Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone (59 de ani), actualul primar al Sectorului 5, a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel București, la 4 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. De asemenea, Piedone are interdicție 5 ani de a candida la orice funcție publică.
Sentința vine la 7 ani și jumătate de la tragedia în urma căreia au murit 65 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață. În prima instanță, Cristian Popescu Piedone primise 8 ani și 6 luni de închisoare.
Vineri, 29 aprilie, cu 13 zile înaintea sentinței definitive, Piedone a încercat să plece în Italia, cu indicii clare că a vrut să fugă, dar a fost blocat pe Aeroportul Otopeni, reținut 24 de ore și apoi pus sub control judiciar.
Procesul Colectiv s-a încheiat pe 21 decembrie 2021, dar sentința a fost pronunțată după patru amânări, respectiv aproape cinci luni.
Cea mai mare pedeapsă a primit-o unul dintre patronii clubului, Alin George Anastasescu: 11 ani și 8 luni (la fel ca în prima instanță).
De altfel, majoritatea pedepselor pronunțate ieri de completul Curții de Apel București au fost reduse față de cele din prima instanță (Tribunalul București, 16 decembrie 2019).
Dintre cele 13 persoane condamnate în prima instanță (12 cu executare), doar 9 au fost condamnate de cea de-a doua instanță (8 cu executare). Cele trei funcționare de la Primăria Sectorului 4 au fost achitate, iar Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, a decedat între timp (Tribunalul București îi dăduse pedeapsa cea mai grea: 12 ani şi 8 luni).
În total, cele 8 condamnări cu executare însumează 61 de ani de închisoare.
Pedeapsa lui Cristian Popescu Piedone a fost redusă la mai puțin de jumătate: de la 8 ani și 6 luni la 4 ani. Dar primarul Sectorului 5 (fost primar la Sectorul 4) nu va sta după gratii mai mult de 1 an și 4 luni, pentru că anul viitor, pe 15 februarie, va împlini 60 de ani, deci „va dobândi vocația” de a fi eliberat după executarea unei treimi din pedeapsă.
Așadar: Curtea de Apel i-a redus pedeapsa de la 8 ani și 6 luni la 4 ani, iar legea i-o reduce la 1 an și 4 luni. Astfel, Piedone va executa mai puțin de o șesime din pedeapsa pe care o primise la Tribunalul București!
Cristian Popescu Piedone a fost ales primar al Sectorului 5 în septembrie 2020, candidând din partea PPU-SL (partidulețul lui Dan Voiculescu) și fiind susținut puternic de grupul media al „Varanului”, în special de Antena 3.
Fragment din sentință, care-l vizează pe Piedone
„(…) Condamnă pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC C Club SRL).
– În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b),g) și k) Cod penal, interzice inculpatului – ca pedeapsă complementară – exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani.
– În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) și k) Cod penal interzice inculpatului – ca pedeapsă accesorie – exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
– În baza art.72 Cod penal deduce perioada reținerii și arestării preventive de la 06.11.2015 la 11.11.2015.”
Condamnările din „dosarul Colectiv”
- Alin George Anastasescu (co-patron al clubului Colectiv) – 11 ani şi 8 luni (în primă instanță: 11 ani și 8 luni)
- Costin Mincu (co-patron al clubului Colectiv) – 8 ani (în primă instanță: 11 ani și 8 luni)
- Paul Gancea (co-patron al clubului Colectiv) – 6 ani și 4 luni (în primă instanță: 11 ani și 8 luni)
- Antonina Radu (pompier ISU) – 8 ani și 8 luni (în primă instanță: 9 ani și 2 luni)
- George Petrică Matei (pompier ISU) – 8 ani și 8 luni (în primă instanță: 9 ani și 2 luni)
- Marian Moise (pirotehnist) – 6 ani și 10 luni (10 ani)
- Viorel Zaharia (pirotehnist) – 6 ani și 10 luni (în primă instanță: 9 ani și 8 luni)
- Cristian Popescu Piedone (primarul Sectorului 4, ulterior primarul Sectorului 5): 4 ani (în primă instanță: 8 ani și 6 luni)
- Cristian Niță (directorul firmei de artificii) – 2 ani și 6 luni cu suspendare (în primă instanță: 3 ani și 6 luni)
- Aurelia Iofciu (şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4) – achitare (în primă instanță: 8 ani)
- Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior) – achitare (în primă instanță: 7 ani)
- Ramona Sandra Moţoc (referent superior) – achitare (în primă instanță: 3 ani cu suspendare).
Istoria unui proces de 6 ani, 65 de vieți și 50 de milioane de euro
Iniţial, procesul Colectiv ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţi.
Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, şi, pe de alta, procurorul DNA şi avocaţii victimelor, care au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.
Cei doi judecători ai completului nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice a faptelor, astfel încât s-a format un complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat.
Ulterior, acest complet de divergenţă a decis să înlăture aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din „dosarul Colectiv”, printre care şi Cristian Popescu Piedone.
În primă instanță, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015. De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.
PROBABIL NU VA STA NICI ATAT.
URMEAZA REABILITAREA DE CATRE „NOUA” justitie „independenta” .
ESTE NOUA SCHEMA PENTRU tovarasii DE PARTID.
Nu-l mai numiti PIEDONE. Jegul asta a imprumutat fara drepturi de autor numele unui personaj celebru interpretat de Bud Spencer. In timp ce marele actor era un comisar fara arma care rezolva cazuri grele, se batea cu mafiotii, in Romania este un Piedone puscarias. Este o jignire adusa marelui actor si personajului pe care l-a interpretat. Presa nu constientizeaza ce inseamna „Piedone la puscarie”. Este doar un corupt infect, o emanatie puturoasa a sistemului in care s-a aciut si care raspunde la numele de Cristian Popescu. Eu i-as retrage numele pe care si l-a luat in perioada cand dadea cu picioarele in tarabele din piata si era mare jupan la ANPC.
[…] Cristian Popescu Piedone a fost ales primar al Sectorului 5 în septembrie 2020, candidând din partea PPU-SL (partidulețul lui Dan Voiculescu) și fiind susținut puternic de grupul media al Varanului, în special de Antena 3, observă Ziariştii. […]