoriul Rusiei”

Iohannis: „Pentru creșterea prețurilor, nu căutați vinovați în clasa politică, Guvern, Parlament! Putin e de vină”

Trompeta rusească George Simion: „Deblocați portul Constanța de navele din Ucraina!”. Contul liderului AUR colcăie de xenofobie, conspirații și ură

* Coaliția PSD-PNL-UDMR a masacrat Codul Rutier. „Au băgat înapoi toate șmecheriile de scăpat cu carnetul pentru cei care încalcă grav regulile de circulație”

* Sorin Oprescu, înșfăcat de o brigadă specială în Grecia. Ofițerii l-au dibuit la Atena. Fugarul așteaptă extrădarea, care în acest stat se face foarte greu

* Cum arată vila din Viena a fiului lui Sorin Oprescu. Mircea Oprescu și soția sa locuiesc într-un cartier select

* STENOGRAME. Mafia de la metrou, condusă de Rădoi (PSD), plănuia lichidarea ministrului Drulă (USR) cu rakeți ucraineni! „Punem preț pe două capete, Drulă și directorul. Şi-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace!”

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -