Rusia n-a avut un plan inițial rău de invazie a Ucrainei, dar incompetența comandanților săi, dezastrul logistic, starea proastă a echipamentelor, moralul scăzut al trupelor și opoziția înverșunată a apărătorilor au dus-o la un eșec total, afirmă un reputat expert militar, fost maior în armata SUA, într-un amplu interviu pentru publicația Salon.com. Dezastrul nu mai poate fi evitat și înfrângerea se va produce în curând, estimează maiorul John Spencer. Rusia a intrat în război a a doua sau a treia putere militară a lumii și va ieși din el „pe locul 25-30 cel puțin”.
John Spencer este maior în retragere din armata SUA, președintele departamentului de studii privind războiul urban la Madison Policy Forum, consultant pentru Defense Advanced Research Projects Agency, pentru ONU și pentru alte organizații militare și de securitate națională. Scrie studii de specialitate în New York Times, Washington Post, USA Today, Wall Street Journal, Foreign Policy și alte publicații. În interviul pentru Salon.com, el este categoric când spune că „planul de atac al Rusiei a fost unul solid, dar nu aveau forța militară pe care credeau rușii că o au”.
„Pe hârtie, armata rusă ar fi trebuit să fie capabilă să domine armata ucraineană și să câștige în trei zlie. Problema cu această predicție este rezistența armată, adică atunci când cetățenii se ridică”
Întrebat dacă armata rusă e chiar așa de rea precum spun analiștii, John Spencer a confirmat: „Absolut. Armata rusă a demonstrat că este, de fapt, atât de rea. La începutul acestui război, probabil că au început ca fiind armata nr. 2 sau 3 din lume în ceea ce privește puterea de luptă. Probabil că armata rusă va părăsi războiul din Ucraina diminuată până la nr. 25 sau 30 cel puțin. Pe hârtie, armata rusă ar fi trebuit să fie capabilă să domine armata ucraineană și să câștige în trei zile, bazându-se pe faptul că armata ucraineană e mai mică. Problema cu această predicție este rezistența armată, adică atunci când cetățenii se ridică. Aceasta poate lua mai multe forme. Nu este vorba doar de unele dintre imaginile pe care le-am văzut cu civili ucraineni înarmați cu AK-47. Guvernul ucrainean a promulgat o lege chiar înainte de invazie care a mărit apărarea teritorială de la circa 200.000 de soldați la aproximativ un milion“.
Foarte multă lume, începând chiar cu rușii, a subestimat nu doar voința poporului de a se opune invadatorilor, ci și impactul sprijinului militar primit începând cu 2016 din Occident – cum ar fi lansatoarele antitanc Javelin. Sprijinul în materie de informații a jucat de asemenea un mare rol, spune maiorul. Scufundarea navei “Moscova” și generalii ruși uciși nu au fost doar lovituri norocoase, ci rodul unor informații ale serviciilor secrete.
„Pentru a cuceri Kievul, trebuiau să folosească viteza. Primul pas în invadarea unei țări este de a elimina apărarea aeriană. Rușii au eșuat și aici, iar aceasta a fost o greșeală uriașă“
Strategia Rusiei a fost corectă, dar capacitatea sa n-a fost suficientă, explică expertul: „Planul de atac rusesc de la început nu a fost ridicol. A fost de fapt un plan solid, dar nu au avut forța militară pe care credeau că o au pentru a-l duce la îndeplinire. (…) Ucraina este a doua țară ca mărime din Europa. (…) Unul dintre cele mai mari riscuri pe care și le-au asumat rușii a fost să vină pe șapte fronturi diferite. La început, au avut un singur obiectiv, și anume să cucerească Kievul. Toate celelalte operațiuni militare rusești au fost în sprijinul acestui obiectiv. Pentru a cuceri Kievul, trebuiau să folosească viteza. Primul pas în invadarea unei țări este de a elimina apărarea aeriană. Rușii au eșuat și aici, iar aceasta a fost o greșeală uriașă. (…) Fără această superioritate aeriană, planul lor îndrăzneț de a cuceri capitala – care includea forțe speciale și alte trupe de elită care să atace aeroportul – nu a decurs conform așteptărilor. Rușii urmau, de asemenea, să coboare cu cea mai puternică unitate mecanizată a lor din Belarus, care este cea mai rapidă rută. Planul a fost în esență solid, dar pentru că apărarea aeriană nu a fost eliminată, rușii au fost încetiniți. Și dacă ești încetinit în acest plan îndrăzneț de a folosi surpriza, îndrăzneala și viteza, atunci totul începe să se destrame. Asta face parte din război, desigur, dar trebuie să ai capacitatea de a răspunde. Pentru că rușii nu s-au putut adapta la pierderea impulsului, au încetinit și s-au blocat. Și, bineînțeles, există truismul și înțelepciunea că nu lupta este cea care câștigă războiul, ci logistica“.
„Rușii au încercat o invazie în stil occidental. Ei încercau să lupte ca o armată occidentală modernă având o forță de tip sovietic. Au eșuat într-o metodă de război care nu se potrivește cu forțele armatei lor“
Pe scurt, maiorul John Spencer spune că Putin și oamenii săi s-au crezut lei când, de fapt, nu erau: „De-a lungul lanțului de comandă rusesc, au crezut că au o forță pe care nu o aveau. Războiul din Ucraina a fost cel mai mare test al armatei ruse de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Rușii au încercat o invazie în stil occidental. Planul a fost să răstoarne guvernul ucrainean și apoi să îl instaureze pe al lor. Trebuia să fie o invazie occidentală, modernă, de tip «șoc și uimire», în stilul Desert Storm sau al Operațiunii Iraqi Freedom. Liderii militari ruși au crezut că pot realiza acest lucru, pe baza a ceea ce credeau că au. Dar instruirea și pregătirea recruților a fost slabă, iar armata rusă nu are soldați înrolați profesioniști. Ei încercau să lupte ca o armată occidentală modernă având o forță de tip sovietic care nici măcar nu era la fel de puternică precum în timpul URSS. Au eșuat, iar acum au fost demascați ca suferind din cauza anilor de improvizații, decădere și credință într-o metodă de război care nu se potrivește cu forțele armatei lor“.
Absența subofițerilor în armata rusă, care duce lipsă de sergenți și caporali, a dus la rigiditatea deciziilor și a structurii de comandă, precum și la fricțiuni între ofițeri și soldați, arată maiorul John Spencer. Rusiei îi lipsește „coloana vertebrală”: „Au ofițeri, au recruți și soldați contractați. Ei nu au coloana vertebrală a unei armate, care sunt subofițerii, sergenții. Atunci când cauciucul se întâlnește cu drumul, ei sunt acolo la nevoie, pentru a motiva soldații și pentru a avea grijă de sănătatea soldaților. Subofițerii pot lua decizii fără instrucțiuni, iar acesta este cu adevărat liantul armatei. Asta contează, pentru că totul va merge prost în război. Există ceață și fricțiune, iar când se întâmplă lucruri rele, subofițerul este lipiciul pe teren. El poate spune: «Bine, planul acela a mers foarte prost. Știu care este obiectivul general. O să îl execut». Aceasta este puterea oricărei armate. Așa că atunci când Rusia nu are această capacitate, acești oameni, atunci când armata este supusă unui stres extrem, nu poate lua o decizie. Nu poate crea echipe mai mici de soldați motivați. Nu îi poate împiedica pe soldați să facă lucruri rele. Practic, se prăbușește. Rușii ar fi trebuit să știe asta din istorie“.
Rusia nu va mai recunoaște niciodată granițele Ucrainei ca națiune suverană, dar puterea sa militară începe deja să se destrame și acest lucru se va vedea în perioada următoare încheie ofițerul: „Trebuie să cauți punctele culminante, când o forță militară are atât de multe pierderi încât nu-și va mai putea atinge obiectivele. Este ceea ce am văzut la Kiev. Ei încep să se destrame în formarea lor efectivă ca grup organizat. Acest conflict, într-un sens mai larg, nu se va încheia timp de ani de zile. Rusia va contesta întotdeauna granițele Ucrainei ca națiune suverană. Dar acest război, bătălia pentru Ucraina, se va încheia în câteva săptămâni sau luni. Aceasta este opinia mea. Vom vedea că armata rusă din Ucraina va atinge punctul culminant în curând“.