Pierderile uriașe suferite de invadatorii ruși în așa-zisa “operațiune militară specială”, declanșată de teroristul Vladimir Putin pe 24 februarie, l-au determinat pe comandantul armatei lituaniene, generalul Valdemaras Rupsys, să declare cu fermitate că Rusia a pierdut practic războiul contra Ucrainei. O nouă revanșă a Moscovei ar fi posibilă de-abia peste 5-10 ani.
Afirmațiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat pentru LRT.lt. Valdemaras Rupsys (54 de ani) are gradul de general-locotenent, fiind numit comandant al Forțelor Armate Lituaniene la data de 29 noiembrie 2019, în mandantul actualului președinte, Gitanas Nauseda.
În opinia generalului Rupsys, niciunul dintre acoliții lui Putin n-a îndrăznit să i se opună acestuia în niciun fel, din cauza fricii. Lituanianul n-ar fi crezut că dictatorul rus va lua decizia de a-și ataca vecinii.
“Aceasta este corupție la nivel de stat, în care conducerea politică nu a fost expusă unei imagini adevărate a puterii ruse din frică sau din alte calcule. Cred că armata rusă, generalii, chiar și agențiile de informații, probabil că nu au crezut ei înșiși că Putin ar putea lua decizia de a ataca Ucraina”, a spus Rupsys.
“Războiul din Ucraina schimbă totul – a arătat că NATO e în viață, că e capabilă să descurajeze agresiunea militară rusă, că e pregătită și are capacitatea de a-și apăra statele membre”
* “Înainte de acest război, nu toată lumea din țara noastră avea aceeași înțelegere că amenințarea venită din Rusia era reală. Cineva a negat amenințarea, cineva a spus că Lituania este incapabilă să se apere, cineva nu credea în apărarea colectivă”.
* “Războiul din Ucraina schimbă totul – a arătat că NATO este în viață, că este capabilă să descurajeze agresiunea militară rusă, că este pregătită și are capacitatea de a-și apăra statele membre, inclusiv Lituania. Declarația SUA și a secretarului general al NATO, că niciun centimetru de teritoriu nu poate fi pierdut, este foarte clară”.
* “Rusia este în prezent angajată într-un război și sângerează. A suferit pierderi grele. Are nevoie de timp pentru a-și reconstrui puterea militară pe care o avea înainte de război”.
* “Arhitectura de securitate trebuie modelată în trei faze clare, inclusiv o evaluare a ceea ce se întâmplă astăzi, un plan de descurajare, un plan de apărare. Înseamnă, de asemenea, să anticipăm care ar putea fi amenințarea pe termen mediu, între 1 și 5 ani, și amenințările pe termen lung, după 5 ani sau mai mult, când Rusia și-ar putea reconstrui capacitățile”.
“Rusia a demonstrat că nu e capabilă, din punct de vedere tehnologic, să fie un concurent egal cu Occidentul. Putin a crezut așa, iar regimul său a fost înșelat considerând că are cea mai bună armată din lume”
* “Amenințările militare nu pot fi văzute izolat de amenințările politice. Evaluarea mea personală este că Rusia va rămâne neschimbată și va rămâne o amenințare pentru noi și pentru NATO. În plus, această amenințare ar putea fi și mai mare și, prin urmare, țările NATO trebuie să fie pregătite s-o descurajeze. Rusia trebuie descurajată, astfel încât să nu mai facă ceea ce face acum, când a decis să atace Ucraina”.
* “Va dura de la 5 la 10 ani până când Rusia va putea fi o amenințare convențională din nou. După acest război, cu siguranță va pierde forțele convenționale și puterea. În războaie, armatele evoluează, capătă avânt și putere dacă statul nu este slăbit economic”.
* “Cu toate acestea, problemele economice din Rusia sunt grave. Recuperarea nu va fi rapidă. Rusia a demonstrat că nu este capabilă din punct de vedere tehnologic să fie un concurent egal cu Occidentul. Putin a crezut așa, iar regimul său a fost înșelat crezând că are cea mai bună armată din lume”.
* “Aceasta este corupție la nivel de stat, în care conducerea politică nu a fost expusă imaginii adevărate a puterii ruse din frică sau din alte calcule. Cred că armata rusă, generalii, chiar și agențiile de informații, probabil că nu au crezut ei înșiși că Putin ar putea lua decizia de a ataca Ucraina”.
“Centrul de greutate al acestei invazii militare a fost de a răsturna conducerea politică. Au eșuat și acum încearcă o nouă rundă de război prin preluarea teritoriilor”
* “Revanșismul Rusiei n-a mers nicăieri. Nu spun că a pierdut toate bătăliile, doar pentru că Ucraina a rezistat. Rusia a pierdut deja războiul în acest moment. Retragerea de la Kiev este un indiciu clar al eșecului primei lor idei”.
* “Cred că centrul de greutate al acestei invazii militare a fost de a răsturna conducerea politică. Au eșuat și acum încearcă o nouă rundă de război prin preluarea teritoriilor. Cred că au puține speranțe de a distruge armata ucraineană”.
* “Rusia nu ar trebui să aibă nici măcar ideea de a efectua o invazie militară a unei țări NATO. Ar trebui s-o descurajăm spunându-i că folosirea forțelor convenționale este fără speranță. NATO trebuie să fie clară și face acest lucru”.
* “Folosirea forțelor neconvenționale, adică a armelor nucleare, este o înfrângere totală. Nu va exista nicio victorie după un război nuclear, pentru că toată lumea va fi pierdut și ar putea duce la o situație de necontrolat. Chiar și Rusia probabil înțelege asta”.
“Trebuie să ne dezvoltăm armata pentru a îndeplini așteptările, planurile, cerințele NATO, astfel încât forțele armate lituaniene să nu fie o verigă slabă în NATO“
* “Obiectivul nostru în aderarea la NATO a fost să garantăm apărarea colectivă și am făcut asta. NATO nu are propria sa armată; NATO sunt armatele statelor. Pentru a descuraja și asigura securitatea țărilor NATO prin apărare, trebuie să avem capacitățile militare necesare pentru a face acest lucru”.
* “Trebuie să ne dezvoltăm armata pentru a îndeplini așteptările, planurile, cerințele NATO, astfel încât forțele armate lituaniene să nu fie o verigă slabă în NATO. Nu putem avea o armată ca marile puteri, dar trebuie să o dezvoltăm cât mai bine din abilitățile noastre în ceea ce privește pregătirea, echipamentul, proviziile și muniția”.
* “Instituțiile care fac parte din forțele armate pot fi folosite alături de armată. Când se află sub legea marțială, forțele armate încorporează Serviciul de Grăniceri de Stat, Serviciul de Securitate Publică, Serviciul de Securitate a Statului, Departamentul II de Servicii Operaționale și unitățile de luptă ale Uniunii Pușcașilor”.
* “Există și unități de rezistență a cetățenilor, care trebuie înființate, care ar avea însemne distinctive și un comandant, putând fi încorporate în forțe prin decizie a comandantului Forțelor Armate”.
“Unii oameni au o idee foarte primitivă că vor lua pușca și vor apăra țara – nu înțeleg că pot fi doar victime potențiale și că beneficiile vor fi foarte mici”
* “În războiul modern, există o amenințare uriașă de foc prieten. Nu poți da o armă oricui, pentru că nu va ști unde este inamicul. În Ucraina, de exemplu, uniformele tuturor sunt de același tip de camuflaj. Pentru a distinge între ai lor și invadatori, ei leagă cravate: alb, albastru, galben”.
* “Dacă există război și sunt trupe din țările NATO, iar o persoană este nepregătită, dar are o armă pentru că vrea atât de mult să intre în război, nu va putea face distincția între un francez, un german și un rus. El nu va putea distinge între diferitele uniforme. Armata este pregătită pentru asta”.
* “Războiul este o chestiune de viață și de moarte. O persoană nu este pregătită pentru sarcini colective. Unii oameni au o idee foarte primitivă că vor lua pușca și vor apăra țara – nu înțeleg că pot fi doar victime potențiale și că beneficiile vor fi foarte mici”.
* “Imaginea pe care o vedem în Ucraina (a civililor care iau armele) este una de ultimă soluție, când armata nu mai poate funcționa, iar atunci publicul va ieși și va împușca pe oricine cu o armă. Dar forțele armate sunt cele care trebuie să ducă un război adevărat”.
“Lituania este capabilă să distrugă nu numai unitățile de asalt, vehiculele blindate și personalul adversarului, așa cum fac acum ucrainenii, ci și lanțurile logistice de la distanță mai mare de 100 de kilometri”
* “În caz de război, ar trebui să avem cel puțin trei brigăzi de manevră. Trebuie să dezvoltăm o brigadă medie de infanterie la un standard internațional, astfel încât să fie echipată cu toate platformele moderne. Bugetul apărării va fi pus la dispoziție pentru a dezvolta acest lucru”.
* “Ideea mea este că forțele de operațiuni speciale trebuie să poată efectua recunoașteri. Aceasta este, de asemenea, o capacitate relevantă și trebuie să existe o finanțare adecvată. Există o nouă zonă în forțele navale, apărarea de coastă, pe care trebuie să începem să o dezvoltăm. Sunt sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă și medie de acțiune destul de moderne, dar este nevoie de mai mult”.
* “Lituania este capabilă să distrugă nu numai unitățile de asalt, vehiculele blindate și personalul adversarului, așa cum fac acum ucrainenii, ci și lanțurile logistice de la distanță mai mare de 100 de kilometri, inclusiv cartierul general, posturile de comandă, unitățile de sprijin, artileria”.
“Rusia a fost implicată într-un război greșit judecat în Ucraina, și-a supraestimat puterea și a subestimat Ucraina și a suferit pierderi grele. Rusia a văzut că nu este atât de puternică pe cât credea că este”
* “Logistica – reiese clar din ceea ce vedem în Ucraina. Stocurile reprezintă o provocare uriașă atât pentru forțele armate, cât și pentru stat. Ceea ce are un soldat în mâini, rezerve operaționale și strategice, este o cantitate uriașă de muncă, să nu mai vorbim de materiale medicale și de inginerie. Acestea sunt zone diferite care trebuie modernizate, întreținute”.
* “Trebuie să replanificăm sistemul de apărare. Nici celelalte amenințări nu au dispărut și nimeni nu a eliminat amenințările teroriste. Dar principala amenințare pentru țările NATO astăzi este Rusia. Există decizii clare la nivel politic NATO, sarcini pentru personalul militar cu privire la modul de neutralizare a amenințărilor, cum să fie pregătit dacă Rusia dorește să folosească puterea militară împotriva unei țări NATO”.
* “Rusia a fost implicată într-un război greșit judecat în Ucraina, și-a supraestimat puterea și a subestimat Ucraina și a suferit pierderi grele. Rusia a văzut că nu este atât de puternică pe cât credea că este. Îi va trebui timp pentru a-și reconstrui capacitățile înainte de a-i putea amenința pe alții – dacă acel regim rămâne și are voința politică de a continua să amenințe, ceea ce nu am nicio îndoială că o va face”.